TheJW Napisano 10 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2021 Wygląda na to, że w końcu uda mi się pojechać w góry tylko w celach rowerowych! Wyjazd planuję w dniach 5-11 lipca, co daje 6 dni jazdy. No właśnie - co warto przejechać? Zabieram ze sobą hardtaila 100mm bez droppera, wyjazd zamierzam potraktować bardziej treningowo niż rekreacyjnie. Z drugiej strony nie chciałbym się zajechać w 1,5 godziny na mega wymagającej trasie, raczej pojeździć te 4-6 godzin dziennie. Smrek czy single w Świeradowie, to oczywisty punkt programu, ale na pewno są w okolicach i inne ciekawe szlaki o których jako "płaskoziemca" z Równiny Warszawskiej nie mam pojęcia. Czy szlaki są oznaczone na tyle jasno, że z nawigacją po nich poradzi sobie osoba będąca rowerem w górach po raz pierwszy? Mapy, ślady, linki do stron mile widziane! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZieleniakRM Napisano 10 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2021 Polecam "Drogę pod Reglami", "Droga Sudecka" też fajna, tyle że asfalt. Jadąc szczególnie na zjazdach po prostu trzeba zwracać uwagę bo można przegapić swój szlak. Takie coś nakręciłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vpablov Napisano 10 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2021 Odwiedź Izery- wjazd na Wysoki Kamień i zjazd żółtym szlakiem (nie w weekend) na moim yt masz filmik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 10 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2021 W weekend rozumiem będą korki? Single pod Świeradowem, pod Smrkiem, Olbrzymy są niedostępne dla turystyki pieszej, czy należy się spodziewać Janusza z plecakiem w najmniej odpowiednim miejscu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vpablov Napisano 10 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2021 Tak to jest szlak pieszy, więc z rozwagą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZieleniakRM Napisano 10 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2021 Nie wiem jakie masz doświadczenie w jeżdżeniu po górach, ale cztery czy sześć godzin jazdy w tych okolicach to spory wysiłek. I ciężko o całą trasę bez większych podjazdów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 10 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2021 Nie mam żadnego, ale postanowiłem w końcu porządnie popracować nad siłą i wytrzymałością, głównie na podjazdach właśnie. Pod Warszawą o to ciężko, więc może porywam się z motyką na Słońce, ale taki jest plan. I oczywiście 4-6 godzin to czas jazdy "netto", zdaję sobie sprawę, że nie dam rady przejechać tyle bez przerwy. Może być tak, że pojadę jakimś szlakiem 2 godziny, wrócę na obiad i odpoczynek, po czym zrobię inną trasę. ...a może być też tak, że na miejscu okaże się, iż w ogóle nie jestem w stanie jeździć po górach więcej niż 1,5 godziny... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 10 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2021 Izery są boskie ! ! Już się tak nie kryguj W górach jeździ się jakoś łatwiej - może to kwestia powietrza, krajobrazów, może dumy ze zrobionej trasy. Człowiek się inaczej poci, nie śmierdzi, ani się obejrzysz i 2 tys m zrobione. Na Swieradowskich singlach to się nie umęczysz. Generalnie polecam fantastyczny blog naszego forumowego kolegi @szymku https://beskidtrail.pl/trasy-mtb/ . Kiedyś planując góry zwróciłem się z pytaniem i zadał sobie trud wyczerpujących odpowiedzi na pytania takiego nizinnego górala. Traska która mi polecił to w Beskidach podjazd od Ostrego na Skrzyczne (z 750m VAM, podjazd non stop szutrówką), potem granią przez Małe Skrzyczne, Malinowe (trzeba z buta kawałek) a dalej to można różnie - np. zjazd na Salmopol, dalej przez Kotarz do Szczyrku ... stamtąd jak starczy pary to przez Skrzyczne powrót, można wkoło asfaltem a można i wyciągiem:D Myk-myk by się przydał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 10 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2021 To w które góry w końcu @TheJW jedzie? 🤔 Cytat Na Swieradowskich singlach to się nie umęczysz. Ojjj, mam zupełnie inne zdanie 😀. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 10 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2021 Nie, no jasne, umęczyć sie można wszędzie Ale wypychów nie spotkałem ani fragmentów gdzie myślałem, że pęknę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 10 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2021 7 minut temu, chudzinki napisał: To w które góry w końcu @TheJW jedzie? 🤔 No właśnie coś mi się lokalizacje tras z tej strony nie zgadzają z miejscem wyjazdu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 10 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2021 Zauważyłem właśnie, że nie zauważyłem Niemniej stronke polecam ! Fajnie jest z Jakuszyc podjechać na Stóg Izerski i potem przez Czechy i nad Izerą, Jakuszyce do Szklarskiej. Powrót już raczej asfaltem a przed gondolą jest co prawda męczący podjazd ale za to na zakręcie niebieska grecka knajpa z boską jagnięciną Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.