tequila51 Napisano 25 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2021 Cześć, Podczas jazdy słyszałem znaczne trzaski w przednim kole. Udało mi się zdiagnozować że możliwe iż jest to spowodowane jedną zdeformowaną szprychą. Wymieniłem ją i dalej słyszę niepokojące trzaski podczas kręcenia koła. W załączeniu filmik. Proszę o pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 25 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2021 Piasta lub... nakrętka która blokuje zawór Presta. Sprawdź czy jest dokręcona do obręczy, czasami wydaje takie głupie dźwięki jak się poluzuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Joker86 Napisano 25 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2021 Piasta,łożysko maszynowe,czy kulkowe? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tequila51 Napisano 25 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2021 SHIMANO RS470 12X100 niestety wentyl dokręcony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
braythe Napisano 25 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2021 U mnie takie dźwięki wydawała piasta z tyłu po tym jak dostała strumieniem z myjki ciśnieniowej. Wypłukało smar i zrobił się gnój. Wystarczyło wyczyścić, nasmarować i było git. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tequila51 Napisano 25 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2021 Dzięki Panowie. To raczej smarowanie piasty jest potrzebne. Do takiego wniosku doszedłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 26 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2021 To jest typowa piasta Shimano, serwis i powinno być ok. Sprawdź jeszcze tylko, czy to nie kwestia tego że coś lata w środku obręczy. Mało prawdopodobne, ale lepiej sprawdzić niż rozbierać piastę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tequila51 Napisano 26 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2021 Czy to aby nie jest przyczyna? https://photos.app.goo.gl/yvjYk8TzNMCMrQdJA będę wdzięczny za szybka odpowiedz bo nie wiem czy składać te piastę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 26 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2021 Śmietnik. Co Ty robiłeś z tą piastą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
braythe Napisano 26 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2021 Ojj, długo jeździłeś bez smaru Spróbuj zetrzeć rdzę papierem ściernym i wygładzić. Jeśli nie ma głębokich wżerów to może się uda uratować. Warto spróbować zanim kupisz nową. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tequila51 Napisano 26 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2021 Jestem w szoku bo rower nowy. Zrobiłem zaledwie 1,5k kilometrów. Zauważyłem że łożyska są nierównomiernie zużyte. https://photos.app.goo.gl/6JHQk1ixeaTAzqNHA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 26 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2021 Zamiast papieru, ja bym wziął włókninę ścierną, nałożył konus na wiertarkę i tak przeszlifował. W nowych piastach czasami jest mało smaru. Myłeś rower myjką ciśnieniową, jeździłeś po mokrym, używałeś odtłuszczaczy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tequila51 Napisano 26 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2021 Żadnych myjek wysokociśnieniowych. Jedynie ten mały mobilny Kärcher. Zero odtłuszczaczy w okolicach piast. Szczególnie ze to przednie koło. Natomiast tak jak pisałem wyżej jedna strona jest lisrniaca a druga zadarta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 26 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2021 No wygląda to źle. Był smar w środku? Ja bym kontaktował się z Kross lub ze sklepem w którym kupiłeś rower. Masz dowód zakupu, masz filmik i zdjęcia. Próbuj, bo wygląda to na małą ilość smaru w fabrycznie złożonych piastach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
itr Napisano 26 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2021 Fabryczne złożone piasty shimano : xt, Deore, 105, które do mnie trafiały zawsze wymagały serwisu zero. Żle skręcone, nie zaciągnięte kontry, za mocno skręcone. Nie, przepraszam, stare 105 satyna były z pudełka dobre, ale to chyba z powodu innych standardów. Może precyzyjne złożenie ze smarem trochę pomoże, może oś jest trochę krzywa, może trzeba użyć nowy konus slabo widzę na zdjęciach. Ważne aby kontry były zaciągnięte, z odtworzeniem mikro luzu, a nie dobite na ruch skokowy na kulkach. Potem kontrola z szybko zamykaczem w widelcu czy dalej nic nie skacze, kiedy zaciśnięty. Domieli się w czasie jazdy, po 100 km kontrola.ps i liczba kulek, może brakowało? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tequila51 Napisano 26 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2021 Ilość kulek się zgadza ponieważ były w koszyczku. Jeździłem na tym rowerze i mialem wrażenie ze jest lekko skoszony na lewa stronę. Pytałem w serwisie to po sprawdzeniu przedniego kola nic nie stwierdzili. Natomiast może faktycznie było tak ze jakiś element jest krzywy (tak jak piszesz np. oś) i przez to łożysko się zużyło bardziej - właśnie po tej lewej stronie. Czy jest to w ogóle możliwe? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
itr Napisano 26 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2021 Potocz oś po np szklanym blacie, od razu zobaczysz, w przednim kole krzywe osie nie są codziennością. To nie jest piasta wysokiej jakości i no cóż może nie wszystko jest . Ale może cały rower jest krzywy i koła nie są w osi. No to już trzeba dać do inspekcji w sklepie, zdalnie nic nie poradzimy. Konusy w prostych rowerach też się tak potrafią zużyć, nic nadzwyczajnego. Serwis koło w końcu sprawdził czy dalej jest rozebrane? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tequila51 Napisano 26 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2021 Pojechałem do sklepu. Zaproponowali reklamację. Uznałem ze nie mam na to czasu i już wole zapłacić za wymianę. Niestety okazało się ze nawet nie są w stanie zamówić żadnej piasty u dostawcy ponieważ wszystko jest niedostępne. Zasugerowali również wymianę na piastę z łożyskami maszynowymi. Możecie coś polecić? 12x100mm 32 otwory i ceinterlock w granicach 200zl na łożyskach maszynowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Joker86 Napisano 26 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2021 Przyczyną jest za mocne skręcenie piasty i konusy się wyrobiły,kup nowe konusy koszt 15 zł,smar ŁT 43 i do przodu,będzie chodzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 26 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2021 @Joker86 Ty chyba nie wiesz o czym piszesz... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Joker86 Napisano 26 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2021 Jak nie wiem,widać zdjęcia wstawione zaniechanych konusów i dlatego pewnie coś w kole strzela.Przerabialem to na swoim przykładzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tequila51 Napisano 26 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2021 Ale tez sama piasta zaszła rdza po lewej stronie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 26 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2021 To kup konusy do piasty 12x100 za 15 zł No i ŁT43 to jest dobry, żeby kilogramami pchać do traktora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tequila51 Napisano 26 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2021 No właśnie zwracam uwagę ze wymiana samych konusow nic nie da bo sama piasta tez już ma rdzę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 26 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2021 To jedno, a fakt że nie są to konusy ze sklepu rowerowego to drugie. Novatec to bardzo popularne piasty. Chyba że rzucisz się na jakieś DT Swiss. No i pamiętaj że duża szansa, że będziesz musiał też wymienić szprychy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.