Skocz do zawartości

[Piasta tylna] Mavic crossride 29 2014r przeskakuje napęd, strzela łańcuch

DropThat

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć.

Mam koła mavic crossride 29 i wymieniony łańcuch, kasetę, tarcze w korbie i przy dużym nacisku na pedały, np. przy podjeżdżaniu na coś, przeskakuje napęd, jakby strzela. 

Rozebrałem piastę i chyba tu jest problem. Pytanie, czy to da się naprawić? (nie mam piasty zapasowej) 

Dziękuję z góry za pomoc.

To jest taki model:

https://tech.mavic.com/tech-mavic/technical_manual/data/mavic_tech.php?display=product&macronu=16005

mavic_piasta_1.jpg

mavic_piasta_2.jpg

Napisano

Zapadki cykają, sprężynki działają. Moim zdaniem bieżnia zapadek (na pierwszym zdjęciu) ma zeszlifowane górne części ząbków, stąd jest problem z przeskakiwaniem. 

Napisano

U mnie też wszystko działało, tylko raz na jakiś czas przeskakiwało. Myślałem że to wina napędu, ale jednak ten haczyk na zapadce się ułamał i wtedy już zapadka nie miała jak złapać i to był koniec tej piasty. 

mavic_piasta_2.thumb.jpg.7d08e1308d85ab1cb7f78f9d2e8196f0.jpg

Napisano

Moim zdaniem jest to zapadka,tak jak sprawdzasz na luzie ona będzie działać ale pod większą siłą przeskakuje.Bieznia wygląda okej

Napisano

Waszym zdaniem bieżnia zapadek jest ok? Ja nigdy bieżni zapadek mavica nie widziałem, a bieżnie innych piast były ostro zakończone a nie jakby miały spiłowane czubki. Wydawało mi się to przyczyną problemu, ślizganie się. 

Dzięki za linka do bikecompontens.de

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...