Skocz do zawartości

[Koło tylne] Odkręcająca się szprycha przy kole - Jak temu zapobiec ?

Bartosz_

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Przy rowerze Kross Evado 2.0 przy tylnym kole od jakiegoś czasu często się odkręcają szprychy w czasie jazdy. Ostatnio podczas jazdy gdy wróciliśmy do domu zauważyłem, że są w kole odkręcone 3 szprychy. Byłem w serwisie rowerowym i tam Pan serwisant wymienił odkręcone szprychy na nowe. Wczoraj zauważyłem, że znowu się dwie jakieś inne przy tym tylnym kole znowu odkręciły.

Czy ktoś może mi powiedzieć czemu tak się dzieje ? Co jest tego przyczyną ? Rower już trochę lat ma, może ze 4 lata będzie. Czy da się coś zrobić, żeby szprychy ciągle się nie poluzowywały i nie odkręcały ciągle przy tylnym kole ? I dlaczego to się dzieje tylko przy tylnym kole ? - Proszę Was o pomoc w tej sprawie.

Napisano

Znam się na tym słabo, ale brzmi jak problem z naciągiem szprych.

A wymienił też nyple czy samą sprychę?

Napisano
24 minuty temu, skom25 napisał:

A wymienił też nyple czy samą sprychę?

@skom25 Nie, Nypli nie wymieniał. Jedynie 3 szprychy wtedy wymienił na nowe. Oczywiście też je naciągnął. 

Czy tak się będą teraz wszystkie szprychy w tylnym kole poluzowywać co jakiś czas ? Czy można tego jakoś uniknąć ?

Napisano
2 godziny temu, Bartosz_ napisał:

Czy ktoś może mi powiedzieć czemu tak się dzieje ?

Słabo dociągnięte szprychy - czyli słaby zaplot. Koło pewno maszynowo robione, a te mają notorycznie z tym problem.

Napisano

Koła Krossa, ot i tyle w temacie. Po prostu kiepsko zaplecione. Opcje są dwie - albo przeplecenie koła przez kogoś kto ogarnia temat, albo w ogóle jego wymiana, jak piasta/obręcz nie jest jakaś specjalnie wartościowa. Do tego koniecznie solidne, nierdzewne szprychy i będzie działać. A dzieje się to w tylnym kole bo jest mocniej obciążone. 

Napisano

Dać koło do centrowanie do człowieka co dobierze siłę naciągu sprzych do obręczy oraz masy twojej i roweru a przede wszystkim użyje kleju do nypli (lub nypli fabrycznie wyposażonych w klej jak np. dt prolock).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...