xDaniel Napisano 25 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2021 Jakie produkty zabrać ze sobą ,co zjeść przed taką jazdą, ile wypić wody? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 25 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2021 A w ile przjedziesz ten odcinek? Ja jeździłem dużo, to na taką trasę na MTB zabierałem litr wody i tyle. Ja teraz kondycja trochę padła, to mam w zapasie jakiegoś batona czy banana. 50/60 km to nie jest Tour De France żeby robić jakieś przygotowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 25 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2021 60km to cirka 2 godziny jazdy (w moim przypadku) bez wściekania się więc wystarczają dwa bidony, w jednym woda, w drugim carbo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 25 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2021 W sumie to po co pić wodę przed wyjazdem? Zakładam że pijesz normalne ilości w ciągu dnia, więc trzeba uzupełniać na bieżąco i tyle. Ja kiedyś piłem Izotoniki, ale kiepsko działały na brzuch. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 25 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2021 16 minut temu, skom25 napisał: 50/60 km to nie jest Tour De France żeby robić jakieś przygotowania. Ja myślę, że my czasem troszkę mamy skłponność do mierzenia innych własną miarą. Oczywiście - dla wyjeżdżonej osoby zrobienie 100km to po prostu normalka ... ale pewnie nie dla każdego. No i każdy ma inne predyspozycje. Kiedyś zabrałem na przejażdżkę wkoło Wigier (z 45 km, połowa w lesie) dziewczynę z kadry Polski płotkarek. Nie z czołówki ale na obozy kadry się łapała. Po 20 km klęła mnie tak, że nie myślałem, że można tak kląć Po prostu była szybka na krótkich dystansach, po godzinie się skończyła i to tak zupełnie. A nie cisnęlismy Kolega do otyłych nie należy, ma mało glikogenu. Może należy podejść do tego tak, jakbyśmy mieli zrobić na przykład 250 km Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 25 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2021 Właśnie stąd moje pierwsze pytanie i zdaje sobie z tego sprawę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 25 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2021 Rower. Ja zabieram rower. Jak jest +20*C to pićku. Jak mniej to nawet pićka nie biorę tylko się nażłopię przed wyjściem a potem po powrocie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 25 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2021 Jak to bez pićku? Pićku się przydaje po glebie, żeby chociaż trochę przelać ranę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 25 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2021 I chwyty ! Bo inaczej jest bardzo nieprzyjemnie szczególnie jak w piach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 25 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2021 Jutro... wstanę sobie o 7-mej. No mam ochotę na jajecznicę (teraz właśnie to wymyśliłem) to sobie ją zjem... i kawa - bez kawy to nigdzie nie jadę bo nie... wypiję do tego wody od tej 7 do 9 tyle co zawsze, pewnie ze dwie szklanki się uzbiera. Na 80km rano na które wybiorę się z kuzynem ustawiłem się na 9.00 - Jeden bidon ten większy z wodą pół na pół z oshee i nic więcej, będziemy gadać i się turlać bo rok się nie widzieliśmy, dojadę do GK (ze 40km mam w jedną stronę) wypijemy drugą kawę, może się skuszę na ciacho i wrócimy. Zjem sobie obiad, a jak po południu wyjdę z córką też na 80km ale bez przystanków i... zupełnie inne tempo, zabiorę dwa bidony takie jak @Mihau_, no dołożę do tego dwa batony, energetyczny i go zjem po jakiś 40km i na koniec zjem sobie proteinowy, na wieczór przed niedzielą opierniczę jakąś michę makaronu o 19-stej. W niedzielę mam nadzieję, że córka wstanie rano jakoś po ludzku, ja wrócę z basenu, zjemy śniadanie (ja drugie) jeszcze nie wiem co bo na razie tylko ta jajecznica jutro mi się marzy, wypiję kawę a jakże i trochę wody. Zrobimy od 10.00 jakąś dłuższą ~120km/~4h trasę z bidonami i batonami, zabiorę kartę do bankomatu jakby zabrakło picia po drodze to kupię o i tyle przygotowań co do jedzenia i picia... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 25 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2021 No tak to mniej więcej wygląda. Ja zamiast batonów biorę ze dwa banany. Karta kredytowa obowiąkowo i z 30 złotych w gotówce jakby terminal gdzieś nie działa a woda się skończyła. Kawa rano sypana - sam zapach działa na przemianę materii Nigdy nie próbowałem oshee, izotoników czy podobnych. Kiedyś robiłem wodę z miodem i cytryną i szczyptą soli ale to dużo roboty ,,, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kipcior Napisano 25 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2021 2 godziny temu, xDaniel napisał: Jakie produkty zabrać ze sobą Ale w sensie że szosą po płaskim czy mtb po górach, bo to dwie różne rzeczy. Jakbym jechał gravelem głównie po asfalcie to 0,5 bidon, jakaś puszka energetyka i baton tak na zapas. Migdały też robią robotę w razie czego. No chyba, że mamy 30 stopni to jeszcze 0,5 wody. Zajęło by to max 3 godziny. A mtb w górach na tym samym dystansie to z 1,5l wody i ze dwie kanapki plus baton i migdały. To tak z 6 godzin. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xDaniel Napisano 25 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2021 Wolno czy nie wolno zabierać słodkości do picia typu: kakao, kawa? Widziałem na forum dużo wpisów, że podczas przerwy można napić się kawy, żeby nie męczyć organizmu, to prawda? Jeszcze o 17 można wypić 2 kawy i coś zjeść. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hulk14 Napisano 25 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2021 Są tacy co piją tylko wodę, a są tacy co żłopią jedynie coca colę itp. To kwestia indywidualna, zalezna też od kondycji, roweru, trasy i zdrowia. Ja na nieco dłuższe niż w/w zabieram 1-2 banany albo śliwki (ale można też np. jabłka), jakiegoś batona i słodkie picie (woda smakowa, soki czy w/w coca cola, czasami małego energetyka czy izotonika). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team safian Napisano 25 Czerwca 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2021 27 minut temu, xDaniel napisał: Widziałem na forum dużo wpisów, że podczas przerwy można napić się kawy Przez 12 lat na forum nie widziałem żadnego takiego wpisu. Możesz się napić kawy, możesz napić się czegokolwiek co lubisz. Wszystko zależy od tempa treningu, ale to było już napisane w drugim Twoim temacie, który założyłeś. Co do kawy o 17 to okres półtrwania kofeiny w organizmie to nawet 4-5h, także pijąc kawę o 17 i idąc spać 6-7h później kofeina nadal będzie w organizmie. Jej wpływ na sen jest oczywiście uzależniony od tego ile ją spożyłeś i tolerancji. Trening kolarski: Co jeść i pić podczas treningu – 10 TOP produktów. (naszosie.pl) Jeść jak kolarz | (magazynszosa.pl) Dieta dla kolarzy - zasady diety dla trenujących kolarstwo (dietetycy.org.pl) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pinok Napisano 25 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2021 Czasem piję kawę o 20ej i śpię jak dziecko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 25 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2021 Na pobudzenie lepsza jest mocna herbata. @xDaniel jak Ty długo już jeździsz na rowerze ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xDaniel Napisano 25 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2021 Od 4 lat jeżdżę rowerem mtb. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtasin Napisano 25 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2021 Normalnie to wożę paczkę daktyli lub rodzynek i litr wody, jak jest gorąco, to raczej uzupełniam po drodze, niż targam, często w ogóle nic nie jem; 60 kilometrów to tyle ile mam z domu do domu. Przy dłuższych trasach po drodze nie tykam kbabów i nie jem po korek, kawa u mnie prawie zawsze na propsie - w spaniu mi absolutnie prze przeszkadza, bardziej przeszkadza mi wzrost ciśnienia w upalne dni, wtedy jakoś automatycznie nie mam ochoty. P.S. Na tej trasie - http://brouter.de/brouter-web/#map=10/41.9256/77.3890/standard&lonlats=76.985278,42.12064;77.08145,42.155226;77.180323,42.168447;77.266839,42.174548;77.390408,42.173529;77.368301,41.946974 zjadłem dwa solidne obiady i jeszcze kilka mniejszych posiłków Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xDaniel Napisano 25 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2021 Wiem, że trzeba robić jakieś badania, ale czy to nie za szybko w wieku 15 lat? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 25 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2021 Myślę, że po prostu jesteś szczupły, masz szybką przemianę materii i powinieneś jeść częściej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Joker86 Napisano 25 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2021 Ja zabieram 1litr wody plus 2 banany.Ale ty masz 15 lat tak?W tym wieku pamiętam że szamałem,dużo więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xDaniel Napisano 25 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2021 22km w 53minuty to dobry wynik mtb, asfalt i szutry? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Joker86 Napisano 25 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2021 Dobry wynik,ja jeżdżę po płaskim tylko asfalt i na 50 kilometrów mam średnia 23-24km/h Może nie spinaj się tak bardzo jeśli chodzi o średnią,po prostu trzeba czerpać przyjemność z jazdy a wynikach zapomnij i będzie dużo lepiej,przyjdą same. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
obek86 Napisano 23 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 23 Lipca 2021 Ja na wycieczkę 80 km miałem bidon wody około 1 l. Dodatkowo batonik Dare nie wiem czy znacie ale jest mega Kilka orzechów laskowych + kilka śliwek + żel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.