Skocz do zawartości

[Ważne Pytanie] Czy rowerzysta może jechać na środku drogi pomiędzy linią przerwaną / ciągłą ?

Rekomendowane odpowiedzi

Nauczyciel na prawojazdy nauczył mnie tego że idealnie na środku drogi gdy są dwa pasy ruchu w dwie strony to że idealnie na środku czyli pomiędzy linami ciągłymi lub na przerywanej może jeździć rowerzysta . I teraz pytanie czy to prawda czy mu sie coś pomieszało?

Ja wiem skąd pochodzi to pytanie. Prawo o ruchu drogowym to dziura na dziurze. Nie jest logicznie spójne, że coś z czegoś wynika tylko jakiś zlepek stwierdzeń bez określonych granic. Pewnie chodzi o to co zrobili z motocyklami, że jak pasy są wyznaczone ale motocyklista jedzie przy krawędzi, tak że jest jeszcze miejsce dla auta to tworzy on jakby swój dodatkowy pas. Gdy takie coś założymy to logiczną konsekwencją w tym nielogicznym kotle jest to, że pomiędzy dwiema liniami ciągłymi też jest pas.

Pan instruktor się wykazał, że niby znalazł kruczek prawny i się nim podzielił.

Pewnie chodzi o to co zrobili z motocyklami, że jak pasy są wyznaczone ale motocyklista jedzie przy krawędzi, tak że jest jeszcze miejsce dla auta to tworzy on jakby swój dodatkowy pas. Gdy takie coś założymy to logiczną konsekwencją w tym nielogicznym kotle jest to, że pomiędzy dwiema liniami ciągłymi też jest pas.

A rzuć jakimś artykułem na to, bo czytam i nie dowierzam.

O pytaniu autora to nawet nie ma co dyskutować 😀.

W dniu 29.06.2021 o 21:18, chudzinki napisał:

rzuć jakimś artykułem na to, bo

Kolega wie że dzwoni ale nie w którym kościele.  Jak masz niewydzielone pasy to pas ruchu wedle przepisów to powierzchnia jezdni potrzebna do  poruszania się jednego pojazdu.  

I z tego robi się miliony interpretacji rozciąganych na niemal wszystko. 

Taki instruktor powinien z miejsca stracić prawo wykonywania zawodu. 

Paragraf $86 - Znaki wyznaczające pasy ruchu

[...]

3. Znak P-2 "linia pojedyncza ciągła" oddziela pasy ruchu o tym samym kierunku i oznacza ponadto zakaz przejeżdżania przez tę linię i najeżdżania na nią.
[..]

5. Znak P-4 "linia podwójna ciągła" rozdziela pasy ruchu o kierunkach przeciwnych i oznacza zakaz przejeżdżania przez tę linię i najeżdżania na nią.

Chyba pora zakończyć ten durny temat jakiegoś osła który mieni się "instruktorem nauki jazdy"

@Limax - możesz podać nazwę ośrodka szkoleniowego w którym pracuje ten "wybitny" specjalista?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...