KSikorski Napisano 4 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2022 Wszystkie sparki z serii 900 mają 130mm z przodu o 120mm z tyłu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qoonik Napisano 4 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2022 Przepraszam rzeczywicie jest 130 skoku na widelec. Zle przeczytalem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 5 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2022 22 godziny temu, qoonik napisał: Test Sparka Trail z 130 przez Beta MTB Test? Ja tu widzę bardziej "przegląd", co zresztą wprost sugeruje tytuł filmu. Zwykła paplanina jakich pełno na YouTube. Klatki z jazdy w terenie tylko dla ozdoby. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shamtu Napisano 5 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2022 Może nie jest to test, ale duża ilość informacji o odczuciach ludzi co jeździli. Z jednym jak najbardziej można się zgodzić. Kinematyka nowego Spark bez wykorzystywania manetki powoduje że pod górkę dość mocno się buja. Nie jest to genialny zawias, niczym maestro. Nawet zwrócili uwagę jak dużo N1NO używał blokady podczas wyścigów. Sam jeżdżę nowym Sparkiem może nie za wiele bo pogoda jest słaba, ale manetka pod górkę musi iść w kierunku blokady przynajmniej o jeden ząb, jeśli chce się efektywnie wykorzystać nogę. Wszyscy natomiast zachwycają się czystością kokpitu i wyglądem niczym prekursorem roweru przyszłości. Jak najbardziej podzielam te poglądy. Trochę dziwi mnie natomiast, że Scott w najwyższych modelach Sparka broni się od elektroniki typu Sram Flight Attendant czy też Fox Live Valve. na pewno odciążyłoby to użytkownika przed myśleniem lub samą czynnością - blokować czy nie blokować, ale zapewne to tylko kwestia czasu. Chcecie test zobaczcie to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 5 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2022 (edytowane) @Shamtu i ten film już mi się bardziej podoba. A co do blokowania widelca...mam już taki nawyk, że mój palec działa jak Brain od Speca. Kurde...zainwestowałem kupę kasy w nowe części do Scale'a, ale po obejrzeniu tego filmu znowu się napaliłem na nowego Sparka. Będę musiał podzwonić i popytać, chociaż wątpię, żeby któryś z interesujących mnie modeli (RC Team Black i Team Issue AXS) był gdziekolwiek dostępny. Edytowane 5 Stycznia 2022 przez TheJW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek_S79 Napisano 5 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2022 3 godziny temu, Shamtu napisał: ... Wszyscy natomiast zachwycają się czystością kokpitu i wyglądem niczym prekursorem roweru przyszłości. Jak najbardziej podzielam te poglądy. ... Zwróciłeś przez ten czas od kiedy na nim jeździsz uwagę czy przez otwory w które wchodzą do mostka przewody dostaje się do środka dużo syfu? Moim zdaniem trochę tu przekombinowali. W szosowych Addictach RC jest to dużo lepiej rozwiązane. W Sparkach te otwory wydają się dosyć spore, do tego jest to bezpośrednia droga do łożysk sterowych. Do tego lepiej uważać na zamknięcie klapki dostępu do dampera, zagraniczni użytkownicy już ich trochę pogubili, a ich dostępność z tego co piszą jest tragiczna i muszą ratować się taśmą samoprzylepną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alsew Napisano 5 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2022 (edytowane) Woda z syfem po kablach pięknie spływa do główki ramy. Wszystkie tego typu rozwiązania mają zalety tylko w postaci walorów estetycznych. Edytowane 5 Stycznia 2022 przez Alsew Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qoonik Napisano 5 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2022 Scott + Live Valve Tylko nie wiem czy to ktos sobie sam dorobil ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shamtu Napisano 5 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2022 1 godzinę temu, Bartek_S79 napisał: Zwróciłeś przez ten czas od kiedy na nim jeździsz uwagę czy przez otwory w które wchodzą do mostka przewody dostaje się do środka dużo syfu? Moim zdaniem trochę tu przekombinowali. … Do tego lepiej uważać na zamknięcie klapki dostępu do dampera, zagraniczni użytkownicy już ich trochę pogubili, a ich dostępność z tego co piszą jest tragiczna i muszą ratować się taśmą samoprzylepną. Nie rozbierałem jeszcze sterów, w ulewie jeszcze nie jeździłem tak żeby pływać po błocie. Owszem jest to trochę otwarte, ale od przodu mostek zasłania te wloty. Co do gubienia klapki, w mojej ocenie ciężko to zgubić siedzi na dość długich zaczepach dolnych, a góry zamek również dość szeroko łapie za ramę. Ktoś albo nie umiejętnie to zaczepia, nie przekręcając w pełni zamknięcia lub musiał ją poprostu wyłamać. Jeśli możesz się podzielić linkami na ten temat chętnie się z nimi zapoznam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek_S79 Napisano 5 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2022 Co do klapki, to bardziej chodziło mi właśnie o uwagę przy zamykaniu niż jej wadę konstrukcyjną. Może mało precyzyjnie się wyraziłem. Więcej jest na grupie Facebookowej Scott Spark RC: https://www.facebook.com/groups/1115475695211420 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikez84 Napisano 6 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2022 Od miesiąca posiadam Sparka 910 z 2022. Jeżeli chodzi o tą klapkę od dampera to raz mi odpadła ale to chyba było z mojej winy, po ponownym założeniu przejchałem jeszcze 50km i już trzymała się dobrze. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek_S79 Napisano 8 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2022 Do właścicieli nowych Sparków, sprawdźcie sobie moment dokręcenia górnej śruby mocowania dampera, bo mogą wyjść takie kwiatki jak na zdjęciach 😳. Ponoć nieprawidłowo opisano moment dokręcenia śruby (powinien wynosić 15Nm) co może skutkować poluzowaniem się śruby i w skrajnym przypadku takimi zniszczeniami ramy. Wg relacji właściciela rama ma zostać wymieniona w ramach gwarancji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 8 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2022 Ała...😳 @mikez84 zajefajny jest! Zazdro! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shamtu Napisano 8 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2022 (edytowane) Spokojnie każdy z właścicieli powinien dostać e-mail żeby się zgłosić do lokalnego dilera Scotta, celem ogarnięcia tematu - myśle że to choroba wieku dziecięcego. Problem dotyczy 4 modeli RC. Powyżej przykład osoby, która jeździ i wogóle nie czuje na czym jedzie. Śruba się luzowała i wtedy czuć było że coś stuka i jest luz. Gość to olał sam prosząc się oto co się stało. To raczej odosobniony przypadek, a raczej skutek braku podstawowych umiejętności w tym przeczytania instrukcji i ewentualnego zaniechania jazdy. Śruba fabrycznie była za słabo dodkręcona, nomen omen laserowy grawer na niej miał określony moment na 10Nm. Obecnie ma to być 15Nm. Scott ma wysłać nowe śruby do dilerow na wymianę tym co się zgłoszą oczywiście na akcje serwisową. Sam taką przeszedłem i jest ok. Czekam na nową śrubę. Edytowane 8 Stycznia 2022 przez Shamtu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal2008 Napisano 9 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2022 "myśle że to choroba wieku dziecięcego." "Gość to olał sam prosząc się oto co się stało" 😀 "Śruba fabrycznie była za słabo dodkręcona" ewidentna wina gościa jak jest takie podejście klientów to się nie dziwie, że producenci mają wywalone na prawidłową obsługę czy tam uznawanie gwarancji, wszystko wina użytkownika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 9 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2022 (edytowane) Ok, nie każdy musi się znać na mechanice rowerowej i budowie roweru, ale jak słyszysz i czujesz, że coś Ci tłucze, to nie jeździsz, tylko oddajesz sprzęt do serwisu. Tak samo z autem... Edytowane 9 Stycznia 2022 przez bogus92 Słownictwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shamtu Napisano 9 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2022 46 minut temu, Michal2008 napisał: "myśle że to choroba wieku dziecięcego." "Gość to olał sam prosząc się oto co się stało" 😀 "Śruba fabrycznie była za słabo dodkręcona" ewidentna wina gościa jak jest takie podejście klientów to się nie dziwie, że producenci mają wywalone na prawidłową obsługę czy tam uznawanie gwarancji, wszystko wina użytkownika. Rozumie kolego, że wyciągasz pojedyncze zdania, a na ich podstawie wyciągasz wnioski? Gratuluje intelektu. Tylko szkoda, że nie doczytałeś to co jest pomiędzy? Wkleję Ci bo czytasz wybiórczo i musiało Ci umknąć. “Śruba się luzowała i wtedy czuć było że coś stuka i jest luz” Rozumie, że w Twojej subiektywnej ocenie jak coś ma luz i nie działa tak jak powinno, to i tak świadomie wsiadasz na rower i ryzykujesz swoje życie. Jeszcze raz gratuluje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 9 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2022 Jasne, że nie jeździ się na rozklekotanym rowerze... Ale skoro prawo nie każe mi się znać na rowerach a z drugiej strony profesjonalnemu podmiotowi takiemu jak producent rowerów już tak... no to co to za dyskusja, o czym? Moja matka ma też się znać na luzowaniu się śrub? Albo nie wolno Jej kupić tego roweru? Gdzie tam było w instrukcji - "słuchaj kolego spieprzylismy, będzie się rozkręcać A Ty masz biegać z tym co jazdę do serwisu". Ps. "rozumieM" 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zekker Napisano 9 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2022 (edytowane) Jeżeli instrukcja była dołączona (a powinna być), to jest rozdział o przygotowaniu roweru do jazdy i sprawdzeniu czy jest sprawny. U mnie przy okresowej konserwacji jest wymienione sprawdzanie śrub, między innymi zawieszenia. Jakieś obycie z urządzeniem mechanicznym wypada mieć jak się je obsługuje. W przypadku roweru jak instrukcja obsługi nie wystarcza, to warto podjechać do sklepu gdzie się kupiło lub znajomego serwisu i dopytać lub poszukać informacji np. u nas na forum. Nie róbmy z ludzi idiotów, co na niczym się nie znają i nie chcą znać. Jak mi się kilka razy poluzowała śruba w zawieszeniu (to nie był Spark , już nie pamiętam czy zaczęło mi coś stukać, czy przy przenoszeniu roweru poczułem, że coś w zawieszeniu jest za luźne), to do serwisu pojechałem z problemem. Sprawdzili i wytłumaczyli w czym był rzecz (brakło środka zabezpieczającego przed odkręcaniem). Edytowane 9 Stycznia 2022 przez zekker Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 20 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2022 (edytowane) W dniu 5.01.2022 o 17:40, Shamtu napisał: Nie rozbierałem jeszcze sterów, Zaglądałeś już tam? Pytam, ponieważ interesuje mnie, czy pod mostkiem są usuwalne podkładki. Wygląda na to, że są dwie, ale może się okazać, że nie można ich usunąć ze względu na integrację kabli. Wczoraj mierzyłem w sklepie Sparka RC, macałem i oglądałem okolice mostka, ale nie byłem w stanie ocenić, jak to wygląda wewnątrz. Sprzedawca też nie był mi w stanie odpowiedzieć na to pytanie... Edytowane 20 Stycznia 2022 przez TheJW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek_S79 Napisano 20 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2022 Podkładki są usuwalne bez konieczności rozpinania kabli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shamtu Napisano 20 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2022 @TheJWNadal nie miałem potrzeby tam zaglądać. Ale z tego co kojarzę, widziałem gdzieś podkładki i są one łączone. Nie pełny okrąg/owal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 20 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2022 Jest możliwość zamontowania ich nad mostkiem, żeby przetestować ustawienie, czy od razu trzeba ciąć sterówkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 21 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2022 (edytowane) Odpowiem sam sobie, bo już nie mogę edytować. Może komuś się przyda. Po analizie nagrań i zdjęć dostępnych w sieci doszedłem do wniosku, że przełożenie fabrycznych podkładek nad mostek nie jest możliwe. Ale możliwym wydaje się zastosowanie tradycyjnych, okrągłych podkładek, oczywiście po usunięciu plastikowej osłony mostka. Może i podkładki z poprzedniej generacji będą pasować... Na kilka dni testów nowego ustawienia powinno się sprawdzić, potem i tak zazwyczaj docina się sterówkę na docelową długość lub wraca do poprzedniego ustawienia. Spróbuję to jeszcze zweryfikować podczas jutrzejszej przymiarki, chociaż wątpię, żeby sklep pozwolił mi aż tak majstrować przy mostku i sterach. Chciałbym jeszcze nawiązać do zdania z pierwszego postu tego wątku, czyli: W dniu 10.06.2021 o 15:48, Rafu napisał: P.S. Wiem, że kupili Bolda razem z ich patentem na umieszczenie dampera wewnątrz ramy. Patrząc na animacje pokazujące zastosowane przez Bold technologie okazuje się, że nowy Spark to właściwie Bold po liftingu i dodaniu napisu Scott. Schowany damper to element charakterystyczny i widoczny na pierwszy rzut oka. Pozostałe technologie - mostek/integracja kabli, manetka blokady, wskaźnik SAGu, regulowany kąt główki - również są żywcem wzięte od wykupionej marki. https://www.boldcycles.com/ - trzeba scrollować do ok. 2/3 strony głównej i kliknąć interesującą technologię, żeby wyświetliła się animacja. Edytowane 21 Stycznia 2022 przez TheJW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qoonik Napisano 21 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2022 Cieakwe czy bold jescze bedzie robil rowery? Rozmawialem kiedfys z kims ze sklepu scotta i powedzieli ze chca sprowadziuc pare tych rowerow. Tylko oni widze maja amortyzaotyr prtzednie od 140 skoku to sa bardziej prawdziwe trailowki i podchodza chyba pod scotta genius. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi