Skocz do zawartości

[do 10 000] MTB HT 29x3.0

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Podrzućcie pomysły na MTB HT na kołach 29x3.0    - szukam sprzedawcy z Europy (z USA/UK mogę ściągać sam i kombinować z cłem i opłatami).

Pozostałe zachcianki to mufa 73 i sztywna oś na 148 ;)   (tak tak, Krampus jak malowany)

Nie gardzę używanymi mogą być nawet starocie , najchętniej bym przytulił samą ramę, najlepiej stalową - ostatecznie rozważam Treka 1120, ale amelinium i pressfit na razie mnie skutecznie powstrzymują .

Napisano

...a może kastom?  Nic Ci tak nie podejdzie jak rama szyta na miarę, nie wiem czy to nie najlepsze i najszybsze rozwiązanie.  Nawet kopię Krampa zrobić, choć ja bym tam podniósł hedtjub gdybym miał okazję.

Gdybyś był w stanie poświęcić sztywną oś to jest jeszcze Genesis Longitude: pierwszy szary i drugi żółty nabank, potem nie wiem bo dłubali w geo.  Pilnuj też classifieds na singletrackworld - jak coś wypłynie to uruchomimy lokalnych agentów i będziem działać ;)

Trzymam kciuki!

Napisano

Cóż mogę dodać - podpisuję się pod słowami Kazia. W moim przypadku - chęci przesiadki z Unita na coś o nieco innej geometrii i z bjustem coby te 3 cale weszły bez problemu Krampus był jednym z nielicznych do wyboru - jak nie jedynym. Ale dostępność i cena skutecznie mnie zastopowały, i cierpliwie czekam w kolejce na kastoma. 

Problem z używkami czy starociami jest taki że jeśli istnieją to są tak naprawdę świeżynkami - bo miejsce pod 29x3.0 i sztywna oś 148 to stosunkowo młode wynalazki. 

Co do Treka 1120 - ja bym tego aluminium i karbonu nie demonizował. Ten rower jest niesamowicie lekki, sama rama zapewne też - wiem to po swoim 920, jestem pod wrażeniem niskiej wagi framesetu (choć konkretnej wartości nie pamiętam). A przy takiej gumie materiał przestaje mieć znaczenie. Miałem możliwość przymiarki do M-ki, wiec nieco za małej, ale szapoba dla Treka, kolejny raz stworzyli udany, lekki, zwrotny rower w którym nie czuć ociężałości Chupacabry. 

No ale, pomijając to - przeniesienie jego geometrii na stal to podobny poziom cenowy jak dwa wspomniane framesety. Dodając do tego możliwość personalizacji - dla mnie wybór był prosty. 

Napisano

Dzięki,  na chwilę obecną tez obstawiam powoli customa - gotowiec byłby po prostu szybciej, mniej kombinowania.

Co do Treka 1120 to samo aluminium bym przeżył chyba przy tych gumach , ale idea pressfita mi zupełnie nie pasuje

Ogłoszenia na Singletrackworld...będę przeglądał, ale na razie nie miałem szczęścia ;)

Co do osi to raczej obstawiam sztywną, albo chociaż przesuwne haki gdzie można sobie podmienić hangery na odpowiednią ośkę.

Napisano
9 godzin temu, Sobek82 napisał:

po krzakach, bez ścieżek, bez celu, takie tam kręcenie wokół komina do 50 km

Czyli właśnie tak jak jeżdżę codziennie po dołach wzdłuż rzeczek...;)

A na asfalty mogę zmienić koła na jakieś gładkie pokroju Big Apple  2.35 

Napisano

Przy okazji , na przykładzie Pugsley'a   - jakie macie zdanie na temat mufy 100mm?

Wchodzi tam normalna korba pod HT2 taka jak pod 73? (pierwsza myśl że oś będzie za krótka) .

Nie odpadną kolana po dłuższym śmiganiu jak całe życie człowiek przyzwyczajony do klasycznego 68/73 ?

Napisano

Oś będzie za krótka, albo dedykowana korba fatowa, albo coś takiego + dowolna korba. Za jakość tego suportu nie ręczę, kiedyś mignęły mi podobne w standardzie isis, ale to generalnie drogi i mało popularny temat

• 3 tygodnie później...
Napisano

@panSocjolog  dzięki za pamięć :)

Stooge wszędzie ma 'sold out'  , tymczasem udało mi się upolować Krampusa.

Jak dotrze reszta małych gratów to  może w tym tygodniu uda mi się go poskładać .

Na zamówienie byłoby trochę drożej, ale czasowo  za 2-3 miesiące więcej.

20210701_193802.thumb.jpg.f71dd3a6b259b52539f76bbcf82e615e.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...