DropThat Napisano 16 Czerwca 2021 Napisano 16 Czerwca 2021 Cześć. Mam koła mavic crossride 29 i wymieniony łańcuch, kasetę, tarcze w korbie i przy dużym nacisku na pedały, np. przy podjeżdżaniu na coś, przeskakuje napęd, jakby strzela. Rozebrałem piastę i chyba tu jest problem. Pytanie, czy to da się naprawić? (nie mam piasty zapasowej) Dziękuję z góry za pomoc. To jest taki model: https://tech.mavic.com/tech-mavic/technical_manual/data/mavic_tech.php?display=product¯onu=16005
seczuan Napisano 16 Czerwca 2021 Napisano 16 Czerwca 2021 Miałem taki problem w mavic crossone pół roku przed jej końcem. Poszła ta zapadka widoczna na 2 zdjęciu.
DropThat Napisano 16 Czerwca 2021 Autor Napisano 16 Czerwca 2021 Zapadki cykają, sprężynki działają. Moim zdaniem bieżnia zapadek (na pierwszym zdjęciu) ma zeszlifowane górne części ząbków, stąd jest problem z przeskakiwaniem.
seczuan Napisano 16 Czerwca 2021 Napisano 16 Czerwca 2021 U mnie też wszystko działało, tylko raz na jakiś czas przeskakiwało. Myślałem że to wina napędu, ale jednak ten haczyk na zapadce się ułamał i wtedy już zapadka nie miała jak złapać i to był koniec tej piasty.
Joker86 Napisano 16 Czerwca 2021 Napisano 16 Czerwca 2021 Moim zdaniem jest to zapadka,tak jak sprawdzasz na luzie ona będzie działać ale pod większą siłą przeskakuje.Bieznia wygląda okej
DropThat Napisano 16 Czerwca 2021 Autor Napisano 16 Czerwca 2021 Tak wyglądają zapadki z bliska. Tutaj jest bębenek ts2, można zdaje się dać do tej piasty its4 z 4 zapadkami.
Dokumosa Napisano 16 Czerwca 2021 Napisano 16 Czerwca 2021 Czyli kolejny krok to: https://www.bike-components.de/en/Mavic/Pawls-for-ITS4-TS-2-Freehub-Bodies-p35346/
DropThat Napisano 16 Czerwca 2021 Autor Napisano 16 Czerwca 2021 Waszym zdaniem bieżnia zapadek jest ok? Ja nigdy bieżni zapadek mavica nie widziałem, a bieżnie innych piast były ostro zakończone a nie jakby miały spiłowane czubki. Wydawało mi się to przyczyną problemu, ślizganie się. Dzięki za linka do bikecompontens.de
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.