Cico Napisano 20 Czerwca 2021 Napisano 20 Czerwca 2021 Cześć, mam pedały acenta na łożyskach kulkowych. Musiałem je rozkręcić i przeczyścić bo trzeszczały. Po skręceniu jeden pedał łapie luz. Już drugi raz muszę go ponownie skręcić. Czy da się z tym coś jeszcze zrobić czy pedały do śmietnika się nadają?
Cico Napisano 20 Czerwca 2021 Autor Napisano 20 Czerwca 2021 Robię to tak, wkręcam pierwsza nakrętkę która jest bieżnią dla kulek. Dokręcam ją tak aby nie było luzów i w miarę luźno kręcił się pedał. Potem dokręcam druga śrubkę i tyle. Czy coś robię źle?
kamilmozej Napisano 20 Czerwca 2021 Napisano 20 Czerwca 2021 Czasy kiedy wszystkie pedały na tradycyjnych kulkach i konsuach były zaprojektowane tak aby dało to się serwsować chyba już się skończyły. Czy tam pomiędzy konusem a śrubką jest specjalna podkładka która wchodzi na nafrezowaną oś w taki sposób że nie może się obracać?
Cico Napisano 20 Czerwca 2021 Autor Napisano 20 Czerwca 2021 Nie, nie ma żadnej podkładki. Śrubki też nie są nafrezowane.
Gość Napisano 21 Czerwca 2021 Napisano 21 Czerwca 2021 Musisz zrobić kontrę. Czyli trzymając dolną, dokręcić mocno górną. Bez tego będzie właśnie luz. A że potrzeba do tego specjalny klucz, to już inna sprawa. Pedały kupuje się sprawdzonych producentów ( jak wszystko inne), żeby potem nie było niespodzianek. Tak naprawdę takie pedały to jednorazówki. Miałem kiedyś jakieś VP i skończyły żywot dokładnie tak samo.
kamilmozej Napisano 21 Czerwca 2021 Napisano 21 Czerwca 2021 9 godzin temu, Cico napisał: Nie, nie ma żadnej podkładki. Śrubki też nie są nafrezowane. wiec niestety na 99% nie da się już ich złożyć do kupy tak, aby jednocześnie miały prawidłowy luz i się nie rozkręcały. W moich Wellgo stało się to samo - rozebrałem i nie da się tego skręcić. Tak jak pisze skom25 to jednorazówki. Mam też pedały Giant z roku 91' i można je dowolnie rozkręcać serwisować i kasować luzy, rożnią się wyciętym frezem na osi i dodaną podkładką
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.