RuinPL Napisano 12 Lipca 2021 Napisano 12 Lipca 2021 Hej, Od jakichś 2 godzin siedzę i szukam informacji na temat tego jaka jest różnica między kołem 700c a 28 cali / 29 cali. 1. Czy OBRĘCZ w kole określonym jako 700c różni się średnicą od tej w kole określanym mianem 28 / 29 cali? 2. Jedną z rzeczy jakie udało mi się ustalić, to to, że OPONY 28 i 29 cali mają taką samą średnicę wewnętrzna, natomiast różni je średnica zewnętrzna ale czym różnią się od 700c, to już nie wiem za bardzo... 3. Jeśli odpowiedź na pierwsze pytanie brzmi "tak", to na czym polega ta różnica i czy jest ona tak duża, że np opony 28 cali nie wsadzi się na obręcz 700c lub na odwrót? Jeśli odpowiedź na pierwsze pytanie brzmi "nie", to po kiego wała są te dwa oznaczenia? 4. Czy w ogóle jest coś takiego, jak różne średnice obręczy np 28 cali? Zakładam, że tak, gdyż udało mi się się ustalić, że są różne średnice tych samych opon (w sensie, że np opona 28 cali może mieć kilka różnych rozmiarów średnicy wewnętrznej) ale pewny nie jestem. Jak na allegro np wpisywałem "obręcz 700c" to w tytułach aukcji było 700c / 28 cali. Czyli, ogólnie, nie wiem czy te KOŁA różnią się tylko oponą, czy tylko obręczą, czy oponą i obręczą, czy nie różnią się wcale. Nie wiem czy powinienem zadać więcej pytań aby temat był w pełni jasny, więc najwyżej dopytam później. Pozdro
abdesign Napisano 12 Lipca 2021 Napisano 12 Lipca 2021 Obręcze dla opon 28 i 29 mają tę samą średnicę... a różnica jest w hipotetycznej zewnętrznej średnicy opony - hipotetycznej bo opony też są różne... to chyba wszystko w temacie. Możesz sobie o ile szerokość obręczy pasuje i miejsca w ramie wystarczy spokojnie zamieniać te opony. Proszę fotka obręczy "29" z oponą "28"
RuinPL Napisano 12 Lipca 2021 Autor Napisano 12 Lipca 2021 Dzięki za odpowiedź. O ile różnica między 28 i 29 jest dla mnie w miarę jasną, to nie rozumiem tej 700c a zwłaszcza tego, czym ona różni się od 28" 🤐
JWO Napisano 13 Lipca 2021 Napisano 13 Lipca 2021 To tylko inna terminologia ale przydaje się przy wyszukiwaniu. Jak wpiszesz 700c, wywali Ci w większości koła szosowe. Jak 28" dostaniesz koła mtb.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.