Skocz do zawartości

[przerzutka tylna] Deore M6000 GS - czy obsłuży kasetę 11-36.

przemorski

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam do Was pytanie czy przerzutka Deore M6000 GS (średni wózek) będzie bezproblemowo działać z kasetą 11-36. 
Na oficjalnej stronie Shimano w podręczniku sprzedawcy znalazłem takie coś:
Używać tylko z kasetami zębatek, które mają kompatybilne kombinacje zębów. 11–42T to jedyna kaseta zębatek kompatybilna z RD-M6000-GS. Nie należy używać kaset zębatek z innymi kombinacjami zębów. W przypadku użycia produktu z niekompatybilną kombinacją zębów, łańcuch może spaść z zewnętrznej części najmniejszej zębatki, co może doprowadzić do upadku z roweru.

Jeżeli na takie pytanie był już na forum post to przepraszam ale naprawdę używałem wyszukiwarki i nigdzie nie znalazłem takiego tematu a jedynie czy SGS obsłuży 11-42.
Również w specyfikacji na stronie Shimano jest podana min jak i max koronka kasety 42T.

Moja prośba jest do użytkowników takiej przerzutki i prosiłbym o jasną informację
tak - obsłuży bez problemów
tak - obsłuży ale kultura pracy będzie dużo niższa
nie obsłuży.

Na codzień jak jeżdżę na lekko trochę uwiera mnie stopniowanie tej przerzutki a mianowicie trzy dziury: 21-18 (16,7%), 18-15 (20%) oraz 11-13 (18,2%) - przy wyprawach z sakwami dziury mi nie przeszkadzają i wtedy taka konfiguracja sprawdza się dla mnie w 100 procentach. Blat 32T.
Jako rozwiązanie wpadłem na pomysł aby na codzień wkładać kasetę 11-36 i cieszyć się dobrze dobranym stopniowaniem a przed wyprawami wymieniać jedynie kasetę na 11-42.

Szczerze mówiąc, zupełnie nie wiem dlaczego to miałoby nie działać, chociaż mam podejrzenie, ale o tym niżej. Nie można przekraczać górnego zakresu, ale też kiedyś rzuciło mi się w oczy że specyfikacja M6000 mówi tylko wyłącznie o 42T. 

Czytając to co napisało Shimano, rozumiem że chodzi o odległość przerzutki od koronek. Przy 42T przerzutka jest odsunięta na tyle mocno, że przy 11T nie ma problemu. Jak największa będzie 36T, to być może przy 11T będzie już za blisko. Teoretycznie możesz i tak mocno wkręcić śrubę B, ale kultura pracy spadnie.

Zrób prosty test. Przedostatnia koronka ma chyba właśnie ~36T. Przybliż wózek na tej koronce, tak jak jest na 42T i zobacz co się stanie na 11T. Mam wrażenie że przerzutka nie będzie wystarczająco mocno napięta. 

No to wydaje mi się że problemu nie będzie, bo krótszy łańcuch i tak mocniej napnie przerzutkę.

Ogólnie Shimano ma tendencję do ukrywania kompatybilności komponentów. Wszyscy wiedzą że coś ze sobą działa, a Shimano twierdzi że nie i już. Z drugiej strony im się nie dziwię. To na tyle duża korporacja, że jak ludzie zaczną kombinacje po przyzwoleniem Shimano, to zaraz zaczną się pozwy i negatywne opinie.

Będzie działać :)

Przewinęło się przez moje ręce sporo Viperów Unibike, i tam w zeszłorocznym modelu była właśnie przerzutka M6000 i kaseta 11-36 - świetnie pracowała, bez żadnych problemów. 

Tak naprawdę problemy z kompatybilnością przerzutek do mniejszych niż zalecane kaset zaczęły się w zeszłym roku, z nowymi seriami 51xx itd. Wcześniej jedynym ograniczeniem była największa zębatka. 

M6000 to jest jedna z najlepszych przerzutek obok M7000, M8000 jakie kiedykolwiek wypuściło Shimano. Przerzutki te działają w bardzo dużym zakresie, M7000 połączyłem kiedyś z kasetą 9speed 11-32 po drobnej korekcie zapięcia linki w przerzutce i manetką XT M8000. Układ taki działał wyśmienicie, dlatego kaseta 11-36 nie jest problemem dla tych przerzutek.

Mam pytanie o zmianę zębatek w przodzie w Giant Roam 1:

Wg producenta jest tam przerzutka Deore (brak modelu na stronie) oraz:

• Kaseta / Wolnobieg Shimano CS-M4100, 11x42
  • Łańcuch KMC X10, spinka Missing Link
  • Mechanizm korbowy Kute aluminium, 32/44
Czy uda mi się tutaj wymienić przednią małą zębatkę na coś mniejszego? 26 lub 24 zęby tak by zostało mi 44?

17 godzin temu, przemorski napisał:

będzie obsługiwać kasetę 11 rzędową

Oczywiście że będzie. Bębenek który lata temu wyszedł jako "8s" jest w stanie obsługiwać nawet niektóre kasety 12s. Z 11s standardu Shimano w ogóle nie ma o czym mówić - pasuje i już.

• 5 miesięcy temu...
W dniu 29.06.2021 o 00:17, przemorski napisał:

czy piasta Deore T610, którą mam i wg producenta obsługuje kasety 8, 9, 10 będzie obsługiwać kasetę 11 rzędową

W dniu 29.06.2021 o 18:15, abdesign napisał:

Oczywiście że będzie.

Kasety mtb CS-Mxxxx - 11 tak, szosowe CS-Rxxxx - 11 się nie zmieszczą

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...