RafalxM Napisano 21 Czerwca 2021 Napisano 21 Czerwca 2021 Podrzućcie pomysły na MTB HT na kołach 29x3.0 - szukam sprzedawcy z Europy (z USA/UK mogę ściągać sam i kombinować z cłem i opłatami). Pozostałe zachcianki to mufa 73 i sztywna oś na 148 (tak tak, Krampus jak malowany) Nie gardzę używanymi mogą być nawet starocie , najchętniej bym przytulił samą ramę, najlepiej stalową - ostatecznie rozważam Treka 1120, ale amelinium i pressfit na razie mnie skutecznie powstrzymują .
kazafaza Napisano 22 Czerwca 2021 Napisano 22 Czerwca 2021 ...a może kastom? Nic Ci tak nie podejdzie jak rama szyta na miarę, nie wiem czy to nie najlepsze i najszybsze rozwiązanie. Nawet kopię Krampa zrobić, choć ja bym tam podniósł hedtjub gdybym miał okazję. Gdybyś był w stanie poświęcić sztywną oś to jest jeszcze Genesis Longitude: pierwszy szary i drugi żółty nabank, potem nie wiem bo dłubali w geo. Pilnuj też classifieds na singletrackworld - jak coś wypłynie to uruchomimy lokalnych agentów i będziem działać Trzymam kciuki!
MikeSkywalker Napisano 22 Czerwca 2021 Napisano 22 Czerwca 2021 Cóż mogę dodać - podpisuję się pod słowami Kazia. W moim przypadku - chęci przesiadki z Unita na coś o nieco innej geometrii i z bjustem coby te 3 cale weszły bez problemu Krampus był jednym z nielicznych do wyboru - jak nie jedynym. Ale dostępność i cena skutecznie mnie zastopowały, i cierpliwie czekam w kolejce na kastoma. Problem z używkami czy starociami jest taki że jeśli istnieją to są tak naprawdę świeżynkami - bo miejsce pod 29x3.0 i sztywna oś 148 to stosunkowo młode wynalazki. Co do Treka 1120 - ja bym tego aluminium i karbonu nie demonizował. Ten rower jest niesamowicie lekki, sama rama zapewne też - wiem to po swoim 920, jestem pod wrażeniem niskiej wagi framesetu (choć konkretnej wartości nie pamiętam). A przy takiej gumie materiał przestaje mieć znaczenie. Miałem możliwość przymiarki do M-ki, wiec nieco za małej, ale szapoba dla Treka, kolejny raz stworzyli udany, lekki, zwrotny rower w którym nie czuć ociężałości Chupacabry. No ale, pomijając to - przeniesienie jego geometrii na stal to podobny poziom cenowy jak dwa wspomniane framesety. Dodając do tego możliwość personalizacji - dla mnie wybór był prosty.
RafalxM Napisano 22 Czerwca 2021 Autor Napisano 22 Czerwca 2021 Dzięki, na chwilę obecną tez obstawiam powoli customa - gotowiec byłby po prostu szybciej, mniej kombinowania. Co do Treka 1120 to samo aluminium bym przeżył chyba przy tych gumach , ale idea pressfita mi zupełnie nie pasuje Ogłoszenia na Singletrackworld...będę przeglądał, ale na razie nie miałem szczęścia Co do osi to raczej obstawiam sztywną, albo chociaż przesuwne haki gdzie można sobie podmienić hangery na odpowiednią ośkę.
Sobek82 Napisano 22 Czerwca 2021 Napisano 22 Czerwca 2021 Uważam że 3'' są fajne ale jako dodatkowy rower, po krzakach, bez ścieżek, bez celu, takie tam kręcenie wokół komina do 50 km
MikeSkywalker Napisano 22 Czerwca 2021 Napisano 22 Czerwca 2021 A jaki to ma związek z tym że tutaj docelowa opona jest już wybrana a Rafał szuka jedynie ramy?
Sobek82 Napisano 22 Czerwca 2021 Napisano 22 Czerwca 2021 Ano żadne, ramy tego wpisu nie ograniczają 🙃
RafalxM Napisano 23 Czerwca 2021 Autor Napisano 23 Czerwca 2021 9 godzin temu, Sobek82 napisał: po krzakach, bez ścieżek, bez celu, takie tam kręcenie wokół komina do 50 km Czyli właśnie tak jak jeżdżę codziennie po dołach wzdłuż rzeczek...;) A na asfalty mogę zmienić koła na jakieś gładkie pokroju Big Apple 2.35
RafalxM Napisano 23 Czerwca 2021 Autor Napisano 23 Czerwca 2021 Przy okazji , na przykładzie Pugsley'a - jakie macie zdanie na temat mufy 100mm? Wchodzi tam normalna korba pod HT2 taka jak pod 73? (pierwsza myśl że oś będzie za krótka) . Nie odpadną kolana po dłuższym śmiganiu jak całe życie człowiek przyzwyczajony do klasycznego 68/73 ?
panSocjolog Napisano 24 Czerwca 2021 Napisano 24 Czerwca 2021 Oś będzie za krótka, albo dedykowana korba fatowa, albo coś takiego + dowolna korba. Za jakość tego suportu nie ręczę, kiedyś mignęły mi podobne w standardzie isis, ale to generalnie drogi i mało popularny temat
panSocjolog Napisano 12 Lipca 2021 Napisano 12 Lipca 2021 Tak mnie się przypomniało że przecież jeszcze Stooge mieści czy cale, ale przy cenie i dostępności może się okazać że custom będzie taniej i szybciej
RafalxM Napisano 12 Lipca 2021 Autor Napisano 12 Lipca 2021 @panSocjolog dzięki za pamięć Stooge wszędzie ma 'sold out' , tymczasem udało mi się upolować Krampusa. Jak dotrze reszta małych gratów to może w tym tygodniu uda mi się go poskładać . Na zamówienie byłoby trochę drożej, ale czasowo za 2-3 miesiące więcej.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.