Artiom Napisano 29 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2021 Kilka miesięcy się bawię i myślę, że udało mi się zlokalizować przyczynę, ale mimo wszystko nie mogę jej wyeliminować. Jak rower postoi sobie nieużywany kilka dni, to z początku jest cisza dopiero po przejechaniu kilometra się zaczyna. Pojawia się gdy: - jadę po nierównym terenie - lekko się unoszę z siodełka i siadam z powrotem - odpycham się kierownicą do tyłu i do przodu - ostatni "strzał" po zejściu, jak złapie za siodełko i uniosę tył, jak chce go obrócić Dokładnie wyczyściłem rurę podsiodłową, czysta i suchutka sztyca, naładowałem jeszcze smaru "shimano anti sieze" pod zacisk obejmy, do ząbków regulacji kąta i do śrub -BEZ ZMIAN Wsadziłem inną sztycę z innym siodełkiem, która nie strzela mi w innym rowerze -BEZ ZMIAN Wpadłem na pomysł, że jak zacznie mocno hałasować, to poluzuje obejmę i opuszczę na milimetr sztycę. Zaciskam, wsiadam, ustało, przejechałem z 500 metrów i od nowa to samo. To chyba jednak rama wydaję te dźwięki od naprężeń sztycy. Rower KROSS LEVEL R3 / oryginalna sztyca / siodełko selle royal freeway Jako załącznik wrzucam nagranie z tymi dźwiękami, podczas kołysania się na siodełku. Lub do odsłuchania na stronce: https://vocaroo.com/1dE1Rfiz25ym record1.mp3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudkar Napisano 20 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2022 Miałem to samo w CUBE LTD. nasmaruj sztycę pastą montażową do karbonu lub smar silikonowy u mnie zdało egzamin. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spidelli Napisano 24 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2022 U mnie też zaczęło strzelać. Ewidentnie wtedy, jak tyłek na siodełku, najgorzej przy kręceniu korbą. Rower był trochę ubłocony, umyłem pod wężem ogrodowym, wysuszylem w cieniu. Wyjąłem sztycę - sporo piachu. Wyczyściłem gdzie się dało, zmontowałem - bloga cisza. Przedwczoraj siadam na rower, ruszam, a tu strzela jak cholera, zrobiłem 20 km z kwaśną miną. Dziś znowu czyszczenie, smaru akurat nie mam na podorędziu ale trzeba będzie kupić. Myślałem jeszcze zdemontować całkiem siodło, bo jeśli to piach, to może pręty siodełka i uchwyt też trzeba wyczyścić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudkar Napisano 24 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2022 strzały są w sztycy w ramie - nie spotkałem się żeby strzelało z siodełka - tam raczej nie ma problemu. Ja miałem tak że nawet po wyczyszczeniu strzelało - taki urok. po nasmarowaniu bomba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spidelli Napisano 24 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2022 Tak strzelałem na ślepo, bo skoro wyczyściłem, a syfu było sporo .. i znowu strzela... To może jeszcze gdzieś indziej jest piach. Na razie znów zdemontowałem sztycę wytarlem, dałem odrobinę pasty do karbonu, jedno kółko - jest cicho. Idę trzasnąć ze 20 km, zobaczę co będzie. Ta pasta taka mocno ścierna, z grudkami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RabbitHood Napisano 24 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2022 Trzaski pod tyłkiem nasilające się podczas pedałowania - klasyczny przykład strzelającej sztycy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spidelli Napisano 24 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2022 Zrobiłem 30 km, na razie jest cisza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.