Eri Napisano 27 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2021 Witam zastanawiam się czy napęd 1x10 będzie dla mnie dobry bo lubię prostotę i nie myśleć na jaką przerzutkę mam zmienić z przodu. Jeżdżę typowo rekreacyjnie czyli czasem ścieżki rowerowe a czasem asfalt i właśnie nie wiem czy brać specialized Rockhopper Elite z napędem 1x10 czy może lepszy będzie Giant Talon 1 Crest z napędem 2x10? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
some1 Napisano 27 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2021 1x ogólnie jest fajne w rowerze MTB, ale nie w takiej budżetowej pociętej wersji jaką serwuje Specialized. Dla pewności zawsze możesz wbić obecny rower i planowany zakup do kalkulatora, i porównać przełożenia: http://www.gear-calculator.com/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 27 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2021 31 minut temu, Eri napisał: Jeżdżę typowo rekreacyjnie czyli czasem ścieżki rowerowe a czasem asfalt Wszystko zależy od tego gdzie jeździsz - ale nie analizując pod kątem nawierzchni tylko ukształtowania terenu. Jak jest bardziej płaski to 1x10 wystarczy, jak jest dużo górek, czy wręcz konkretnych wzniesień tam przewaga napędu 1x spada. Owszem, można powiedzieć że w góralach są głównie napędy 1x - tyle że tam zębatka to 28/30/32 W terenie się to sprawdzi, ale na ścieżkach w mieście czy asfalcie nie będzie czym dokręcić. Tutaj trzeba by myśleć o korbie 38/40/42T, z kolei taka, nawet z zębatką 42/46 na kasecie może dać za twarde przełożenia. Dlaczego w ogóle rozważasz rower górski? Pod Twoje zastosowania sprawdzi się świetnie rower crossowy z napędem 2x. Głównie będziesz jeździł na dużej zębatce, zapomnisz że masz przerzutkę z przodu a w razie ewentualnych górek zawsze jest zapas i można zrzucić na mniejszą. Popatrzyłbym bardziej na model Roam niż na Talona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eri Napisano 27 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2021 30 minut temu, some1 napisał: 1x ogólnie jest fajne w rowerze MTB, ale nie w takiej budżetowej pociętej wersji jaką serwuje Specialized. Dla pewności zawsze możesz wbić obecny rower i planowany zakup do kalkulatora, i porównać przełożenia: http://www.gear-calculator.com/ A coś innego od tego speca byś polecił? 7 minut temu, MikeSkywalker napisał: Wszystko zależy od tego gdzie jeździsz - ale nie analizując pod kątem nawierzchni tylko ukształtowania terenu. Jak jest bardziej płaski to 1x10 wystarczy, jak jest dużo górek, czy wręcz konkretnych wzniesień tam przewaga napędu 1x spada. Owszem, można powiedzieć że w góralach są głównie napędy 1x - tyle że tam zębatka to 28/30/32 W terenie się to sprawdzi, ale na ścieżkach w mieście czy asfalcie nie będzie czym dokręcić. Tutaj trzeba by myśleć o korbie 38/40/42T, z kolei taka, nawet z zębatką 42/46 na kasecie może dać za twarde przełożenia. Dlaczego w ogóle rozważasz rower górski? Pod Twoje zastosowania sprawdzi się świetnie rower crossowy z napędem 2x. Głównie będziesz jeździł na dużej zębatce, zapomnisz że masz przerzutkę z przodu a w razie ewentualnych górek zawsze jest zapas i można zrzucić na mniejszą. Popatrzyłbym bardziej na model Roam niż na Talona. Jakoś zawsze jeździłem rowerem mtb i niezbyt sobie wyobrażam przestawić się na coś innego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 27 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2021 Jasne, tylko mówię - do nowoczesnych, crossowych ram jak Giant Roam czy Trek Dual Sport spokojnie zapakujesz szerszą oponę, 1.95, a geometrię mają zbliżoną trochę do górali. Niemniej jednak - nada się i ten Spec którego podlinkowałeś. Kwestia wymiany zębatki na większą - z tym może być problem. Nie wiadomo jaka zębatka pasuje do tej korby, to raz. Dwa - może być za mało miejsca w ramie żeby zmieścić większą, powiedzmy 34/36/38T. A na tej będziesz miał za miękko. No chyba że teraz miałeś MTB i jeździłeś głównie na środkowej, klasycznej zębatce 32T to będzie okej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eri Napisano 27 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2021 Zostaję jeszcze ten Talon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 27 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2021 Według mnie lepsza opcja. Większość czasu spędzisz na dużej zębatce korby, jak wspomniałem - z wrażeniem że masz napęd 1x, a w razie czego jest się czym podratować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eri Napisano 27 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2021 Jeszcze patrzyłem na Kross level 6.0 albo Giant Talon 0 Crest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 27 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2021 Talony różnią się napędem, to już sam musisz zdecydować co lepsze. Wątki nt. 1x vs 2x to niekończące się tasiemce gdzie każdy przekonuje do swojej racji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Joker86 Napisano 27 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2021 Ja np: śmigam na 1x8 super nic więcej nie trzeba.44T przód, tył 11-32 T.Asfalt 90% i 10%co się trafi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chrismel Napisano 27 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2021 Każdy napęd, 1x, 2x, 3x ma swoje zalety i wady. Musisz sam sobie odpowiedzieć co zyskujesz a co tracisz wybierając określony rodzaj. Wiem że teraz jest moda na napędy 1x. Ale wybierając rodzaj nie kieruj się modą tylko wygodą pod swoim indywidualnym kątem. Na jedno uczulam. Nie wybieraj napędu z kasetą o stopniowaniu 15-18-21. To są najczęściej używane przełożenia na płaskich odcinkach asfaltowych i te dziury w przełożeniach są koszmarnie męczące. A takie kasety o dużej rozpiętości są w napędach 1x10. Jeżeli potrzebujesz szerszy zakres przełożeń i musisz zostać przy 10s weź napęd 2x10 lub 3x10. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.