marvelo Napisano 22 Września 2023 Autor Udostępnij Napisano 22 Września 2023 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marvelo Napisano 17 Października 2023 Autor Udostępnij Napisano 17 Października 2023 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marvelo Napisano 24 Października 2023 Autor Udostępnij Napisano 24 Października 2023 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marvelo Napisano 7 Listopada 2023 Autor Udostępnij Napisano 7 Listopada 2023 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marvelo Napisano 9 Kwietnia Autor Udostępnij Napisano 9 Kwietnia Jako podsumowanie sprawy, cały film. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marvelo Napisano 11 Kwietnia Autor Udostępnij Napisano 11 Kwietnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marvelo Napisano 11 Sierpnia Autor Udostępnij Napisano 11 Sierpnia Jak widać, nie tylko my mamy problem z coraz bardziej ograniczaną wolnością słowa: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marvelo Napisano 10 Listopada Autor Udostępnij Napisano 10 Listopada (edytowane) Widzę, że poprzedni film z wypowiedzią Rowana Atkinsona o wolności słowa pod tamtym linkiem już niedostępny, więc wrzucam jeszcze raz z polskim tłumaczeniem. Edytowane 10 Listopada przez marvelo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marvelo Napisano 15 Listopada Autor Udostępnij Napisano 15 Listopada (edytowane) Edytowane 15 Listopada przez marvelo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marvelo Napisano 15 Listopada Autor Udostępnij Napisano 15 Listopada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marvelo Napisano 16 Listopada Autor Udostępnij Napisano 16 Listopada (edytowane) CoolBreezeOne napisał w temacie "Durne tematy ...": @marvelo, przyznam szczerze, że już raz kiedyś tam zgłosiłem twój post do moderacji, ponieważ nawet dla mnie baaardzo tolerancyjnego gościa, odleciałeś z religijnym dowcipem. Kusi mnie znowu klawiatura i mycha, żeby klikać zgłoszonka twoich postów, nie za twoje poglądy - masz prawo wierzyć w co tam chcesz, o ile mi do łóżka nie włazisz, ale za totalny odlot względem tematu tego wątku. Załóż sobie nowego "zielonego", kliknij temat o wolności słowa i tam prowadź dyskusję. Tutaj po prostu śmiecisz. Złapało się kilku na haczyk, poczułeś "krew" i... poszło. Wzór: Pytanie: [Durne tematy] jak zapatrujecie się na ich funkcjonowanie na forum? -ankieta Odpowiedź: Uważam, że durne tematy mogą/nie mogą pojawiać się na FR, ponieważ... np. Dlaczego nie, zawsze to chwila ucieczki od tego rowerowego kieratu. / Zdecydowanie nie powinny się pojawiać - mija się to zdecydowanie z tematyką/założeniem FR. Następnie można sobie kliknąć ankietkę. Dyskusja, czy temat, taki siaki czy owaki jest ok/ważny/mniej ważny/ujowy/czadowy jest zdecydowanie nie na temat w tym konkretnym wątku. Koniec i kropka. Prosta rzecz, a później dziwy ludzi biorą, że się naród nie może dogadać, jak podstawowej sprawy jaką jest rozmowa na zadany temat nie ogarnia. W którym to konkretnie miejscu odleciałem z tym religijnym dowcipem? Jeśli chodzi o ankietę to samo pytanie w niej jest źle postawione, o czym już wspominałem w tamtym temacie. Jeśli istnieje dział nierowerowy i można tam zakładać tematy, to wyłączanie pewnych tematów w celu uniknięcia sporów lub treści, które ktoś (no właśnie, kto?) może uznać za szkodliwe, propagandowe, kontrowersyjne, stronnicze lub tylko nie po jego myśli, jest już pewną formą cenzury prewencyjnej i kłóci się z prawem do wolności słowa. Propaganda to jest wtedy, gdy tylko jedna strona ma prawo głosu. Tak działają reżimy totalitarne, gdzie każdy, kto ma inne zdanie, niezgodne z linią władzy, jest piętnowany, prześladowany, uciszany, karany więzieniem lub nawet śmiercią. Jeśli np. ja założę temat tutaj na forum, zamieszczę tam swoją wypowiedź i wkleję jakieś materiały z internetu a ktoś ma inne zdanie, to przecież może je wyrazić, a na poparcie swoich tez wrzucić swoje materiały. Na tym polega wolność. Jedynym cenzorem jest w tym wszystkim moderacja i to ona może wpływać na to, czyj pogląd będzie promowany, a czyj piętnowany, kto będzie dostawał ostrzeżenia, czyje treści będą kasowane czy kto, posługując się językiem naszego nieobecnego już kolegi, zostanie ostatecznie "posprzątany". Mnie osobiście na forum bardziej boli nie to, że ktoś mnie obraził, ale to, że ktoś usunął moją wypowiedź, która np. mogła stanowić obronę wobec kłamliwego zarzutu z czyjejś strony. Albo to, że ktoś mi grozi, że wylecę z forum bo założę jakiś temat, który się komuś nie spodoba lub ktoś uzna za kontrowersyjny. Forum dyskusyjne to nie towarzystwo wzajemnej adoracji, gdzie wszyscy lansują jeden pogląd i poklepują się po ramieniu, a raczej miejsce na ścieranie się poglądów, nawet skrajnie odmiennych, czasem w sposób ostry. Skutkiem nadgorliwej moderacji jest często tzw. wylewanie dziecka z kąpielą i ja jestem zwolennikiem raczej jak najmniejszej ingerencji modów, a możliwość bycia obrażonym traktuję jako naturalną konsekwencję tak rozumianej wolności słowa. Edytowane 16 Listopada przez marvelo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marvelo Napisano Niedziela o 11:54 Autor Udostępnij Napisano Niedziela o 11:54 (edytowane) ChuChu napisał w "Durne tematy ...": To jest FORUM ROWEROWE. Serio, kogo obchodzi tutaj polityka, ruch antyszczepionkowy, chęć przejęcia świata przez ludzi Jaszczurów itd? Wyobrażacie sobie, że na Forum o Gołebiąch pojawia się ktoś, kto pisze że Gołębie to tylko srają i zasłaniają słońce? Uważacie że ktoś taki byłby tam tolerowany? Jest tutaj kilku użytkowników, którzy z Forum Rowerowego zrobili sobie miejsce do szerzenia swojej propagandy lub przemyśleń, które ujmijmy łagodnie są "odklejone". Po co? Nie ma innych miejsc żeby sobie omawiać takie tematy? Przypomnę, że jest to forum rowerowe na którym ktoś kiedyś zdecydował, że wyodrębni dział nierowerowy, w dodatku na MAX (co raczej nie sugeruje nudnych, grzecznych dyskusji), gdzie można będzie pisać na różne tematy, a nawet zamieszczać reklamy. NIERowerowe forum na max! Coś nie na temat rowerów. Nawijanka i dyskusja nie mająca większego powiązania z dwoma kołami ;-). Również możecie zamieszczać tu swoje zaproszenia na imprezy rowerowe i reklamy. A jeśli chodzi o gołębie to przepraszam, czy one nie srają? Można je lubić, ale jeśli ktoś na takim forum o gołębiach poruszy problem odchodów gołębich to taki temat jest jak najbardziej na miejscu. A to, czy czyjeś poglądy są odklejone czy nie to już nie Tobie decydować z góry. Możesz po prostu wyrazić swoje zdanie w dyskusji, albo w ogóle w takie wątki nie wchodzić. Już pisałem (co mi usunięto), że dyskusja w jednym wątku (całkowicie nie związanym z rowerami) nie ma najmniejszego wpływu na merytorykę dyskusji w wątkach rowerowych, niczego nie utrudnia, niczego nie przygniata i nie zaciemnia. Nie chcesz - nie wchodzisz. Nie potrafisz tak? Edytowane Niedziela o 12:32 przez marvelo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano Niedziela o 15:40 Mod Team Udostępnij Napisano Niedziela o 15:40 @marvelo proponowałbym nieco spuścić z tonu. Gdybyś nieco się zastanowił to odpuściłbyś komentowanie, które nic nie zmieni, ale lepiej lać wodę dla samego lania, prawda? @ChuChu wyraził swoje zdanie, do czego ma pełne prawo. Na forum jest dział do dyskusji nierowerowych, natomiast pamiętaj, że jest także regulamin i treści kontrowersyjne, powodujące napięcia nie są tolerowane i na pewno każdy tego typu temat zostanie dokładnie prześwietlony. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marvelo Napisano Poniedziałek o 00:41 Autor Udostępnij Napisano Poniedziałek o 00:41 (edytowane) Gdy komentowałem w temacie "Durne tematy ..." to mi usunięto pod zarzutem, że to spam. Gdy komentuję we własnym, przeze mnie założonym wątku o wolności słowa, to z kolei leję wodę i mam spuścić z tonu. Całkiem niedawno zekker zarzucał mi, że w tym wątku nic od siebie nie napisałem i tylko wklejam filmy. Więc rozszerzam ten temat o wolność słowa na forum, zamieszczając własne przemyślenia na temat podejścia innych członków forum i moderatorów do kontrowersyjnych (według kogo?) tematów i sposobu "rozprawiania" się z nimi i ich autorami. Jeśli treści "kontrowersyjne i wzbudzające napięcia" nie są tolerowane, to zbliżamy się coraz bardziej w stronę cenzury prewencyjnej, a już na pewno skłaniamy do samocenzury, bo w takich warunkach każdy będzie się bał wyrazić się szczerze, bo może wzbudzić kontrowersje i napięcia. Samocenzura zabija szczerość wypowiedzi i dialog i raczej szkodzi niż przynosi pożytek. Edytowane Poniedziałek o 00:46 przez marvelo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marvelo Napisano Poniedziałek o 02:00 Autor Udostępnij Napisano Poniedziałek o 02:00 (edytowane) Edytowane Poniedziałek o 02:02 przez marvelo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi