epon Napisano 11 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 11 Lipca 2021 Mam pytanie, czasami daje się usłyszeć dźwięk jak by łańcuch ocierał o wózek przedniej przerzutki. Kręcąc do tyłu cisza, nic nie słychać. Miałem na początku wrażenie że to pojawia się jak mocniej naciskam na pedały, ale dziś specjalnie sprawdzałem i nawet jak staram się lekko naciskać to też czasem daje się słyszeć to ocieranie. Tak jak sprawdzam to jest ok 1mm może 1.5mm przerwy pomiędzy łańcuchem a przerzutką - powinno być więcej ? Gdzie szukać przyczyny tego dźwięku ? Napęd to tiagra 4700 z tylną przerzutką grx 400. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 11 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 11 Lipca 2021 Na jakich przełożeniach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
epon Napisano 11 Lipca 2021 Autor Udostępnij Napisano 11 Lipca 2021 Na blacie 50, i tak od połowy kasety do najcięższych. Sprawdzałem w domu na każdym i nie widzę żeby na którymś łańcuch zbliżał się bardziej niż na ten max milimetr. Kaseta 11 - 36 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Joker86 Napisano 11 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 11 Lipca 2021 Pewnie blat jest lekko krzywy i tak się dzieje,myślę że regulacja przerzutki powinna pomóc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brombosz Napisano 11 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 11 Lipca 2021 2 godziny temu, epon napisał: Gdzie szukać przyczyny tego dźwięku ? W łożyskach suportu, a dokładniej w jego braku sztywności. Duży blat + szeroki zakres kasety + ew. niedokładne ustawienie przodu + deptanie = ocieranie przedniej przerzutki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.