epon Napisano 11 Lipca 2021 Napisano 11 Lipca 2021 Mam pytanie, czasami daje się usłyszeć dźwięk jak by łańcuch ocierał o wózek przedniej przerzutki. Kręcąc do tyłu cisza, nic nie słychać. Miałem na początku wrażenie że to pojawia się jak mocniej naciskam na pedały, ale dziś specjalnie sprawdzałem i nawet jak staram się lekko naciskać to też czasem daje się słyszeć to ocieranie. Tak jak sprawdzam to jest ok 1mm może 1.5mm przerwy pomiędzy łańcuchem a przerzutką - powinno być więcej ? Gdzie szukać przyczyny tego dźwięku ? Napęd to tiagra 4700 z tylną przerzutką grx 400.
epon Napisano 11 Lipca 2021 Autor Napisano 11 Lipca 2021 Na blacie 50, i tak od połowy kasety do najcięższych. Sprawdzałem w domu na każdym i nie widzę żeby na którymś łańcuch zbliżał się bardziej niż na ten max milimetr. Kaseta 11 - 36
Joker86 Napisano 11 Lipca 2021 Napisano 11 Lipca 2021 Pewnie blat jest lekko krzywy i tak się dzieje,myślę że regulacja przerzutki powinna pomóc.
Brombosz Napisano 11 Lipca 2021 Napisano 11 Lipca 2021 2 godziny temu, epon napisał: Gdzie szukać przyczyny tego dźwięku ? W łożyskach suportu, a dokładniej w jego braku sztywności. Duży blat + szeroki zakres kasety + ew. niedokładne ustawienie przodu + deptanie = ocieranie przedniej przerzutki.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.