Skocz do zawartości

[Zębatka] korby Shimano 12s z offsetem

Rondel96

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, posiadam korbę m7100 oraz piastę tylną 12x142 i do pełni szczęścia brakuje mi zębatki z offsetem, tak jak ma to miejsce przy korbach Srama. Niestety, nie mogę nigdzie znaleźć informacji czy takowe zębatki są dostępne. W moim przypadku nawet te 3mm offsetu by poprawiło prace napędu, może ktoś już przerabiał temat?

P.S wcześniej miałem korbę sram + zębatkę z offsetem 6mm i było super.

Napisano

Wszystko już przerzucone, brak podkładek od strony tarczy korby. Ogółem napęd pracuje całkiem ok, natomiast w sramie przy offsecie 6mm kultura pracy przy 1x1 była wyższa

Napisano

Shimano olało posiadaczy starszych ram i żadna ich korba 1x12 nie przewiduje współpracy z inną linią łańcucha niż 53 i 56mm. Z tego względu zawsze w ramie bez boost'a montując taki napęd korbą jest 3rdParty (w tym czasami SRAMa). Przesuwanie suportu to półśrodki.

Napisano

@Dokumosa - pewnie głupie pytanie ale sie podłączę. Mam Gate 50 bez boosta, katalog.bikeworld.pl/2015/web/produkt/rowery/mtb_29er_hardtail/kellys/39643/gate_50. I jaką ja mam właściwie linię łańcucha ?

Czy to znaczy,że chcąc przejść na napęd 1x11 albo 1x12 Shimano nie ma dla mnie korby ? Mam dwie korby dziesiątkowe M675, można do nich dobrać zębatki NW z jakimiś podkładkami ?

Napisano

Systemowej korby nie ma. Linię masz 48,8mm. Możesz zrobić z korby 2x montując uzębienie chińskie NW z ostrymi zębami (aczkolwiek jeśli z Ali to bym się chwilę wstrzymał) i 3mm podkładek oraz dłuższe kominy. Ew. kupujesz korbę NX lub SX z blatem o offsecie 6mm. Odnośnie 1x11 to stare korby m6/7/8000 jak najbardziej bywały z linią 48,8.

Napisano

Nie patrz na OLD tylko na linię zawsze. 48,8/49/50 to zwykle 48,8. Do tej m7000 blat trzeba dokupić nie-shimano (do 12s  lepiej/ciszej chodzą te co mają profil zębów jak u rekina poza tym nie wiem czy wszystkie ale blaty 1x11 (shimano) co miałem ostatnio w łapkach i chińczyki z trapezowymi zębami są zbyt szerokie do łańcuchów shimano 12s (jako tako działają na kmc ale na tych łańcuchach znowu tył działa na pół gwizdka (na kasetach shimano 12s)). No i korby rzekomo 1x z gen 6/7/8000 to tak naprawdę 2x i do alternatywnych blatów trzeba podkładki pod blat. Tym samym lepiej rzeźbić na posiadanej korbie bo blaty z symetrycznym rozstawem otworów są tańsze.

Napisano

Dzięki !

Pytam, bo w końcu chcę przejść ale pewnie na 1x11 ale fakt - wole rzeźbić na posiadanej korbie - szczególnie, że mam dwie i do tego pomiar mocy. Jak będe to robił to dopytam !

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...