klon Napisano 28 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2021 Szukam sztywnego widelca, najlepiej stalowego, ale alu też ujdzie, na carbon w moim budżecie(około300zł) nie liczę. Wymagania: - 1-1/8" bez gwintu - piwoty do v-brake - wysokość od osi do podstawy bieżni sterów około 45cm (aktualnie mam 47cm bez SAG'u) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Imar Napisano 29 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2021 Ostatnio również szukałem takiego widelca. Sprawdź aliexpress. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klon Napisano 29 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2021 Na Ali jedyne co rzuciło mi się w oczy to aluminiowy Mosso M5EV, ale obawiam sie, że on jest trochę niski - 42cm od osi do podstawy sterów. Są tam jeszcze inne godne polecenia firmy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Imar Napisano 30 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2021 Tylko i wyłącznie mosso. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek232 Napisano 30 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2021 Jest jeszcze Force, długość widelca od osi piasty do dolnej miski sterowej: 435 mm https://allegro.pl/oferta/widelec-force-treking-28-ahead-alu-1-1-8-6552359682 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wlod123 Napisano 30 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2021 (edytowane) Na Ali jedyne co rzuciło mi się w oczy to aluminiowy Mosso M5EV, ale obawiam sie, że on jest trochę niski - 42cm od osi do podstawy sterów. Sprawdź na jakiej wysokości względem osi masz obecnie pivoty. Mosso m5EV ma je na wysokości 255 mm, u mnie w kole 28' pivoty mam na 270-275 mm. Być może są ramiona v-brake, które zniwelują aż taką różnicę albo adaptery. Edytowane 30 Czerwca 2021 przez wlod123 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klon Napisano 30 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2021 Faktycznie, w mosso będą za nisko, u mnie są na wysokości około 280mm od osi czyli mosso w wersji z piwotami odpada. Jak na razie mam 2 kandydatów - XLC i Force, ale oba powyżej 300zł, czekam na promocję, w międzyczasie poluję na używki, może znajdzie się coś stalowego w dobrym rozmiarze :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woojj Napisano 1 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 1 Lipca 2021 Stalowe używki w odpowiednim rozmiarze chodzą często drożej niż nowe alu.....nawet na pewno. Stalowe widelce są droższe od carbonowych chinioli ;-((( Piwoty i wysoki widelec to trudny temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fuxi Napisano 1 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 1 Lipca 2021 (edytowane) Napiszę Ci szczerze, nie znajdziesz. Swego czasu rozpracowywałem ten temat i postanowiłem zrobić serwis amora i jeździć tak do końca. Najśmieszniejsze jest to, że kupisz nowy, byle jaki rower marketowy na sztywnym widelcu za ok. 1000zł, a za sam widelec będziesz musiał zapłacić min. 1/3 jego wartości... Edytowane 1 Lipca 2021 przez Fuxi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klon Napisano 1 Lipca 2021 Autor Udostępnij Napisano 1 Lipca 2021 Coś tam się da znaleźć, niestety z aluminiowych, ale chyba padnie na ten model: https://www.rowertour.com/p/211860/xlc-bf-a02-widelec-28-1-18-piwoty-cantilever-bialy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fuxi Napisano 1 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 1 Lipca 2021 @klon cena widzę promocyjna, więc chyba warto. Ja szukałem czarnego w macie, bo jestem estetą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klon Napisano 1 Lipca 2021 Autor Udostępnij Napisano 1 Lipca 2021 Też wolę czarny, był w promocji, ale nie jest już dostępny, może zamówię z amazona czarny, ale tam z wysyłką około 320zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek232 Napisano 1 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 1 Lipca 2021 Jeśli kolor odpowiada i nie przeszkadza to mocowanie na cantilever, to chyba będzie najlepszy wybór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi