xDaniel Napisano 24 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2021 Zacząłem od 20km, o ile km zwiększać trasę mtb 15 latek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Setorix Napisano 24 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2021 to tak nie działa, że dystans przekłada się na trening, możesz przejechac 100km i zrobić gorszy trening niż dobrze rozplanowane 30km Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spidelli Napisano 24 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2021 Zwłaszcza, że brakuje Ci sił. Za mocno się spinasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q_u Napisano 24 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2021 Masz przecież wzór: ilkm = km + age*0,2 zwiększony dystans = ilośc aktualnych km + wiek x stała 0,2 Wychodzi Ci z 20 wskoczyć na 23 km. Proste. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 24 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2021 Wzór nie uwzględnia wiatru. To takie amatorskie liczenie. No i co jeśli pojedzie chłopak gdzieś i zanim wróci do domu minie te 23km? Będzie musiał spać na polu i dopiero następnego dnia wróci do domu. Takie nieżyciowe te porady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q_u Napisano 24 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2021 Sprawę wiatru uprościłem. Ale faktycznie nie pomyślałem co zrobi jak próg ze wzoru przeleci. Zostaje taxi, uber chyba tylko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spidelli Napisano 24 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2021 Godzinę temu, cervandes napisał: Będzie musiał spać na polu i dopiero następnego dnia wróci do domu. Bez przesady. Skoczy sobie teraz do działu bikepackingowego i się przygotuje. Wszystko ale dosłownie wszystko ma tu w jednym miejscu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 24 Czerwca 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2021 Wszystko zależy od konkretnego celu : - jeśli trasa jest np. namiastką XCO, to i 20 km w zupełności wystarczy - jeżeli ma to być bardziej przelotowa ogólnie pojęta turystyka, czy lekki trening, to można np. zwiększyć dystans o połowę, potem 1/3, 1/4 itd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spidelli Napisano 25 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2021 Tak jak pisałem w tym i drugim wątku o diecie - nasz młody Kolega trochę za ambitnie ale taki jest przywilej wieku Żeby zacząć trenować, trzeba mieć trochę wiedzy, zwłaszcza jeśli chce się to robić samemu. Trening to nie tylko plan ale i ewaluacja Właściwie to kilometraż nie jest najlepszym miernikiem dla jednostki treningu - bo nawet nie wiadomo, co chcesz trenować, więc czym chcesz to mierzyć? Siłę? Moc? Wytrzymałość? Sprinty? Trening nie do końca polega na tym, że jadę 20 km w trupa, a następnego dnia 23 km, a kolejnego 25 km Musisz mieć jakieś pojęcie o tym, jakieś mierniki - np. pomiar tętna na początek. I wtedy taki prosty plan może wyglądać tak - rozgrzewka 30 min., kadencja 80, tętno 1 strefa, 30 min. - kadencja 90 - 120, tętno 2-3 strefa... itp. Są gotowe plany w intranetach ale... pomalutku. Poczytaj sobie też o treningach biegowych, o wysiłku aerobowym, itp. Mam wrażenie, że dla biegaczy jest dostępnych więcej opracowań. Żeby nie było - ja też tego nie rozumiem Najważniejsze, żeby sobie nie zrobić krzywdy, bo jak przeholujesz - a możesz ze zmęczenia jakiś błąd popełnić, jakaś kontuzja - i skutki mogą się ciągnąć przez całe życie. Nie chcę Cię zniechęcać, po prostu zacznij ten swój trening od głowy, nie od nóg I do zobaczenia na szlaku! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.