Skocz do zawartości

[wolnobieg] Shimano/altus MegaRange - problem z regulacją przerzutki na ostatnią tarczę

Cas_Blue_Pianist

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich forumowiczów, mam problem z regulacją wolnobieg Shimano MegaRange. Wolnobieg ma 7 tarcz. Sprzęt  Shimano -altus. Maksymalnie przerzutka wchodzi na 2 przerzutkę, nie jestem wstanie podciągnąć linki na 1 przerzutkę(największą). Czy ktoś wie jak można to regulować? Próbowałem śruby L i H, niestety nie dało to rezultatu. Wygląda tak jakby linka była za krótka bo nie można jej dalej podciągnąć. Do jakiegoś czasu działało wszystko bez problemu, obecna długość linki starczała do obsługi wszystkich przerzutek. 

W internecie są setki, a prawdopodobnie tysiące poradników jak wykonać regulację tylnej przerzutki. Na YT jest tyle poradników, że znalazłbyś to szybciej niż pisał tego posta. Naprawdę nie ma sensu po raz kolejny pisać tego samego.

Poprzedni temat wylądował w śmietniku za kaleczenie języka i brak sensownego opisu ( jak przerzutka może wchodzić na przerzutkę?). Już nawet pomijając to, nadal nie mam pojęcia o co chodzi. Piszesz że przerzutka nie wchodzi na drugą zębatkę, a za chwilę że nie możesz wrzucić na największą. To się mega nie klei i nie ma sensu.

Hm a to jaki jest cel tego forum? Wyrzucać ludzi za błędy ortograficzne i odsyłać do wujka google? Akurat porady te o których kolega mówi odnoszą się  do standardowych regulacji śrubami  L i H, to już robiłem ale bez rezultatu. 1 przerzutka/zębatka=Megarange, jak  powszechnie wiadomo jest dużo większa stąd ta nazwa angielska(nie znam  polskiego odpowiednika i mam nadzieje że nie  dostane kolejnego bana za używanie  nazewnicta obcojęzycznego). Maksymalnie  jestem  w stanie  przerzucić linke  na 2 zębatke licząc  od  strony  Megarange(przykro  mi ale nie wiem  jak mogę być bardziej specyficzny  w opisie,mogę podesłać zdjęcie  jeśli to jest  niezrozumiałe). Dzięki!

Odkręć linkę, ustaw dolny zakres śrubą H. Dokręć linkę i sprawdź jak zmieniają się biegi. W razie czego kręć baryłką żeby wyregulować. Potem wrzuć najwyższy bieg i ustaw zakres śrubą L.

Naprawdę byłoby 100 razy lepiej gdybyś obejrzał to na YT...

A o jakim koledze piszesz? Bo ja tu widzę tylko Twój i mój post...

Co do ortografii i składni. Tego wymaga kultura i regulamin.

2 godziny temu, Cas_Blue_Pianist napisał:

Wyrzucać ludzi za błędy ortograficzne

To co naskrobałeś wczoraj to nie było nawet po słowiańsku, do naszego języka brakowało sporo. Traktujmy się poważnie i piszmy po ludzku. To chyba nie jest wysiłek?

Co do tematu, to czy:

- przerzutka wcześniej działała?

- czy zmieniałeś łańcuch, może linkę i pancerz na nowe?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...