Mavver Napisano 16 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2021 Hej, Wydaje mi się że od jakiegoś czasu mój rower na dziurach wydaje dziwne dźwięki - słychać metaliczne stuki. To łańcuch czy coś poważniejszego? Koła odkręciłem i dokrecilem, stery, sztyce itp też. Dźwięk jest zarówno ze sprzęgłem jak i bez niego. Wyraźniej słychać podczas pedałowania, ale bez też występuje. Wrzuciłem filmiki na YouTube: https://youtube.com/shorts/tL7GgUalZUQ?feature=share https://youtube.com/shorts/T8BOAjfK1Ss?feature=share To jest ok czy gdzieś szukać przyczyny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 16 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2021 Według mnie to na 99,9% nie łańcuch. Brzmi jak stery, amortyzator lub piasty. Zdejmij łańcuch, usztywnij przerzutkę i sprawdź. Dowiesz się szybko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mavver Napisano 16 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2021 Wydaje mi się że to dźwięki z tylnego koła - czyli piasta tylna? Jak usztywnię przedni amor przyciskiem na kierownicy to będę mógł go wykluczyć czy tam nadal coś może stukać mimo blokady? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Joker86 Napisano 16 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2021 To gdzieś w okolicach tylniego koła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mavver Napisano 16 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2021 A czy kaseta może mieć jakiś luz? Biorąc poszczególne zębatki w ręce jestem w stanie poruszyć nimi delikatnie do przodu i do tyłu. W wolnobiegu u żony nie da się tak zrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slavi Napisano 16 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2021 nie może Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 16 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2021 Nie, masz za słabo dokręconą kasetę, jeżeli zębatki ruszają się oddzielnie. Jeżeli razem, to wina bębenka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Joker86 Napisano 16 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2021 Coś mi się wydaje że problem jest rozwiązany,skoro ruszasz zębatkami w kasecie,to zdejmij koło zobacz czy jest dokręcona kaseta,i zwróć uwagę w dalszym etapie na zaciski koła,aby to wszystko było z odpowiednią siłą zaciśnięte. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mavver Napisano 16 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2021 Ruszają się po kilka zębatek jednocześnie - spróbuję dokręcić i dam znać czy pomogło 😉 Dzieki bardzo za dotychczasową pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mavver Napisano 24 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2021 Najprawdopodobniej to luz na piaście/bębenku Założyłem temat z dokładnym opisem w odpowiednim dziale, także tam będe próbował dowiedzieć się więcej. Ten temat można zamknąć :). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.