Sempervidelis Napisano 6 Lipca 2021 Napisano 6 Lipca 2021 Cześć. Ktoś orientuje się może jakie są obręcze w kołach DT XR 1700 lub DT EX 1700. Czy oni tam pakują swoje najtańsze obręcze czy może coś lepszego. Szukam możliwie lekkiego koła enduro ale, żeby było z metalu. Obecnie planuję złożyć koło z piasty DT 350 (może nadszarpnę budżet i będzie 240), szprychach Competition i obręczy EX 511. I właśnie jeśli w tych DT EX 1700 jest obręcz EX 511 to kupiłbym gotowe koło. Może znacie jakieś inne lekkie części, które nadają się do takiego koła to też chętnie rozważę. Dodatkowe pytanie to jaka tam jest długość szprych, obojętnie czy koła XR czy EX, przeliczę sobie, ale potrzebna mi długość, żebym wiedział jakie zamówić, jeśli będę musiał. Koła karbonowego nie chcę, ponieważ kiedyś miałem koło Bontragera Line Pro 30 i karbonowa obręcz pękła zaraz po zakupie, przy dobiciu, którego nawet nie poczułem. Wymienili mi to na gwarancji i kolejna obręcz wytrzymała trochę więcej dobić (no wiadomo, w enduro po prostu czasem się to zdarza, nawet na większym ciśnieniu), ale po trzech miesiącach wyglądała jak poprzednia aluminiowa po 2 latach. Do tego wymiana opony na tej obręczy jest bardzo trudna, nawet jak wszystko robi się jak należy przy użyciu odpowiednich narzędzi. Do tego nie jest wcale taka lekka. Żeby założyć oponę trzeba mieć w środku specjalną wkładkę, które też swoje waży. Tego już nie podają w katalogu. Żeby założyć oponę na mleku to można i z godzinę się męczyć nawet z tą wkładką. Z każdą aluminiową to 5 minut roboty i po sprawie. W związku z tym, też się zastanawiam, może po prostu te obręcze Treka są takie gówniane i warto zainwestować w jakieś inne karbony i mieć święty spokój? Jak druga karbonowa opuściła pole bitwy, to w jej miejsce wleciała właśnie EX 511, która bez wkładki jest w stanie wytrzymać więcej niż ta Line Pro 30 z wkładką (po roku wygląda jak nowa), a masy mają podobne. Tak wiele pytań, a tak mało odpowiedzi. Za wszelkie z góry dziękuję i proszę, poradźcie, co mam zrobić.
Tyfon79 Napisano 6 Lipca 2021 Napisano 6 Lipca 2021 Znam trochę ludzi na fabrycznych setach DT 1700 i raczej nikt włącznie ze mną nie narzeka na te koła choć są pod tylko 28 szprych. Składanie osobno bo niby DT daje coś gorszego do fabrycznych setów jest co najmniej średnie. Trek robi byle jakie koła niezależnie czy to alu czy plastik więc porównywanie z DT jest zupełnie bez sensu. Nie ta liga.
cervandes Napisano 6 Lipca 2021 Napisano 6 Lipca 2021 3 sekundy. TRZY. https://www.bikeradar.com/reviews/components/wheels/wheel-sets/dt-swiss-ex-1700-spline-wheelset-review/
Dokumosa Napisano 6 Lipca 2021 Napisano 6 Lipca 2021 EX1700 o szer wew 30mm są na obręczach EX511, piastach 350 i szprychach competition SP. XR1700 to delikatne koła do XC więc jeśli potrzebujesz enduro... Odnośnie dł szprych to wchodzisz tu: Product suport | DT Swiss i wyszukujesz albo po modelu albo po s/n i masz szczegółowe informacje dot. części zamiennych.
marcusling Napisano 6 Lipca 2021 Napisano 6 Lipca 2021 Nie lepiej zapytać w dt4you? Tym bardziej, że jesteś gotów tam te koła kupić ewentualnie.
Dokumosa Napisano 6 Lipca 2021 Napisano 6 Lipca 2021 Ma tu podaną info pewną na 100% nie trzeba pytać.
Sempervidelis Napisano 6 Lipca 2021 Autor Napisano 6 Lipca 2021 @Tyfon79Moje dotychczasowe przednie koło do enduro ma w ogóle 24 szprychy i jest to najmocniejsze koło jakie miałem nie licząc obecnego tylnego. Przez trzy lata było raz centrowane i nadal jest prawie proste, ale jest już w takim stanie, że zaczynam się rozglądać za nowym. Na opinie na temat kół Treka nigdzie nie natrafiałem, no chyba, że jakieś o kołach w stylu 700 zł za dwa. Na swojej stronie mieli kilka dosyć dobrych opinii o tych Line Pro 30, ale jak po około pół roku opisałem swoją przygodę z tymi kołami u nich na stronie i dałem im chyba ocenę 2/5 to mi odpisali, że bardzo im sorry i tą opinię usunęli. 9 godzin temu, cervandes napisał: 3 sekundy. TRZY. Możesz mi napisać jak znalazłeś tamtą stronę. Jak próbowałem znaleźć jakieś info to tylko same oferty mi wyskakiwały i tematy na forach mało związane z tym tematem. @Dokumosa XR 1700 nie zamierzam brać, ale jeśli do tych pakują coś lepszego to do równoległych enduro też by dawali coś na tym samym poziomie, a więcej osób jeździ XC, więc większe szanse na odpowiedź. W dt4you nie pytałem, bo uznałem, że jeśli nie ma tej informacji w ofercie to pewnie jest to jedna z tych co oficjalnie wie to tylko producent, a i tak bardziej wtajemniczeni to wiedzą. Dziękuję jeszcze raz za odpowiedzi. Pytania może banalne, ale miałem dosyć długi okres, że raczej jeździłem niż naprawiałem i trochę informacji uciekło z głowy. Jeszcze mam jedno pytanie. Jeśli piasta, obręcz i szprychy oddzielnie kosztują około 800 zł, to dlaczego gotowe koło kosztuje 1291 zł. Prawie pięć stów kosztuje zaplecenie koła przez DT? Czy jest jeszcze coś o czym nie wiem. W dosyć znanym i polecanym serwisie zaplecenie kosztuje 100 zł.
Dokumosa Napisano 6 Lipca 2021 Napisano 6 Lipca 2021 Miałem wiele kól od polecanych tu kołodziejów i na identycznych konfiguracjach fabryczne dt. Te fabryczne zawwze byly lepiej zbalansowane pod względem naciągu, kilka sezonów tłuczenia i żadnych problemów. Z tych kolodzoejskich na 3 komplety miałem prob z dwoma kołami (w jednym przednim poszła szprycha, drugie trzeba było centeować i przy okazji wyszło, że za słabo naciągnięte pod moją masę). Poza tym fabryka daje wentyl do bezdętki i nalepiona jest taśma.
cervandes Napisano 7 Lipca 2021 Napisano 7 Lipca 2021 8 godzin temu, Sempervidelis napisał: Możesz mi napisać jak znalazłeś tamtą stronę. Jak próbowałem znaleźć jakieś info to tylko same oferty mi wyskakiwały i tematy na forach mało związane z tym tematem. https://www.google.com/search?q=ex+1700+review+rims+&sxsrf=ALeKk01KQJPrODC95T6ZrTLx0T8gd93jJA%3A1625638824926&ei=qEflYK78N-n3qwHQg6qwBw&oq=ex+1700+review+rims+&gs_lcp=Cgdnd3Mtd2l6EAM6BwgAEEcQsAM6BggAEBYQHjoICCEQFhAdEB5KBAhBGABQ7KQDWNPeA2C04QNoB3ACeACAAXOIAccKkgEEMTQuMZgBAKABAaoBB2d3cy13aXrIAQjAAQE&sclient=gws-wiz&ved=0ahUKEwiu8MTFqNDxAhXp-yoKHdCBCnYQ4dUDCA4&uact=5
Sempervidelis Napisano 7 Lipca 2021 Autor Napisano 7 Lipca 2021 Dzięki. Ja wpisywałem co innego i tylko po polsku.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.