spidelli Napisano 18 Czerwca 2021 Napisano 18 Czerwca 2021 Cytat A po co te stelaże na sakwy? Odpowiem za Kolegę Bo tak jest sprzedawany - jako rower do turystyki i wyposażony w te bagażniki. Tańszy model jest ich pozbawiony (no i zbudowany jest na tańszych komponentach).
some1 Napisano 18 Czerwca 2021 Napisano 18 Czerwca 2021 Ten wątek to raczej przykład, że w dzisiejszych czasach bierze się co jest. W każdym razie na pewno wybór lepszy, niż 2x droższy Anthem 🙂
spidelli Napisano 18 Czerwca 2021 Napisano 18 Czerwca 2021 Jak ktoś nie wozi tobołków, to te bagażniki niepotrzebnie podnoszą cenę, chociaż pewnie znajdą nabywcę, bo jak pisałem wyżej - tańszy wariant ich nie ma i może ktoś zechciałby sobie go doposażyć w oryginalne. Fajny rower i też brałem go pod uwagę ale cenowo poza moim budżetem, chociaż odpada kwestia dopłaty do bagażników, z których ja bym zrobił użytek Ściągnąłbym tylko te z widelca, bo na co dzień przeszkadzają, a tył można wozić.
przemeg Napisano 18 Czerwca 2021 Napisano 18 Czerwca 2021 Godzinę temu, some1 napisał: Ten wątek to raczej przykład, że w dzisiejszych czasach bierze się co jest. W każdym razie na pewno wybór lepszy, niż 2x droższy Anthem 🙂 Otóż to, auto chciał wygodny rower z amortyzacją, bo chore plecy, bez bagażnika. A kupił sztywny widelec z bagażnikami
m0d Napisano 18 Czerwca 2021 Napisano 18 Czerwca 2021 I nadal kupił wygodny rower (oczywiście jeśli dobrze dobrał rozmiar i ustawi to i owo pod siebie) i do tego bardziej dostosowany to typu jazdy, nie wspominając o niższych kosztach zakupu i w przyszłości serwisu. Chciał co chciał, bo wg przeciętnego Kowalskiego pełne zawieszenie służy przecież do zapewnienia wygody. Ot, siedzisz jak na tronie i rower robi resztę. A kto by tam patrzył na takie szczegóły, że to do rąbanki w grubym terenie. Tak, wiem - wszędzie wjedzie to "uniwersalny", no i wygląda Bagażniki jak to już wyjaśniono były i tak w komplecie, można zdemontować i sprzedać.
spidelli Napisano 18 Czerwca 2021 Napisano 18 Czerwca 2021 Marudzicie Panowie, jeszcze jakby to był rok klienta, że sprzedawcy łapią za rękaw i wciskają rowery, bo dzieci głodne w domu... Człowiek wybrał z tego co było, dajcie mu już spokój z tymi plecami
kipcior Napisano 18 Czerwca 2021 Napisano 18 Czerwca 2021 Full hard suspension To tak nieśmiało zapytam czemuż to nie od razu gravel?
Pietern Napisano 18 Czerwca 2021 Napisano 18 Czerwca 2021 1 godzinę temu, spidelli napisał: Człowiek wybrał z tego co było, dajcie mu już spokój z tymi plecami To jak? Nie ma rowerów w sklepach?? Kuniec świata!
spidelli Napisano 18 Czerwca 2021 Napisano 18 Czerwca 2021 Sam przemieliłem w swoim wątku z 10, z czego 9 jeszcze nie wyprodukowali Z ciekawości patrzyłem nawet na sklepy Marina w DE i CZ - też lipa....
osis25 Napisano 18 Czerwca 2021 Autor Napisano 18 Czerwca 2021 Ok to może teraz ja zdementuje. Nie brałem co było bo jak się poszuka to sa jeszcze rowery. Za tym giantem już w tamtym roku patrzyłem ale był nieosiągalny. W tym roku sie udało. Ci ważniejsze pozycja na nim jest o wiele wygodniejsza niż za fullach których jeździłem. Akurat bagażnik mi się może przydać, została mi torba która woziłem na treku 920. Dla czego nie gravel ? Nie trawie baranka. Myślę, że podjąłem sluszna decyzję i kupę kasy mam w kieszeni. Za to mogę coś żonie i dziecku kupić. Kolejna sprawa odchodzi wydatek około 1000zl co roku na serwis zawieszenia. Fakt fajnie się fullem jezdzi ale ile sie pocieszę tydzień? A to wciąż 12tys. A przy takiej jeździe to czy to slx czy xt czy są sztywne osie nie odczuwa się.
m0d Napisano 18 Czerwca 2021 Napisano 18 Czerwca 2021 @osis25 nie przejmuj się dziwnymi komentarzami. Po prostu niektórzy nie są w stanie tego przetrawić, że nie mtb i "fól", no bo jak to jakiś "sztywniak z bagażnikiem". Ot, gadżeciarstwo i różne sposoby jego usprawiedliwienia, tylko gorzej jak komuś doradzają pod siebie. Znajdziesz tu mnóstwo dyskusji, gdzie full jest w powszechnym mniemaniu panaceum na wszystko i wystarczy dojazd 5km dziennie po spękanym asfalcie żeby usprawiedliwić taki zakup
some1 Napisano 18 Czerwca 2021 Napisano 18 Czerwca 2021 To, że mając takie wymagania nie kupiłeś Anthema, czyli ściganckiego roweru XC ze skokiem 90mm, geometrią do maratonów i ceną 50% ponad budżet, to jak najbardziej słuszna decyzja. Zresztą takiego roweru nikt tutaj nie proponował. Z bagażników trochę się śmiejemy, bo temat zacząłeś od: W dniu 13.06.2021 o 16:49, osis25 napisał: Nie interesują mnie rowery typu cross czy fitnes po przez trekkingi bo one są dla mnie mało praktyczne. Bagażnika pod fotelik itp też nie potrzebuję bo dzieciak już duży i samodzielny A skończyłeś na trekkingu obwieszonym bagażnikami z każdej strony. Niestety wróżek na forum nie ma i nikt nie domyślił się, że po Treku 920 została Ci przydatna torba na bagaże. Trzeba było od tego zacząć
osis25 Napisano 18 Czerwca 2021 Autor Napisano 18 Czerwca 2021 Pierwsze 40km za mną i wiecie co ten rower jest zais**y geometria ramy jest świetna. Wrażenie takie jakby sam chciał jechać hehe może to głupie ale tak jest. Dla tego zawsze kupowałem GIANTa, trek był pomyłką. A bagażnik hmmm dziś został odpowiednio wykorzystany poniżej będzie foto. Co do porównania z trekkingiem to tutaj się nie zgodzę, nie ta geometria nie ta jazda. Pośmigałem dość mocno po lasach i szutrach i ? Skurczysyn sobie radzi znakomicie (byłem w szoku) A jeździłem na wielu rowerach lepiej przystosowanych do tego. No oczywiście full czy typowy xc by sobie znacznie lepiej poradził ale ja jestem zwykłym kowalskim. Myślę, że to był dobry zakup A teraz wam opowiem małą anegdotkę i jaki ja głupi jestem haha. Przywiozłem rower, wypakowałem z bagażnika (sedan ) założyłem koło i wio do domu, pierwszy zakręt i prawie gleba 😕 mówię co jest do kur***y, patrzę a tu opona haczy o pedał 😕, myślę co platformy tutaj nie mogą być ? No nie wiecie co się okazało ? Że geniusze założyli na odwrót widelec haha. A co najlepsze ja na to nie wpadłem tylko moja żona co technicznie to jest noga. A po drodze trafiłem na fajny sklep kupiłem sobie nie dużą torbę na bagażnik (sport arsenal 560) co by plecaka nie brać i nie mieć wypchanych kieszeni oraz licznik bezprzewodowy SIGMy. Co do licznika to był błąd ehhhh godzinę w lesie się namęczyłem, żeby zaczął łapać 😕 no ale uporałem się brak kabla nic nie zmienia ale człowiek jest psychicznie lżejszy haha. Co do fulla, spodobało mi się to ustrojstwo i zapewne kupię jako drugi rower za jakiś czas. Teraz są rzeczy ważniejsze jak dorastające dziecko i te nieustanne wydatki, remont itp itd. Jeszcze chciałem jedną rzecz nadmienić, co do widelca karbonowego to faktycznie czuć, że pracuje i daje to ciekawe odczucia. Sztyca karbonowa hmmm może też ale prędzej to efekt placebo.
nctrns Napisano 18 Czerwca 2021 Napisano 18 Czerwca 2021 Nadrabiałem właśnie temat i jak zobaczyłem poprzednie zdjęcie z źle założonym widelcem, to chciałem od razu pytać czy wiesz i czy poprawiłeś
osis25 Napisano 18 Czerwca 2021 Autor Napisano 18 Czerwca 2021 3 minuty temu, nctrns napisał: Nadrabiałem właśnie temat i jak zobaczyłem poprzednie zdjęcie z źle założonym widelcem, to chciałem od razu pytać czy wiesz i czy poprawiłeś Jakby nie 4pak to bym sam na to wpadł ale od czego ma się żonę Tak a propos czyścisz monitor bo sie dawno tak nie uśmiałem
przemeg Napisano 19 Czerwca 2021 Napisano 19 Czerwca 2021 13 godzin temu, osis25 napisał: Myślę, że to był dobry zakup Też tak myślę full to by był średni pomysł imho. Z tym bagażnikiem faktycznie wyszło zabawnie, jednak się przyda. Do tego jesteś kolejnym przykładem, że jak się skonfrontuje pomysły w necie to potem trzeba pojechać do sklepów przymierzyć się, zderzyć z rzeczywistością wyobrażenia i tak wychodzi dobry zakup Miłej jazdy życzę.
Wojcio Napisano 19 Czerwca 2021 Napisano 19 Czerwca 2021 @osis25 sam radziłem fulla, a teraz zazdroszczę. Fajny. Bo rowerów to lepiej mieć kilka. Jak wczoraj jechałem przez Warszawę Trancem (wracałem z serwisu) to się czułem trochę nie na miejscu, jakby ulicą jechać jeepem na kołach 36”.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.