Skocz do zawartości

[Napinacz] Głośna praca łańcucha na napinaczu Alfine

Arxas

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć, mam Krossa Inzai na 8-biegowej piaście Alfine z napinaczem na hak (Alfine CS-S500). Ostatnio - po dłuższej przerwie od jeżdżenia - wyczyściłem rower, założyłem przy okazji spinkę na łańcuch i zacząłem śmigać. Zauważyłem jednak, że napęd dość głośno i niekulturalnie pracuje i to do tego stopnia, że momentami aż czuć wibracje na pedałach. Przyjrzałem się sprawie i wygląda na to, że źródłem hałasu i drgań jest napinacz, a konkretnie dolne kółko zębate. Kiedy się nieznacznie ręką poluzuje napinacz tak, żeby łańcuch nieco zwisał między dolną zębatką napinacza, a zębatką korby, hałas znika. Patrząc z bliska odnoszę wrażenie, jakby zębatki kółka napinacza nie do końca trafiały w przerwy między ogniwami łańcucha, tylko w pierwszej kolejności "atakowały" rolki.

Sprawdziłem przymiarem wyciągnięcie łańcucha i w zasadzie ciężko jest mówić o jakimś zużyciu. Kółka napinacza są w linii z zębatką piasty, więc tutaj też wszystko wygląda ok. Macie może jakieś pomysły?

Wrzucam filmik pokazujący jak to grzechocze: https://drive.google.com/file/d/1DJRzFMCJlp3j3MN1_yHVNgCu0xgFQUFg/view?usp=sharing

Napisano

Cześć. Byłem posiadaczem Krossa Inzai.U mnie też taki problem występował. Nie rozwiązałem go w żaden sposób. Rower sprzedałem.

Fabrycznie był założony łańcuch 9 speed. Możesz dla testu założyć łańcuch 8 speed lub wymienić napinacz.

Napisano

A łańcuch wyczyściłeś i nasmarowałeś?

Napisano

A jesteś pewien że łańcuch jest dobrze nasmarowany? Bo w jednym miejscu na filmie widać jak się nie zgina - i to bym sprawdził. 

U mnie problem zniknął po zmianie łańcucha, z jakiegoś taniego 7/8 na 9sp właśnie, KMC. Jest znacznie ciszej.

Napisano

@skom25 @MikeSkywalker Łańcuch przeczyściłem na szybko i tak samo przesmarowałem, ponowię zabieg i sprawdzę efekt.

Mam w szosie 9sp od KMC, mogę przełożyć i sprawdzić działanie napędu w Krossie.

Jeśli to nie pomoże, to zamówiłem jednorolkowy napinacz Alfine CT-S510, który powinien zastąpić podkładkę pod śrubą mocującą oś tylnego koła. Zostanie mi niewykorzystany hak przerzutki i teraz pytanie, czy da się dokupić coś w rodzaju zaślepki która wypełni miejsce w ramie i zapewni oparcie śrubie, czy trzeba sięgnąć po szlifierkę? :D

Napisano

Ja bym nie winił napinacza. Wygląda jak normalny wózek przerzutki. To musi działać.

Napisano
39 minut temu, Arxas napisał:

Alfine CT-S510

Według mnie ten działa gorzej i słabiej napina, do tego wymaga ręcznej regulacji naciągu łańcucha. Zostałbym przy poprzednim, z dwoma kółkami. Problem na pewno jest w łańcuchu, niczym innym. Ja uważam że winne jest to że rower długo stał - zrobiłbym dobrego szejka, wyczyścił solidnie łańcuch, dobrze nasmarował i powinno grać - sam widzisz że jest na tyle sztywny że blokuje się jedno ogniwo. Skoro wcześniej nie było problemu to i łańcuch powinien być dobrze dobrany. 

Napisano

Dodam że w Inzai zużyłem fabryczny łańcuch cn-hg53 po 1000 km.

Wymieniłem na Sram PC-951, jeździł jeździł i jeździł. Na obydwóch hałas powodował napinacz.

Kółeczko napinacza było zdecydowanie za blisko zębatki piasty. Ja obwiniałem za hałas napinacz.

Napisano

Wygląda na to, że problemem faktycznie jest łańcuch. Założyłem w miarę świeżą 9-tkę od KMC i zapanowała cisza. Spróbuję poprzedni łańcuch jeszcze dobrze wyczyścić i przesmarować, ale wygląda na to że mimo niewielkiego zużycia do niczego się raczej nie nadaje.

Napisano

Nasmaruj porządnie. Łańcuch się wyciąga, ale kaseta i kółka też się ścierają. Było dobrze to i teraz musi, cudów nie ma.

• 3 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...