Skocz do zawartości

[napęd] prawdopodobnie rozsypany bębenek, kaseta nie przenosi mocy na koło

simug

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, zupełnie przez przypadek i nagle zauważyłem podczas jazdy, ze gdy chciałem ruszyć kaseta przekazała napęd na koło dopiero po 2/3 obrotu korbą. Jadąc dalej musiałem „szukać” momentu, w którym uda mi się obrócić korba tak aby przekazać energię na tylne koło … podczas jazdy nie było również słychać charakterystycznego „strzelania” kiedy jedziemy i koło obraca się swobodnie, nie słychać go również podczas kręcenia wstecz. 
Moje pytanie brzmi, czy można coś takiego naprawić, znaczy z tego co słyszałem/ czytałem to można ale nie wiem jak to wyglada w praktyce. 
Pacjent to http://www.bikekatalog.pl/2012//rowery/419/Cube.LTD.SL.29/

Za wszelka pomoc dziękuje, za wszystkie błędy w opisie przepraszam :) 

Serio ? A jak w serwisie? Czy serwis nie policzy sibie za „nowa piastę” i nie chodzi o kupno od nich … czy może policzyć taniej za robociznę „bębenka” ? 
kurde sam nie wiem co już robić …. 
nawet nie wiem jaki bębenek kupić ? Są jakieś aukcje czy coś ? Nie znam się na tym, może i dał bym radę wymienic ale czy w ogóle coś takiego jest dostępne 

Szczerze to nie, nie mam nasadki do kasety itp… może tak być 🤷🏻‍♂️ Chciałem najpierw zaczerpnąć info czy warto rozbierać czy lepiej serwis itp … z reszta nasadka tez nie jest droga ale chce porównać, ogólnie zbadać sprawę :) 

a czy jest szansa, ze przez to kaseta jak się kreci to „bije” wydaje mi się, ze nie kreci się prosto :( 

Panowie i Panie, przepraszam za zamieszanie raczej chciałem się dowiedzieć na tym forum czy lub co…

- może być powodem tego, ze kręcę korba natomiast nie przenosi to energii na koło ? 
- co może być przyczyna tego, ze tej energii nie ma ? (Ze kaseta kreci się do okola natomiast nie jest przenoszony napęd na koło, dopiero „jak zlapie) 

- czy jeżeli jest uszkodzony bębenek to w ogóle jest szansa to naprawić ? 
- czy w ogóle są dostępne zamienne części aby to naprawić 

dziekuje oczywiście za zaangażowanie i każda odpowiedz oraz przepraszam za niejasności :) 

A czy jest opcja, ze „nie będzie części” i gęba będzie kupić nowe koło ? 
bo dzwoniąc do jednego z serwisów takie słowa usłyszałem ? 
dlatego wierze w sile tego forum bo okej, łatwiej kupić piastę, ale kupić piastę ale zregenerować jeżeli się da to czemu nie ? 

Dziękuje bardzo, bardzo pomogliście, pomagacie … sam już szukałem części ale nie wiem nawet jakie, żeby pasowały.. 🤦🏻‍♂️ 
już nawet nie jest problem żeby to rozkręcić i złożyć ale żeby było z czego złożyć… dziękuje 

4 minuty temu, wkg napisał:

Super, bardzo ale to bardzo dziękuje …. Dlatego napisałem na tym forum bo o ile nie boje się skręcania oraz rozkręcania itp to przerasta mnie ile jest różnych części, rodzajów itp …. 
bardzo dziękuje 

A wiesz jaka to piasta ? Bo tam są zdaje się cztery rodzaje. Jak to nie bębenek albo korpus piasty poszedł to zapadki chyba będa pasowac:

https://www.bike-discount.de/en/buy/sunringle-ratchets-for-rear-hub-blackflag-charger-expert-demon-ii-add-expert-451788

https://www.bike-discount.de/en/buy/sunringle-add-expert-rw-spare-axle-872168 - os która prawdopodobnie odpowiada za falowanie kasety

https://www.bike-discount.de/en/buy/sunringle-rotor-for-rear-hub-add-expert-demon-ii-black-flag-charger-451786 i bębenek - stalowy to kaseta nie kaleczy.

Nie wiem czy to części do twojej piasty - musisz odszukac jakoś jej oznaczenia i zobaczyć.

Z pewnością.

Ale tam bywa gorzej:

Your hub is toast. The steel ring the pawls engage on inside your hub threads into the aluminum hub shell, see the problem here. Everytime you engage the hub the pawls are pushing the steel ring in a direction that tightens it into the hub shell. After lots of hard pedalling the threads give out and the steel ring spins inside the hub shell. I have done this to three Ringle hubs and one Profile. Everytime I did it the hub was on my trials bike.

Rozumiem, że zapadki współpracują ze stalową "bieżnią-steel ring"  która wrzyna się w aluminiowy korpus piasty i kicha. Ludzie w ogóle klną na te Sunringle na forach ... może tylko na te stare.

Ja po przebojach z Maviciem poszedłem w DT.

• Mod Team

W Polsce części do Sun Ringle są zazwyczaj ciężko dostępne i trzeba je zamawiać. Jeśli chodzi o serwis to polecam znaleźć dobry sklep stacjonarny, który współpracuje z Velo (dystrybutor Suna na Polskę). Sensowny sprzedawca postara się i znajdzie dla klienta odpowiednią część.

A mam jeszcze jedno pytanie jeżeli mogę ? :D a czy jest szansa, żeby ktoś podesłał jakaś aukcje, sklep z Piasta która by pasowała do pozostałych elementów roweru ? 
Przeraszam, ze tak idę na łatwiznę ale wole dwa razy spytać niż raz żałować, ze coś nie tak 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...