hawkeye Napisano 7 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2021 Przeczytałem instrukcje oraz chyba wszystkie tematy o manitou na forum. Szukałem info na YouTube i google. Najczęściej było wskazywany olej motorex semi bath 5W40 (taki parametr jest też w instrukcji), ale aktualnie niedostępny. Znalazłem też sugestie żeby zastosować motorex power synt T4 5w40 ale to jest olej silnikowy, a te są odradzane. Jakiego oleju powinienem użyć do zalania dolnych goleni? Będę wdzięczny za wskazanie konkretnego produktu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 8 Lipca 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 8 Lipca 2021 Olej w dolnych goleniach ma za zadanie smarować, także nie musi mieć wyszukanych parametrów, jak ten w tłumiku. Ważne żeby był gęsty, żeby nie spływał za szybko podczas pracy amortyzatora. Także olej motocyklowy Motorex/Motul 15W będzie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hawkeye Napisano 8 Lipca 2021 Autor Udostępnij Napisano 8 Lipca 2021 Ale masz na myśli silnikowy czy np coś takiego OLEJ DO LAG MOTUL FORK OIL FACTORY LINE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 8 Lipca 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 8 Lipca 2021 Nie silnikowy, do amortyzatorów. https://www.bikestacja.pl/olej-do-amortyzatorow-motorex-moto-racing-fork-oil-15w-1l-p-4763.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hawkeye Napisano 8 Lipca 2021 Autor Udostępnij Napisano 8 Lipca 2021 Pasowałoby mi u jednego sprzedawcy kupić smar sram butter i olej rock shox pit stop. Rozumiem że też będzie ok , tak ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q_u Napisano 8 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2021 (edytowane) 10 godzin temu, sznib napisał: Nie silnikowy, do amortyzatorów. https://www.bikestacja.pl/olej-do-amortyzatorow-motorex-moto-racing-fork-oil-15w-1l-p-4763.html Na pewno 15W ? A nie przypadkiem 2,5W ? Nowsze manitou potrzebują 18 cSt, a motorex 15 ma 70, 2,5W jest zliżony Motorex Racing Fork Oil 2.5 Fork Oil 015.1 Motorex Racing Fork Oil 5.0 Fork Oil 022.6 Motorex Racing Fork Oil 7.5 Fork Oil 035.9 Motorex Racing Fork Oil 10 Fork Oil 052,5 Motorex Racing Fork Oil 15 Fork Oil 069,8 EDIT: Sorry mowa o dolnych goleniach. To racja każdy 5-15W ( ja mam stary z Rock Shoxa 15W i ten wlewam ). Do tłumika ważne dobry dobrać i tu leję Motorex Racing Fork Oil 2.5 Edytowane 8 Lipca 2021 przez Q_u Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czmiel.t Napisano 18 Września 2021 Udostępnij Napisano 18 Września 2021 Witajcie, właśnie siedzę w garażu bo zdjąłem lagi dolne i wylało mi się trochę oleju. Chciałem czymś uzupełnić ale nie wiem czym. Mam dwa oleje Fuchsa RSF 5 i Supergear Titan 80W/90. Wlałbym tego RSF 5 ale zauważyłem, że w ladze gdzie jest komora powietrzna był olej czerwony gęstszy a w drugiej olej jasny rzadszy. Jakie tu powinny być oleje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piter614 Napisano 18 Września 2021 Udostępnij Napisano 18 Września 2021 W dniu 8.07.2021 o 00:22, hawkeye napisał: 5w40 ale to jest olej silnikowy, a te są odradzane Kto odradza taki olej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hawkeye Napisano 18 Września 2021 Autor Udostępnij Napisano 18 Września 2021 W obu lagach jest ten sam olej. Natomiast w lewej drążek był u mnie dosyć mocno nasmarowany właśnie takim czerwonym smarem. Może dlatego masz wrażenie ze w lewej olej jest gęstszy i w innym kolorze. Co do wymienionych olejów to się nie wypowiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piter614 Napisano 18 Września 2021 Udostępnij Napisano 18 Września 2021 Szczerzę używam 5w40 silnikowy i amortyzator śmiga tak jak trzeba 59 minut temu, czmiel.t napisał: Wlałbym tego RSF 5 ale zauważyłem, że w ladze gdzie jest komora powietrzna był olej czerwony gęstszy a w drugiej olej jasny rzadszy Barwa oleju zmieniła się przez smar , masz ta sprężynę która jest smarowana smarem pewnie się wymieszało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czmiel.t Napisano 18 Września 2021 Udostępnij Napisano 18 Września 2021 Faktycznie, może być od smaru bo tam było go dużo. Dzięki. Zalałem RSF 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi