Skocz do zawartości

[Napęd] Pomysł - zebatka rozszerzajaca zakres 1x 32/36T do 44T?

kmk

Rekomendowane odpowiedzi

Powiedzmy, że ktoś ma napęd 1x i brakuje mu na prostej -wkeszego  zakresu zebów jak z np 3x9 z tarczy 44T (tzw blat).

I teraz czy istnieje technicznie mozliwosc montazu dodatkowej zebatki na rurze podsiodlowej, zeby zwiekszala sie wielkosc okregu po ktorym lancuch kreci sie przy korbie i tym w ten sposob przy malym przyroscie wagi mamiy np 1x12 z zakresem jak 3x9?

Może mam kiepską wyobraźnię, ale co to niby by miało dać? Dołożenie zębatki kompletnie nic nie zmieni, dojdzie waga łańcucha i tego pseudo wynalazku.

1x11 to się zakłada do MTB. Zawodowcy w XC jechali/ jadą na czymś takim i jakoś nóg im nie brakuje. Zanim napiszesz że oni jadą w terenie, zobacz np wyścig XC Short Track lub maraton Cape Epic.

Przy kole 29' i oponie 2.2, zębatce 36 i koronce 11T, przy kadencji 100 prędkość to sporo ponad 40 km/h.

Chyba wystarczająco?

16 godzin temu, kmk napisał:

Powiedzmy, że ktoś ma napęd 1x i brakuje mu na prostej -wkeszego  zakresu zebów jak z np 3x9 z tarczy 44T (tzw blat).

Rozwiązanie już dawno zostało wymyślone i nazywa się "przednia przerzutka".

I po co się było jej pozbywać?

Przy kole 29' i oponie 2.2, zębatce 36 i koronce 11T, przy kadencji 100 prędkość to sporo ponad 40 km/h.

Chyba wystarczająco?

Zależy komu i do czego.

Na zwykłym amatorskim wyścigu mtb (np. Maratony Kresowe) prędkości tuż po starcie na asfalcie znacznie przekraczają 40 km/h (w środku stawki, nie mówiąc o czołówce), a na szutrze z góry mój licznik zarejestrował 55 km/h.  

Poniżej film uczestnika, który przyjechał 2 minuty po mnie, a zwycięzca w Open przyjechał 18 minut przede mną. 

Fakt, że napędy 1x nawet w amatorskich zawodach są coraz powszechniejsze, ale bardziej ambitni to pewnie mają na kasecie zębatkę 10-kę, a nie 11-kę. 

36/11 to akurat mają współczesne rowery z przednią przerzutką właśnie. Jest bardzo mały wybór korb z większą tarczą i ciężko takie znaleźć w nowych rowerach. 

Ludzie wzdychają do dużych tarcz z dawnych lat, a zapominają że przejście z 26" na koła 29" zmieniło przełożenia o 3-4 zęby. Współczesny 29'er z 36/10 to jak 44/11 na kole 26".

A wracając do oryginalnego pytania, autor chyba nie do końca przemyślał jak działa rower... 

2 godziny temu, marvelo napisał:

Rozwiązanie już dawno zostało wymyślone i nazywa się "przednia przerzutka".

I po co się było jej pozbywać?

Chyba wystarczająco?

Zależy komu i do czego.

Na zwykłym amatorskim wyścigu mtb (np. Maratony Kresowe) prędkości tuż po starcie na asfalcie znacznie przekraczają 40 km/h (w środku stawki, nie mówiąc o czołówce), a na szutrze z góry mój licznik zarejestrował 55 km/h.  

Poniżej film uczestnika, który przyjechał 2 minuty po mnie, a zwycięzca w Open przyjechał 18 minut przede mną. 

Fakt, że napędy 1x nawet w amatorskich zawodach są coraz powszechniejsze, ale bardziej ambitni to pewnie mają na kasecie zębatkę 10-kę, a nie 11-kę. 

No wiesz, jak ktoś jest świadomy potrzeb i ma nogę, to coś wymyśli. Dla większości, nawet ambitnych amatorów taki napęd będzie wystarczający. Nie ma co ukrywać, że grupa o której piszesz, to jednak ludzie którzy trenują i mają "kopyto".

44/11 będzie odpowiednikiem napędu 1x12 z korbą 40T i najmniejszą zębatką 10T.

Nino Schurter używa korby 38T i na krótkie trasy 40T... więc nie wierzę by ludzie z Maratonów Kresowych potrzebowali więcej niż 36/10 😄

obraz.png.06c9d0ed1196d6c4eb51793223a9a688.png
https://enduro-mtb.com/en/bike-check-nino-schurter-scott-spark-rc-900-world-cup/

Owszem, tyle że on na MTB objeżdża przeciętnego szosowca na asfalcie. Wiem że wśród amatorów też są mocni zawodnicy, ale już bez przesady, bo zaraz wyjdzie że powinni wsadzać korby szosowe :P 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...