potom128 Napisano 14 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 14 Lipca 2021 Witam Rower działał jak należy, do momentu kiedy postawnowiłem wyczyścić dokłądnie napęd. Odtłuściłem, wyczyściłem i nasmarowałem łańcuch korbę, kasetę i tylną przerzutkę slx. Wtedy łańcuch zaczął strasznie szarpać przy mocniejszym pedałowaniu co czuć na pedałach, regulacja tylnej przerzutki nic nie pomogła. Dzieje się tak tylko na najwyższych zębatkach z tyłu, na pięciu najmniejszych wszystko jest ok. To chyba wina łańcucha, kasety albo tylnej przerzutki. Myślałem też że może zużyty łańcuch jest tak wydłużony, że zęby kasety nie wpadają idealnie w jego rowki, ale dlaczego problem pojawił się po umyciu napędu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 14 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 14 Lipca 2021 A czym go nasmarowałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
potom128 Napisano 14 Lipca 2021 Autor Udostępnij Napisano 14 Lipca 2021 Cały napęd rohloffem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tyfon79 Napisano 14 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 14 Lipca 2021 Jak wszystko upaprałeś olejem to co się dziwisz jak jest? Czyść to teraz do zera i zobaczysz co się stanie. Smarować kasetę, korbę i przerzutkę... Nie do wiary i tyle napiszę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
potom128 Napisano 14 Lipca 2021 Autor Udostępnij Napisano 14 Lipca 2021 Wyczyszczę to jeszcze raz i zobaczę, ale wątpię że ewentualny nadmiar oleju dałby taki efekt szarpania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 14 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 14 Lipca 2021 Zalałeś cały napęd olejem? W jaki sposób? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
potom128 Napisano 14 Lipca 2021 Autor Udostępnij Napisano 14 Lipca 2021 Zalałem to za dużo powiedziane. Zębatki i łańcuch odtłuszczaczem dlatego zawsze chyba dobrze troche to przesmarować. Na zębatki naniosłem rohloffa i wtarłem szmatką. Łańcuch też na końcu wytarłem z nadmiaru oleju. Co do przerzutki to też na te plastikowe kółka naniosłem trochę rohloffa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Joker86 Napisano 14 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 14 Lipca 2021 Ja np smaruje tylko łańcuch,ale czy od nadmiaru by tak szarpało to wątpię Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 14 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 14 Lipca 2021 A jeździłeś potem? Może się zabrudził? Ewentualnie wymyłeś smar z bębenka bo wlałeś tam odtłuszczacz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
potom128 Napisano 14 Lipca 2021 Autor Udostępnij Napisano 14 Lipca 2021 Nie jeździłem bo właśnie od razu tak szarpało, a na kasetę szczególnie uważałem przy czyszczeniu. Natomiast ja podejrzewam, że ten łańcuch faktycznie może być zbyt wydłużony, gdy łańcuch nachodzi na kasetę to ząb jest bardzo blisko rolki i może przy mocniejszym pedałowaniu to rolka nachodzi na ząb i szarpie. Jest to możliwe? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Joker86 Napisano 14 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 14 Lipca 2021 A może jak skom25 napisał może to coś z bębenkiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 14 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 14 Lipca 2021 No ale co, wydłużył Ci się od mycia? Takie rzeczy się nie dzieją, daj spokój. Regulacja przerzutki to raz. Dwa, zdejmij łańcuch i zobacz jak zachowuje się bębenek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Joker86 Napisano 14 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 14 Lipca 2021 Teraz, potom128 napisał: Nie jeździłem bo właśnie od razu tak szarpało, a na kasetę szczególnie uważałem przy czyszczeniu. Natomiast ja podejrzewam, że ten łańcuch faktycznie może być zbyt wydłużony, gdy łańcuch nachodzi na kasetę to ząb jest bardzo blisko rolki i może przy mocniejszym pedałowaniu to rolka nachodzi na ząb i szarpie. Jest to możliwe? No jest to możliwe,tylko nasuwa się pytanie czemu nic się nie działo przed czyszczeniem.A spróbuj depnać w pedał na postoju może to wina faktycznie bębenka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
potom128 Napisano 14 Lipca 2021 Autor Udostępnij Napisano 14 Lipca 2021 Da się to jakoś sprawdzić czy to bębenek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
potom128 Napisano 14 Lipca 2021 Autor Udostępnij Napisano 14 Lipca 2021 Poszedlem wlasnie zobaczyc do roweru. To szarpanie spowodowane jest tym ze pod obciazeniem podczas pedalowania lancuch doslownie przeskakuje o milimetr wzgledem zebatki na kasecie (bedac na tych samych zębach). Byc moze mniej smaru i wieksze tarcie rozwiazaloby problem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
potom128 Napisano 14 Lipca 2021 Autor Udostępnij Napisano 14 Lipca 2021 Odtłuszczenie napędu nic nie dało, ale przynajmniej jest to jakis trop ze to szarpanie to slizganie siw lancucha na kasecie. Ktos ma jakies pomysly jak rozwiazac ten problem? Moze wymiana lancucha by pomogla? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Joker86 Napisano 14 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 14 Lipca 2021 A jaki przebieg ma ta kaseta i łańcuch? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tyfon79 Napisano 14 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 14 Lipca 2021 2 godziny temu, potom128 napisał: Natomiast ja podejrzewam, że ten łańcuch faktycznie może być zbyt wydłużony, gdy łańcuch nachodzi na kasetę to ząb jest bardzo blisko rolki i może przy mocniejszym pedałowaniu to rolka nachodzi na ząb i szarpie. Jest to możliwe? Dokładnie o to chodzi. Katuję do zgonu pewien napęd i zaraz po smarowaniu łańcucha przez jakiś czas dość nieprzyjemnie pracuje mi napęd na kasecie. Tak jakby rolki ślizgały się po wyrobionych już zębach. Jak rolki się wysuszają to wszystko wraca do normy. Po prostu nawaliłeś prawdopodobnie za dużo oleju i taki efekt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
potom128 Napisano 14 Lipca 2021 Autor Udostępnij Napisano 14 Lipca 2021 Nie mam pojęcia jaki przebieg bo rower kupiłem używany, sam zrobiłem pewnie koło 700 km. Z tym że odtłuściłem znowu ten napęd i nadal było to samo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czeczen Napisano 15 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2021 Zapewne łańcuch wyciągnięty a te 5 zębatek najczęściej używane. Po praktycznie nowych zębach większych zębatek będzie hałasować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.