Poczatkujacy_XC Napisano 27 Czerwca 2021 Napisano 27 Czerwca 2021 Witajcie, Czytałem już wiele wątków w tym temacie i nadal nie znam odpowiedzi jednoznacznej na nurtujące mnie pytanie. Czy ważąc 110 kg rower Canyon Exceed CF 7 da radę? Po pierwsze z tego co przeczytałem to koła karbonowe są bardziej sztywne i niby tez bardziej wytrzymałe niż aluminiowe, ale czy to prawda i czy nie będzie z nimi problemów przy mojej wadze? Po drugie z tego co przeczytałem to RocksShox SID podobno nie jest wskazany ani dobry dla takich ciężkich ludzi, a bardziej powinien iść w stronę Reby. Czy ktoś ma może doświadczenie w tym temacie i powiedziałby czy warto kupować taki rower z takim osprzętem przy mojej wadze?
Sil_afein Napisano 27 Czerwca 2021 Napisano 27 Czerwca 2021 Miałem w zespole kolegę, który ważył więcej od Ciebie i bez problemu koła wytrzymywały pod nim. Co do amortyzatora to się nie wypowiem.
Mod Team KrissDeValnor Napisano 27 Czerwca 2021 Mod Team Napisano 27 Czerwca 2021 Rozpaść się nie rozpadnie, chyba że będziesz dla niego wyjątkowo brutalny... Co do kół, to ważny jest zaplot - pewnie lepiej, żeby szprychy nie były przy tym zbyt wylajtowane. SID poza technicznymi niuansami, to taka lżejsza Reba - może stąd jakieś obawy. Pytałeś producenta - Canyon'a co sądzi na ten temat ?
Dokumosa Napisano 27 Czerwca 2021 Napisano 27 Czerwca 2021 Kiedyś w instrukcji mieli napisane ze max masa rower+prowadzący+ekwipunek w przypadku węgielbych canyonów mtb to 120kg. Amortyzatorem się nie przejmuj. SiD nie jest delikatniejszy od reby.
Poczatkujacy_XC Napisano 28 Czerwca 2021 Autor Napisano 28 Czerwca 2021 6 godzin temu, KrissDeValnor napisał: Rozpaść się nie rozpadnie, chyba że będziesz dla niego wyjątkowo brutalny... Co do kół, to ważny jest zaplot - pewnie lepiej, żeby szprychy nie były przy tym zbyt wylajtowane. SID poza technicznymi niuansami, to taka lżejsza Reba - może stąd jakieś obawy. Pytałeś producenta - Canyon'a co sądzi na ten temat ? Producent ma limit wagi do wszystkich rowerów ustalony na 120 kg, a co do kół (Reynolds tr289 c xc) to nie znalazłem limitu wagowego. Tez nie znam się na tyle, żeby określić czy zaplot wytrzyma, a szprychy z tego co wyczytałem nie są karbonowe tylko aluminiowe
Poczatkujacy_XC Napisano 28 Czerwca 2021 Autor Napisano 28 Czerwca 2021 A co do SIDa to moje spostrzeżenie wynika z tego, że ludzie piszą, że jest już to amortyzator dla zawodników do ścigania co ważą +-70kg i lepiej wybrać Rebę, bo podobno lepiej znosi większa wagę
Dokumosa Napisano 28 Czerwca 2021 Napisano 28 Czerwca 2021 Nie ma znaczenia a nowe sidy mają nawet wariant dużo mocniejszy od reby ze względu na golenie 35mm.
Poczatkujacy_XC Napisano 28 Czerwca 2021 Autor Napisano 28 Czerwca 2021 Rozumiem, ale ten akurat ma 32mm
Dokumosa Napisano 28 Czerwca 2021 Napisano 28 Czerwca 2021 Te 32 to elementy konstrukcyjne (golenie górne i dolne, ślizgi itp.) mają takie same jak w rebie (te same nr częsci).
Poczatkujacy_XC Napisano 28 Czerwca 2021 Autor Napisano 28 Czerwca 2021 Czyli mówisz, ze z kołami, które są zestawie i z tym amorem nie powinno być żadnych problemów przy szybkiej jeździe po lesie przy mojej wadze bez żadnych ekstremalnych rzeczy?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.