Skocz do zawartości

[Amortyzator] SR Suntour NCX d RL 700c - zamiennik

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Przyszła pora na zmianę przedniego amortyzatora w moim Romecie Orkan 4.0 z 2015.

Oryginalnie siedzi w nim: SR Suntour NCX D RL 700c. Chcę nowy amorek był z gazową sprężyną, upatrzyłem sobie model: SR SUNTOUR Raidon RL-R

Zachodzę w głowę czy nowy sprzęt będzie kompatybilny z moim Rometem. Jeżdżę na kołach 28" a w spec. zamiennika jest podana wielkość 27,5", obawiam się że opona może obcierać.

Jak pytałem w sklepie pracownika to powiedział że w tym upatrzonym "jest to taperowana rura sterowa, więc nie będzie pasował do większości rowerów crossowych/trekkingowych".

Pytanie kieruje do kolegów z większą wiedzą w tym obszarze.

Spec. którą znalazłem na stronie producenta, niby to niby to samo:

SR Suntour NCX D RL 700c - Steerer tube 1-1/8"(TS), STKM / 1.5"to 1-1/8" tapered(CTS), Alloy

SR SUNTOUR Raidon RL-R - Steerer tube 1-1/8"(TS), Cr-Mo / 1.5"to1-1/8" Tapered(CTS), Alloy

Pozdrawiam.

Napisano

Taperowana główka w Orkanie? Niemożliwe.

SR Suntour NCX D RL 700c - Steerer tube 1-1/8"(TS), STKM / 1.5"to 1-1/8" tapered(CTS), Alloy - gdzie to znalazłeś?

Raidon, ale nie ten, na 99% Ci podejdzie tylko podniesie przód roweru.

Napisano

Musisz szukac amortyzatora z rurą prostą 1 1/8" pod oś 100x5 najlepiej przeznaczonego do roweru trekingowego i aluminiowymi goleniami górnymi czyli np. Suntour NRX--E lub -S  albo RockShox Paragon Gold. Wideł mtb "psuje" geometrię i estetykę (jest zawalisty i siermiężny przy ramie z chudych rurek).

Napisano

Dzięki bardzo za wsparcie. 

Cytat

Musisz szukac amortyzatora z rurą prostą 1 1/8" pod oś 100x5 najlepiej przeznaczonego do roweru trekingowego i aluminiowymi goleniami górnymi czyli np. Suntour NRX--E lub -S albo RockShox Paragon Gold.

Niestety te NRX są niemal nie do zdobycia na polskich stronach, jest jeszcze coś godnego polecenia?

Napisano
15 godzin temu, Dokumosa napisał:

Wideł mtb "psuje" geometrię i estetykę (jest zawalisty i siermiężny przy ramie z chudych rurek).

Eeeee, nieeee, z estetyką wręcz przeciwnie 😀.

111.JPG

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...