Adikon Napisano 23 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2021 Witam! Zakupiłem hamulce m6100. Oczywiście żyję nadzieją, że wszystko będzie ok, ale lubię się zabezpieczać na przyszłość. Zna ktoś rozmiary tłoczków zacisków i zna jakieś źródła zamienników? Jeśli macie jakieś wyrobione opinie na temat tych hamulców to również proszę piszcie. Słyszałem o problemach z wyciekach z klamek, a zaciski to już całkiem, ale mega podobają mi się klamki Shimano, więc postanowiłem zaryzykować. Za nowy komplet przód/tył zapłaciłem 480 zł także przy dzisiejszych cenach jest moim zdaniem całkiem spoko. Z góry dziękuję za każde info i pomoc 🙂 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
To_JaT Napisano 23 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2021 Zamienników nie kupisz, jak już to możesz sobie dorobić. Martw sie dopiero jak ci się zepsuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adikon Napisano 23 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2021 Wiadomo, ale jestem typem człowieka, który zawsze rozważa wszystkie scenariusze. To jest mega złe wiem..😅 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 23 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2021 Dla pocieszenia - kondom w prawej klamce zwykłe pada pierwszy. Totalnie niedorabialne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adikon Napisano 24 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2021 @Dokumosa czyli jest gorzej niż w m6000? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 24 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2021 Mam wrażenie, że jest to delikatniejsze niż w m6000 albo jakość spadła. Na naście hampli (m615, m785, m625, m6000, m8000, m6100 i m8100 tylko z tymi x100 miałem problemy chociaż ich przebieg jest tylko promilem poprzednich). Szczesliwie shimano od ręki, bez gadania wymienia na nowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adikon Napisano 24 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2021 @Dokumosadzięki za odpowiedź. Cenię sobie Twoje rady i doświadczenie, więc wszystko biorę do serca. Szczerze mówiąc ta cena mnie przekonała do zakupu, ponieważ miałem opcję m6000, ale bez żadnej gwarancji, więc to odpadło w przedbiegach. Zobaczymy jakie mam szczęście.... Miłego dzionka 🙂 Jeśli możesz to opisz mi jeszcze jak najlepiej postąpić w razie problemów, żeby szybko je rozwiązali? Rękojmi do sklepu w którym kupowałem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 24 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2021 Tak, przez sklep. Najlepiej mieć jakiegoś znajomego co ma szeroki asortyment na magazynie to wymieni od ręki. Jeśli nie to w przyp. awarii kupuje się nową klamkę/zacisk po czym jak wróci nowa z reklamacji można odsprzedać. Tym sposobem nowa, kupiona klamka/zacisk ma świeżą gwarancję/rękojmię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adikon Napisano 24 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2021 Jasne rozumiem. Zawsze w pogotowiu zostaną moje m315, ale niestety trzeba ściągać gripy itd. do zmiany. No nic jeszcze raz bardzo dziękuję za pomoc 🙂. Zobaczę jakie mam szanse w lotto Shimano 😅 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adikon Napisano 24 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2021 @Dokumosatak jak napisałem kupiłem komplet 6100 za 480 zł nowych. Tył OEM, a przód BOX. Dużo masz przypadków z wyciekami w 6100? Wiadomo tak jak napisałeś to nadal nowość, ale ciekawi mnie stosunek do poprzedników. Zaciski są też takie czy ogólnie ujmując kwestia szczęścia w większości Shimano. Była opcja magury, ale tutaj mnie ta cena skusiła.... Na razie dotarł mi przód. Czekam jeszcze na paczkę z Niemiec z zaślepkami do manetek. Wcześniej sprawdziłem i u mnie to pasuje, ale ja mam trochę nietypowo na kierownicy wszystko ustawione 😅 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 24 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2021 Nie. Dużo nie widziałem bo jest ich na rynku tyle co kot napłakał. Widziałem 2 posikane M6100 w tym jeden własny, osobisty. Zawsze wyciek z klamki w miejscu kratki chroniącej kondoma. W każdym razie montuj, nie przejmuj się, korzystaj. Będziesz się martwił kiedy ew. problem się zmaterializuje. Kupowanie na zapas hamulców za bardzo sensu nie ma bo raz to się starzeje a dwa zawsze jakoś można coś dorzeźbić. Mam jeden rower z 2013 z górnej półki i wymyśliłem sobie utrzymywać go w osprzęcie z epoki. Jakieś 2 lata temu musiałem w nim zmienić klamkę m985 bo uszczelka na tłoczku dokonała żywota. Dorwałem leżaka magazynowego za grube $$$, pudełkowego, nieruszanego. Zamontowałem, odpowietrzyłem i po tygodniu to samo. Gwarancji brak bo to od osoby prywatnej. Zrobiłem przeszczep uszczelki ze współczesnej klamki deore i jest git. Tydzień temu znajomy się wyglebił łamiąc klamkę m6000. Dodatkowo miał manetkę xt i nie chciał się z nią rozstawać (a jak wiadomo starsze manetki gryzą się z nowymi klamkami, nowe manetki 11s nie są xt ). Klamki m6000 zniknęły z rynku z pół roku temu. Szukał nowej ze dwa dni bo jest purystą nie nie chciał różnych klamek (SLXa m7000 mógł kupić). W końcu stanęło na przeszczepie samej dźwigni z m6100... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adikon Napisano 24 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2021 @Dokumosa mam manetki XT 780. Też lubię stary osprzęt i dorwałem właśnie te zaślepki. Normalnie ciężko to zgrać, ale ja mam nietypowo na kokpicie, więc u mnie będzie ok. Masz rację nie ma co się martwić do przodu, ale taki już jestem. Do motorków czy aut też zawsze coś mam w zanadrzu, ale powoli się staram z tego wyleczyć. Motocykle póki co sprzedane i została motorynka, ale znowu wkręciłem się w rowery ostro i oooo...widać efekty. Jeszcze raz dzięki i powodzonka 😀 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lextalionis Napisano 8 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2021 @Dokumosa Widzę, że masz doświadczenie z reklamacjami Shimano. Kupiłem cały komplet 6100 rok temu z jakiegoś sklepu na allegro - wszystko ładnie w pudełeczkach itp. Oddałem do serwisu żeby poskracali kable i zamontowali i git. Niestety przedni postanowił przeciekać przy tłoczku (i zdążył ubić dwie tarcze 😕 zanim się zorientowałem). Nie chciałem czekać z reklamacją więc zamówiłem sam nowy zacisk i wczoraj go sobie zamontowałem. Pytanie czy teraz ten stary zacisk mogę jeszcze reklamować osobno? Jeżeli tak to pisać bezpośrednio do Shimano czy do sklepu w którym kupowałem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adikon Napisano 8 Lipca 2021 Autor Udostępnij Napisano 8 Lipca 2021 Jeśli jest na gwarancji to tak i reklamuj w sklepie w którym kupowałeś. Wiem, że pytanie nie do mnie, ale już zrobiłem rozeznanie. Powinni bez problemu wymienić, bo w shimano wycieki to "norma"... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lextalionis Napisano 8 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2021 Dzięki Zastanawia mnie tylko czy nie będzie problemu skoro chce odesłać sam zacisk a nie cały hamulec. No i czy lepiej uderzyć do sklepu, w którym kupiłem czy bezpośrednio do producenta (zazwyczaj jeżeli mam możliwość to reklamacje wysyłam bezpośrednio - dla przykładu buty trekingowe Salomona w ostatnich tygodniach własnie tak zgłosiłem). Nie wiem jak to działa w przypadku Shimano. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adikon Napisano 8 Lipca 2021 Autor Udostępnij Napisano 8 Lipca 2021 Shimano odsyła do sklepu w którym kupowaliśmy. Co do tego czy wyślesz cały zestaw czy sam zacisk to już musisz się dogadać ze sklepem. Są takie sklepy, gdzie nawet wysyłają na podmianę nawet Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q_u Napisano 8 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2021 13 minut temu, Lextalionis napisał: Dzięki Zastanawia mnie tylko czy nie będzie problemu skoro chce odesłać sam zacisk a nie cały hamulec Miałem 2 awarie klamek i kazali cały box odsyłać. A weż reklamuj u tego co nowy zacisk kupiłeś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lextalionis Napisano 8 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2021 13 minut temu, Q_u napisał: Miałem 2 awarie klamek i kazali cały box odsyłać. A weż reklamuj u tego co nowy zacisk kupiłeś Nie powiem, że nie naszła mnie taka myśl, ale czy zacisk nie ma swojego numeru seryjnego? Poza pudełkiem nie zlokalizowałem nigdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q_u Napisano 8 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2021 A wiesz, że nie zwracałem uwagi na to. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 8 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2021 Nie ma. Spytaj wpierw w sklepie gdzie kupowałeś hamulec. Jeśli zamierzasz skorzystać z tej drugiej ewentualności to dla przyzwoitości przeczekaj z kwartał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q_u Napisano 8 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2021 dokładnie j.w. W sumie szkody sklepowi nie robisz, bo Shimano i tak to wymienia w ramach gw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lextalionis Napisano 10 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 10 Lipca 2021 W sumie problem się sam rozwiązał bo nowy zacisk ma taki sam problem z tłoczkiem. Specjalnie po montażu zostawiłem go na stojaku ze starą tarczą i klockami żeby sprawdzić go jeszcze przed pierwszą jazdą. Niestety okazało się że klocki mokre a spod tłoczka idą bąbelki 😕 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q_u Napisano 11 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 11 Lipca 2021 masakra jakaś z nimi teraz. na szczęście moje 7100 i 8100 z 2019 i 2020 nie puszczają Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.