SrfxGirl Napisano 20 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2021 Witam wszystkich! Zamierzam zmienić swoje dotychczasowe hamulce Avid Elixir 5 na coś nowego. Wpadły mi w oko hamulce Magura Mt Sport (lepszą opcją byłyby Mt Trail Sport ale razem z nowymi tarczami i klockami trochę przekraczają obecny budżet 700-900zł), Shimano Deore M6100 oraz Shimano SLX BR-M7100. Które według Was będą lepsze dla osoby o wadze 60kg, z przeznaczeniem do enduro? Istotna również jest kwestia serwisowania oraz zapowietrzania. Czy ktoś z Was korzystał z wyżej wymienionych modeli? Nie ukrywam, że najbardziej przypadły mi do gustu Mt Sport ale obawiam się materiału z którego wykonana jest dźwignia. Z góry dziękuję za wszystkie rady! 😊 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
To_JaT Napisano 20 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2021 Chodzi ci o komplet, tak? Miałem styczność ze wszystkimi tymi hamulcami. Tak jak mówisz klamki w magurze są słabiutkie, łamią się od byle czego. Moc wg. mnie to co najwyżej do dirtówki lub roweru XC. Różnica między deore a slx obecnej generacji to w slx pokrętło wychylenia klamki gdzie w deore regulujesz je imbusem. Ustawiasz to raz na ruski rok więc to taki nie konieczny bajer. Kolejna główna różnica to materiał tłoczków. W slx są ceramiczne, zacisk mniej się grzeje ale lubią się posypać. Moc między m6100 a m7100 wg. mnie jest bardzo porównywalna. W tym budżecie proponuje zestaw deore M6120 4 tłoczkowe na przód i m6100 2 t na tył. Kumpel wczoraj zamówił z dwoma kodami rabatowymi z tej strony tylny m6100 za ~250zł z wysyłką. Tył: https://www.rowerzysta.pl/hamulec-tarczowy-hydrauliczny-shimano-tyl-m6100-1700?gclid=CjwKCAjwzruGBhBAEiwAUqMR8B7Gqr8OXB6wvzpurHfWsGaKjGexSbXBHdTRXYrJx15WepcmTZVI5RoCl30QAvD_BwE Przód: https://allegro.pl/oferta/hamulec-disc-m6120-shimano-przod-pm-1m-cz-deore-9941171868?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_UZSD_pla_sport_turystyka_rowery_akcesoria_sport_bicycles&ev_adgr=Rowery&gclid=CjwKCAjwzruGBhBAEiwAUqMR8L8IHpQUoFSYqbFS5goGfPoLSzzgSBefu6bUPJXjdPVq3t46SO52XBoCRCwQAvD_BwE Za ~700zł dostajesz naprawdę skuteczne hamulce do enduro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 20 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2021 I jedne i drugie Shimano są do kitu - mają ISPEC EV - nie ustawisz manetki bo masz na obejmę skoro myślisz o Magurze. W tym budżecie masz komplet XT BR-M8000. Kupiłem takie, na wagę 85 kg wystarczą aż nadto. https://www.bike-discount.de/en/buy/shimano-xt-disc-brake-br-m8000-set-with-g02a-resin-453782 Chwilowo niedostępne ale przed chwilą były a 6 tyg Cię nie zbawi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 20 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2021 Cytat - nie ustawisz manetki bo masz na obejmę Ustawi manetkę o ile nie ma "telewizorka". Niemniej ja po wymianie hamulców manetki na obejmę sprzedałem i kupiłem i-spec, bo wygoda nie ściągania chwytów do byle czynności serwisowych jest tego warta . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 20 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2021 Nie wiem po co ściągać chwyty. ISPEC to zło absolutne - za chwilę będzie miał chyba 5-te niekompatybilne wcielenie - czyste topienie kasy. Gdybym kiedyś nie kupił manetek na obejmę byłbym w czarnej dziurze. Z miesiąc temu wymieniłem hamulec i kompatybilnej manetki już bym nie dostał. Zresztą "o ile nie ma "telewizorka"". A jak ma ? A jak będzie chciała kiedys mieć ? A jak będzie kiedyś chciała zmienić manetki ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q_u Napisano 20 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2021 12 minut temu, KSikorski napisał: Ustawi manetkę o ile nie ma "telewizorka". Potwierdzam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
To_JaT Napisano 20 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2021 31 minut temu, wkg napisał: Chwilowo niedostępne ale przed chwilą były a 6 tyg Cię nie zbawi. Przecież to już pół wakacji minie. Jak ma normalne manetki to ustawi bez problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 20 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2021 Założenia, założenia .. No to minie. I co z tego ? 6 tygodni więcej na dotychczasowych hamulcach jest do przeżycia. Staramy się tu radzić jak zrobić dobrze a nie jak zrobić, by w pewnych warunkach działało. A kilkaset złotych też piechotą nie chodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
To_JaT Napisano 20 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2021 Nadmienie, że kupowanie hamulców z zza granicy to dodatkowe problemy. Np. kwestia reklamacji. Raz że wysyłka więcej kosztuje a dwa że paczki długo idą. Więc w razie awarii zostajemy bez hamulców na spory okres czasu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 20 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2021 4 dni idą. Oczywiście koleżanka zrobi jak uważa. Nie wiem jak z reklamacjami u Shimano - musiałem reklamować tylko Garmina Edge 530 kupionego w bike discount. Cały proces trwał około 12 minut - wymienił mi od ręki polski Garmin. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
To_JaT Napisano 20 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2021 Ta + mogą być braki magazynowe + uwzględnienie zwrotu. To też trzeba mieć na uwadze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 20 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2021 Jak wszędzie - oczywiście w bike discount szansa na problemy jest najmniejsza - to potężny, swietnie zatowarowany sklep. Ale to już każdy sam sobie musi rozważyć. Ważne żeby mieć świadomość ułomności i potencjalnych kłopotów z ISPEC. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
To_JaT Napisano 20 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2021 Co ty masz do tego ISPEC. Co najwyżej można zmienić manetkę na kompatybilną i problem rozwiązuje się sam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 20 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2021 Mam to, że to niedopracowany badziew limitujący wybór innego osprzętu teraz i w przyszłości. Dodatkowo projektowany celowo pod te ograniczenia, wiążący z Shimano. 16 minut temu, To_JaT napisał: Co najwyżej można zmienić manetkę na kompatybilną i problem rozwiązuje się sam. A jak nie można ? Dokup mi manetkę do dziesiątkowego napędu XT z 2015. Używki chodzą po chorych cenach, nówki nie do kupienia. Właśnie sam byłem w takiej sytuacji więc przestrzegam. Pomyśl chwilke znim zaczniesz doradzać. Zapłacisz jej za to "problem się rozwiązuje sam" bo "najwyżej można dokupić" ? Teraz gdybym kupował nowe hamulce na dłużej na pewno wybrałbym leciutkie, bezawaryjne Magury z aluminiowymi klamkami. Zawsze trzeba starać się miec pootwierane opcje. 4 godziny temu, SrfxGirl napisał: Nie ukrywam, że najbardziej przypadły mi do gustu Mt Sport ale obawiam się materiału z którego wykonana jest dźwignia. Tak nawiasem https://www.bike-discount.de/en/buy/magura-mt-trail-sport-hc-1-finger-disc-brake-set-641450 dźwignia jest aluminiowa, z przodu 4 tłoczki a wszystko razem lżejsze od dwutłoczkowych Shimano. Ale kazdy kupuje pod siebie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 20 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2021 Cytat @wkgDokup mi manetkę do dziesiątkowego napędu XT z 2015. https://bike.shimano.com/pl-PL/product/component/deore-m4100/SL-M4100-IR.html Do wyboru z telewizorkiem lub bez. W bike discount dostępne z magazynu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 20 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2021 8 minut temu, KSikorski napisał: https://bike.shimano.com/pl-PL/product/component/deore-m4100/SL-M4100-IR.html I to piękne podsumowanie watku pokazujące dlaczego trzeba się od tego trzymac z daleka . Zupełnie nieprzystająca manetka niepasująca do ISPEC z hamulca, do tego nie XT. A akurat XT w manetce to dla mnie must have. Sam więc widzisz - to EV o którym w 2015 nikomu się nie śniło. Zasada jest prosta, zamiast rozwiązywac problemy trzeba je omijac. A rady osprzetowe "bo są szczególne sytuacje w których to może zadziałać" jak sięjeszcze trochę dokupi zostawmy dla działu "Druciarstwo rowerowe" bo prowadzicie dziewczynę w maliny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SrfxGirl Napisano 20 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2021 Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Jak to dobrze, że zapytałam 😅 Tak, planuję kupić komplet. Manetka to Shimano Deore XT (Dyna-Sys 11) - jest sprawna więc o wymianie myślę w sytuacji gdybym zdecydowała się na system ISPEC. W takim razie znając Wasze opinie na temat wyżej wymienionych, czy są jakieś inne hamulce w przedziale cenowym do 900zł, które według Was są godne polecenia (oprócz połączenia M6120 z M6100 i XT BR-M8000)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
To_JaT Napisano 20 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2021 Ewentualnie komplet magur mt5 poniżej 1000zł może uda się ustrzelić. Ale te klamki są dość badziewne 😛 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 20 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2021 Chyba wszystkie MX0X0 a nie MX1X0. No i te Magury które wyżej wrzuciłem z aluminiowymi klamkami. za 175 E są już z klockami. https://www.bike-discount.de/en/buy/magura-mt-trail-sport-hc-1-finger-disc-brake-set-641450 Use: Trail Material Master Carbotecture Material Lever blade Aluminium Material Caliper Aluminium https://www.bike-discount.de/en/buy/magura-mt5-mt4-carbotecture-r-disk-brake-set-566442 za 750 bym nie ryzykował ze względu na "tekturowe" klamki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtt80 Napisano 20 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2021 Magury są bardzo dobre, ale trzeba pamiętać że najlepiej działają z tarczami Storm HC. W razie czego współpracują z klamkami Shimano. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.