Skocz do zawartości

[napęd] problem z płynną zmianą w dół 1x11

Wolny_sprinter

Rekomendowane odpowiedzi

Napęd Deore M5100 1x11. Przebieg jakieś 500km. Wszystko niby działa jak trzeba, wszystkie biegi w górę (albo w dół na kasecie, jak kto woli :)) od 1 do 11 wchodzą płynnie. W drugą stronę już jest nieco gorzej, bo nie w całym zakresie jest to tak płynne, jak przy schodzeniu z najwyższych biegów.

Przy wrzucaniu na wyższe zębatki (biegi od 4 do 1) napęd ewidentnie trudniej je wrzuca. Łańcuch jakby lekko podskakuje na kasecie zanim się ułoży i słychać większe chrobotanie zanim załapie. 

Na biegach 11 do 5 jest w porządku -  kliknięcie na manetce i od razu ładnie i płynnie bieg się wbija bez żadnych dodatkowych odgłosów. 

Próbowałem regulować napięcie linki, hak wg mnie prosty, kąt pochylenia wózka względem kasety też jest ok - ustawiony wg wskaźnika na wózku. 

Jakies pomysły? Co jeszcze można poprawić/sprawdzić?  

Tak, oryginalne podzespoły. Kaseta, jak piszesz 11-51.

Rower RR XC 100 kupiony w Decu pod koniec maja. 

Jeszcze popatrzę na te promienie pancerza. 

Tak, oryginalne podzespoły. Kaseta, jak piszesz 11-51.

Rower RR XC 100 kupiony w Decu pod koniec maja. 

Jeszcze popatrzę na te promienie pancerza. 

Ja co prawda nie w Deore a w XT, ale też 1x11 miałem identyko objawy. Leniwe zrzucanie na mniejsze kółka na dole kasety. Tak jak pisze @bogus92 - lekko krzywy hak był przyczyną.

Potem, po wieeeelu tysiącach km problem wrócił mimo prostego haka - przyczyną okazały się być zjechane mocno kółeczka przerzutki, no ale w nowym rowerze nie to będzie przyczyną.

Metoda profesjonalna: przyrząd do haka. Serwisowy. Tak można sprawdzić, czy jest w każdej płaszczyźnie prawidłowo ustawiony. Metoda 'domowa' - odkręcenie przerzutki od haka i wpięcie w to miejsce przedniego koła od roweru z zaciskiem QR. Koło się zapina na haku. I wtedy ogląda uważnie koło tylne oraz to wpięte w hak - czy są idealnie w każdym kierunku równoległe.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...