Vladeczek Napisano 25 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2021 Witam, Hexagon 5.0 vs 6.0 vs Marlin 6 + Storm Shark i Folta igea Czy możecie mi podpowiedzieć coś o tych rowerach co w tytule? Muszę do jutra rana wybrać dwa. Dla siebie i dla żony. Będziemy głównie jeździć ścieżkami rowerowymi w mieście i lasami tak 60/40%. Hexagon 5 kosztuje 2250 Hexagon 6 2500 podobno różnią się tylko, że model 6 ma blokadę amortyzatora, a Marlin 6 kosztuje 3000 i ma w sobie blokadę jak i trochę lepszy osprzęt. Pytanie czy dla początkujących rowerzystów czy rower model 5 będzie wystarczająco dobry czy lepiej dopłacić te 150zł i 650zł i kupić 2x modele 6? I jeszcze czy warto myśleć nad rowerami takimi jak Storm Shark i Folta igea zamiast Krossa lub trecka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TrailShredder Napisano 25 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2021 Hexagon 6 (na stronie krossa) ma o 20mm większy skok widelca niż 5 (jeden ma 80mm, drugi 100mm). Myślę, że za 150zł to się opłaca. Jeśli chodzi o Treka, to jego przewagami są nowocześniejsza geometria i napęd 2x8 (a nie 3x8 jak w krossie). Takie przełożenie będzie trudniej zepsuć krzyżując łańcuch i będzie ciut lżejsze, a na miasto/lasek też się nada. Ogólnie Trek najlepszy, ale to twoje pieniądze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojcio Napisano 25 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2021 Jeśli auta są ci bliższe niż rowery to krossy to dacie duster, trek to skoda Kamiq, storm to Lada Niva (nowy model) a folta to jakaś osobowa lada - nie suv. Skoda najlepsza, nowe dacie dobra wartość za pieniądze, ład bym nie kupił. Ale weź pod uwagę, że to w większości suvy. Może nawet 4x4. Ani nie ma co marzyć o cięższym terenie (choć mogą pozytywnie zaskoczyć) ani nie są tak dobre na szosie, jak hatchbacki w tej samej cenie. Jeśli od dawna nie mieliście rowerów, to sugeruję coś w stylu Folty, ale w jakości Krossa . Może coś jak https://www.decathlon.pl/p/rower-trekkingowy-riverside900/_/R-p-300794?mc=8578872&c=Szary. Takie Renault Megane z dobrym silnikiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kipcior Napisano 25 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2021 Ale ten Trek to tak nie bardzo jest lepszy od Hexagona 6. Przecież tam płaci się bez sensu za napis, bo rower jest tak samo lichy. Napęd 2x8 jest generalnie wadą, a nie zaletą, bo ma mniejszy zakres. Choć trzeba przyznać, że Kross się nie popisał i ma wyraźnie twardsze przełożenia, co pod górę jest wadą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vladeczek Napisano 25 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2021 No właśnie chyba przekonuje mnie 2x Hexagon 6 i dla siebie i żony bo zapomniałem powiedzieć, że ja mam 197cm a ona 188 więc musi być na 29calach i rama duża ten z decathlona może i spoko ale brak rozmiaru dla nas 😜 jeszcze się zastanawiam albo 2x seria 6 albo 1x Hexagon 6 i 1x treck marlin 6 Nie znam się bo Pani w sklepie też mi mówiła, że napęd 2x8 jest super ale na necie wyczytałem różne opinie.. niby jak już się płaci 2,5k za rower to dołożyć 500 nie jest dużo ale z drugiej strony jak mała różnica jest to 500zł na jednym to tysiak w kieszeni akurat prawie na bagażnik 😜 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radecki90 Napisano 26 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2021 11 godzin temu, Wojcio napisał: Jeśli auta są ci bliższe niż rowery to krossy to dacie duster, trek to skoda Kamiq, storm to Lada Niva (nowy model) a folta to jakaś osobowa lada - nie suv. Skoda najlepsza, nowe dacie dobra wartość za pieniądze, ład bym nie kupił. Ale weź pod uwagę, że to w większości suvy. Może nawet 4x4. Ani nie ma co marzyć o cięższym terenie (choć mogą pozytywnie zaskoczyć) ani nie są tak dobre na szosie, jak hatchbacki w tej samej cenie. Jeśli od dawna nie mieliście rowerów, to sugeruję coś w stylu Folty, ale w jakości Krossa . Może coś jak https://www.decathlon.pl/p/rower-trekkingowy-riverside900/_/R-p-300794?mc=8578872&c=Szary. Takie Renault Megane z dobrym silnikiem. A co byś powiedział o: https://nrowery.pl/rowery/99-caledon-db-da.html ?? Albo ciut wyższym modelu DB DR? Mało tutaj o nich słychać ale nie wiem czy ze względu na słabe opinie czy po prostu mało znana firma. A są dostępne od ręki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemeg Napisano 26 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2021 Firma jest mało znana ale to jest dobra oferta i solidnie złożone rowery. U mnie na osiedlu 5 northteców u sąsiadów i sobie jeżdżą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dudek78 Napisano 22 Marca 2022 Udostępnij Napisano 22 Marca 2022 W dniu 26.06.2021 o 08:45, Radecki90 napisał: A co byś powiedział o: https://nrowery.pl/rowery/99-caledon-db-da.html ?? Albo ciut wyższym modelu DB DR? Mało tutaj o nich słychać ale nie wiem czy ze względu na słabe opinie czy po prostu mało znana firma. A są dostępne od ręki. Muszę Ci podziękować, bo pokazałeś mi naprawdę świetny rower, a własnie prowadziłem poszukiwania DB DA Wszystkiego dobrego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.