Skocz do zawartości

[koło] Koło 27x1 1/4 vs 28 cali

RuinPL

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej,

Mam taką zagwozdkę: czy koło 27 cali wraz z oponą (1 1/4) jest mniejsze, czy większe od koła 28 cali wraz z oponą? I o ile mm?

Doczytałem się w internecie, że tutaj jest jakiś dziwny paradoks, ponieważ rozmiar koła 27" to rozmiar jego obręczy a rozmiar 28", to rozmiar tak jakby opony. Nie mogę natomiast znaleźć nigdzie informacji, jak wypada koło 27" wraz z oponą, przy kole 28" wraz z oponą. Ta informacja jest mi potrzebna, ponieważ mam rower z kołami i oponami 27x1 1/14 i potrzebuję nóżki do niego centralnej. I zastanawiam się czy nóżka dedykowana do 28" zda tu egzamin. Chciałbym uniknąć nóżki regulowanej.

Pozdrower

Napisano

Dzięki za odpowiedź. Jak wspomniałem, temat rozmiaru obręczy jest dla mnie jasny. Interesuje mnie rozmiar opon tak de facto. Konkretnie ZEWNĘTRZNA średnica (realna wysokość koła).

#skom25 właśnie ten nie wiem czy dobrze rozumiem ten system ETRTO ale jeśli tak, to on podaje wewnętrzną średnicę koła i szerokość opony, więc tutaj chyba nie ma informacji na temat zewnętrznej średnicy ?

Napisano

Koło 27 1/4 jest większe. Minimalnie, ale na tyle, że nie założysz opon 28 do koła 27 i na odwrót. Dętki owszem. Hamulce szczękowe obsłużą oba rozmiary.

Napisano

Heh %D. Mam wrażenie, że czytany jest sam tytuł tematu (bez dalszej treści) ;p. Jak wspominałem - temat obręczy jest dla mnie jasny. Chyba, że odpowiedź na temat opony (czyli tego o co w efekcie pytam), jest ukryta w pierwszym zdaniu, to w takim wypadku dziękuję za wskazówkę :). Choć fajnie by było wiedzieć o ile (czy jak założę nóżkę 28" to rower się przewróci, czy będzie stał). 

Napisano
2 godziny temu, RuinPL napisał:

Dzięki za odpowiedź. Jak wspomniałem, temat rozmiaru obręczy jest dla mnie jasny. Interesuje mnie rozmiar opon tak de facto. Konkretnie ZEWNĘTRZNA średnica (realna wysokość koła).

#skom25 właśnie ten nie wiem czy dobrze rozumiem ten system ETRTO ale jeśli tak, to on podaje wewnętrzną średnicę koła i szerokość opony, więc tutaj chyba nie ma informacji na temat zewnętrznej średnicy ?

Tak, średnicę obręczy. Opony są różnej wysokości, więc tak naprawdę ten system calowy jest nieco durny.

Napisano

Mimo wszystko ja polecam podpórkę regulowaną, np. taką (mam w damce i dobrze się sprawdza): https://allegro.pl/oferta/podporka-stopka-regulowana-centralna-ursus-alu-8789549080?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24

Stabilność roweru na stopce zależy też od wysokości suportu, środka ciężkości roweru, modelu i realnej wysokości opony, więc nie zawsze stopka dedykowana do kół o konkretnym rozmiarze będzie pasować do każdego roweru o takim rozmiarze. Na regulowanej możesz sobie idealnie wyważyć rower i dobrać kąt, nawet po zmianie opon na grubsze czy cieńsze. 

A tu przydatna tabela ze wszystkimi rozmiarami kół i opon:  http://www.bikecalc.com/wheel_size_math

Napisano

Dzięki za odpowiedź 🙂. No ja właśnie postanowiłem wycelować w nóżkę bez regulacji bo ciężko o nóżkę regulowaną, która nie okaże się stopem plasteliny i modeliny 😉

Napisano

No to jakby kogoś interesowało to w przyszłości, to nóżka pod 28 cali jest minimalnie za długa do koła 27 (czyli wychodzi na to, że koło 27 jest w efekcie mniejsze niż 28 w całokształcie?). Ale ta różnica jest tak mała, że wystarczyło ją bardzo bardzo delikatnie odgiąć i już śmiga :)

Napisano
Cytat

czyli wychodzi na to, że koło 27 jest w efekcie mniejsze niż 28 w całokształcie?

Nie jest... albo inaczej nie jest jeżeli użyjesz tych samych opon np. tu i tu 32c to koło 27 będzie minimalnie większe...

28'ka z gumą 32c - 700 × 32 32-622 obwód: 2155

27'ka z gumą 32c - 27 × 1 1/4 32-630 obwód: 2199

Jak złożysz inne opony... no to cóż.

Napisano

No ale nóżka dedykowana pod 28 cali chyba powinna być w takim razie dopasowana pod 28 z każdą opona a więc każda 27 (nawet z najmniejszą oponą) powinna być kompatybilna z tą nóżką 😵. Żeby była jasność - ja nie podważam Twoich słów, tylko jest dla mnie zastanawiająca taka kolej rzeczy 🧐

Ale chyba to wszystko nie ważne. Konsensus jest taki, że nóżka po lekkim odgięciu działa 🙂.

Napisano
Cytat

No ale nóżka dedykowana pod 28 cali chyba powinna być w takim razie dopasowana pod 28 z każdą opona

W swerze marzeń to może i tak. Ale nawet nie wchodząc w jakieś skrajne rozmiary opon 28. To pomiędzy 21c a np 36c... to róznica wynosi 15mm (czyli 2x wiecej niż pomiędzy samymi obręczami 27 i 28). A przecież są i mniejsze i wieksze opony.

Pasuje? Pasuje ;) to nich Ci dobrze służy.

Napisano

Dlatego właśnie robi się nóżki z regulacją długości i taką polecałem.

Zmieniając u siebie w damce opony ze Schwalbe  Fast Fred 700x38 na Corratec 700x32 musiałem nieco podregulować stopkę (skrócić), bo rower stał zbyt pionowo. Teraz jest OK.  

Napisano

Ta bez regulacji w efekcie też ok a myślę, że przetrwa dłużej niż TANIA nóżka z regulacją i wygląda estetyczniej w tym konkretnym rowerze 😉. Oczywiście, gdyby nie ten aspekt wizualny w tym rowerze i chęć wydania jak najmniejszej kwoty, to oczywiście też wybrał bym nóżkę regulowaną 😊

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...