Skocz do zawartości

[Riverside 120] suport

Piotr_1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Użytkuje Riverside 120 od 2 lat. Jazda prawie codzienna cały rok. Dystans ok 20 km w obie strony (praca dom) ściezki rowerowe.

Zauważyłem ostatnio (ponad 6 miesięcy temu) ze chyba suport wydaje jakieś dziwne dźwięki - przy pedałowaniu cyklicznie skrzypi, trzeszczy - coś w tym rodzaju.

Zamierzam go wyjąć i być może kupić nowy. Czy ktoś z was już w tym modelu coś takiego ogarniał?

Co radzicie w kwestii nowego suporu - jaki kupić.

Jeszcze się przyda dłuższa ale nie za dluga szruba z takim gwintem jak na srubach co mocują korby do suportu - do luznego zamocowania klucza do suportu. 

I z takiem przebiegiem jak nic nie robiłeś w rowerze, no to łańcuch i kaseta jak najbardziej wymagają uwagu. Moze kup od razu w komplece klucz i bacik do kaset i rozkuwacz do łańcucha.

PS. 2 lata, 20km prawie codziennie, każdy rower wymagał by uwagi, nie tylko tani.

Nawet w komentarzu aukcji zestawy podlinkowanego wyżej jest mowa o tym że to tani szmelc. Jak dla mnie to powinni zakazać sprzedaży takiego badziewia bo to marnowanie zasobów planety. 

Co Ci się przyda: klucz do suportu np. SuperB/BikeHand, do tego ściągacz do korb - ja polecę SuperB bo służy mi od paru lat, ale może są jeszcze inne niedrogie i solidne marki. 

Do tego klucz płaski do klucza do suportu/grzechotka, klucz płaski 15mm do obsługi ściągacza i to w sumie podstawa. Można też rozważyć wspomniane już mocowanie klucza do suportu - nie pamiętam dokładnie jaki jest tam gwint ale śruba od korby ma taki, niektóre ośki przednie. Myślę że gdzieś znajdziesz o co chodzi - a wszystko po to żeby z wykorzystaniem jakiejś podkładki przykręcić klucz do suportu - wtedy jak wszystko jest zapieczone można śmiało siłować się z płaskim kluczem bez ryzyka że miski się uszkodzą. 

No i do kompletnej obsługi napędu potrzebujesz bacika, klucza do kasety, skuwacza do łańcucha i płaskiego klucza do kompletu. Bacik - to generalnie może być cokolwiek. Klucz do kaset - od wielu lat mam BikeHand ale tutaj pewnie cokolwiek co nie jest szmelcem za parę złotych się nada. Skuwacz do łańcucha - warto jakiś ze średniej półki, te za kilkanaście złotych są często nawet nie jednorazowe. Ciężko mi powiedzieć co bym wybrał z tych niedrogich, ja mam jakiś tani BikeHand i działa póki co. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...