x2nax Napisano 5 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2021 (edytowane) Hej, aktualnie rozglądam się za ramą Specialized. Udało mi się znaleźć coś co mi się podoba: Spoiler Wysokość ramy to 50cm, i nie wiem czy to nie będzie przeszkoda przy moim wzroście 196cm. Potrzebuję porady czy brać coś takiego i zrekompensować sobie wysokość ramy siodłem (to zadziała w ogóle?). Ta rama jest chyba też grubsza od takich które szukam pierwotnie - chyba też ciężka. Będę musiał podejść zobaczyć ten rower. Wiem że wyższa o 5cm byłaby lepsza, jednak zależy mi na ramie speca. Chciałbym zrobić z niego coś takiego w wolnym czasie: Spoiler Edytowane 5 Lipca 2021 przez x2nax Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 5 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2021 Cytat Będę musiał podejść zobaczyć ten rower. Jeśli znajdziesz sposób żeby zmniejszyć się o 25 cm to możesz iść. Na takiej ramie i małym kole to będziesz wyglądał jak na dziecięcym rowerku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
x2nax Napisano 5 Lipca 2021 Autor Udostępnij Napisano 5 Lipca 2021 Aż taka to różnica @Mihau_? Tzn. sam nie mam w sumie wielkiego porównania, miałem jedynie Kellys TNT 50 na kołach 29", a rama jak dobrze pamiętam była 21" co w sumie tutaj 3cm różnicy (ale jeździłem nim w terenie). Chyba że już wtedy miałem za mały rower zgodnie ze sztuką? Według tego co mi mówi internet (bo sam w sumie tak dobrze się nie znam) to dla MTB to jakieś 21" chyba że powinienem patrzeć na sugerowany rozmiar dla rowerów miejskich gdzie dla mojego wzrostu to już 23"+? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 5 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2021 Każdy rower ma inną geometrię, trzeba patrzeć na jego fizyczne wymiary a nie "oznaczenia producenta" co ty w ogóle chcesz z takim rowerem zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
x2nax Napisano 5 Lipca 2021 Autor Udostępnij Napisano 5 Lipca 2021 Rower typowo miejski (codzienny użytek) do sprawnego przemieszczania się, z przodu chcę dorzucić też bagażnik tak w ramach ciekawostki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 5 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2021 to sobie kup coś w tym stylu i sprawa załatwiona, bez robienia żadnyk frankensteinów https://www.olx.pl/d/oferta/meski-nishiki-22cali-56cm-hydraulika-deore-27g-CID767-IDJO9SJ.html?isPreviewActive=0&sliderIndex=6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazafaza Napisano 5 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2021 (edytowane) Zapomnij o tym spesiu. Pomijając fakt że jak chcesz rzeźbić sobie retromod'a to najlepiej iść w stal, ale ten podlinkowany jest na kogoś 180cm max. Ja mam 189cm, kupiłem 20,5" Hardrock'a i będę musiał się ratować barankiem albo kierą jak niżej: Dobrze poczułem się dopiero na Diamond Back'u który ma 22 cale a chciałem nadmienić że jestem budowy szympansa a nie modelki: Szybciej by ci podpasował Crossroads* z kołami 700c którego mógłbyś odjechać na modłę grawelową i to dopiero byłby szał: Specialized Crossroads rama cro mo, koła 28" Cyclocross Trekking Kraków Bieżanów-Prokocim • OLX.pl * sam na niego się napalałem, nawet uruchomiłem kontakty w tej części świata ale koniec końców wpadło mi coś innego w oko i nie mam fisia na spesia Edytowane 7 Lipca 2021 przez kazafaza wywaliło foty 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazafaza Napisano 5 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2021 ...chyba, że chcesz z Rzeszy to proszę bardzo: Specialized Mountainbike Sportrock - 26 Zoll - Shimano 18-Gang | eBay SPECIALIZED Rock Hopper Mountainbike 26 zoll | eBay 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
x2nax Napisano 6 Lipca 2021 Autor Udostępnij Napisano 6 Lipca 2021 (edytowane) Dzięki za konkretną odpowiedź @kazafaza. I tak, dzięki za linki niemiec Będę miał jakąś bazę to już później z górki. W sumie to powinienem szukać na podstawie wielkości ramy czy kół? Edytowane 6 Lipca 2021 przez x2nax Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazafaza Napisano 6 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2021 Najpierw rozmiar ramy a potem kół. Masz siedzieć wygodnie a nie jak kot w kuwecie. Koła 26" znów mają swoje pięć minut dzięki wszystkim ludkom znudzonym nieustającym hajpem na nowinki a posiadającym w szufladzie jakieś zacne kultowe-graty-relikty z epoki, 700c to najlepsza baza tak na szosę jak i przełajkę / grawela / monstera czy jak tam zwał. 29er to coś dla osób o słusznym wzroście (średnica jak 700c z gumą MTB od dwóch cali w górę) ale jak chcesz retroramę to ze świecą takich szukać. Przywołany Crossroads z OLX'a zdaje się być dobrym kompromisem - koła 700c / 28" nie sprawią że będziesz wyglądał jak na BMXie z dużą ramą a pozwolą sprawnie łykać kilometry, jeśli jednak atakujesz krawężniki jak Tygrys aliantów to dwudziestkiszóstki są mocniejsze do takich zabaw. Ten czerwony Sportrock ma horyzontalne haki więc można by się pokusić o piastę trzybiegową typu Nexus czy Sturmey Archer i to jest najlepszy sprzęt na miasto, Minga nie jest chyba jakoś specjalnie pofałdowana. Miałem kiedyś trzybiegówkę w przełajce i dopóki nie pojechałem w typowe góry to objeżdżałem miasto i pagórkowate okolice na spokojnie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
x2nax Napisano 7 Lipca 2021 Autor Udostępnij Napisano 7 Lipca 2021 Minga to jest płaska jak stół, w sumie to nacisk duży kładę na to że ma mi się podobać i jako projekt do zdobycia umiejętności składania roweru. Ale chyba wolałbym normalną kasetę, chociaż ta bezobsługowość kusi bardzo. Teraz chyba już wiem wystarczająco, tylko ustawić alert na wyszukiwania i czekać, czekać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazafaza Napisano 7 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2021 Powodzenia w ustrzeleniu odpowiedniego dawcy narządów 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi