Skocz do zawartości

[Ultegra 6500] Skaczący łańcuch na kółkach wózka

ramzeus

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich forumowiczów. 

Mam problem z przerzutką a właściwie że skaczącym po kółkach łańcuchu. 

Przerzutka ULTEGRA 6500 łańcuch Shimano HG, kaseta Alivio CS-HG400 9rz. 11-25, przednie blaty 105.

Po zakupie roweru wymieniłem łańcuch i kasetę, były w kiepskim stanie. Niestety łańcuch skacze po kółkach przerzutki, wyraźnie słychać turkot (jak przysłowiową sieczkarnię) i wyczuwalne są drgania na wózku. Przejechane jest na tym napędzie ok 2tkm. Na początku nie przeszkadzało mi to zbytnio ale czas to uciszyć. Dodam, że same przerzutki płynnie zmieniają przełożenia. Kółka w wózku są po 11 zębów, jednakowe. Podczas kręcenia na stojaku zauważyłem jakby górne kółko zabierało łańcuch w dół. Czy jest możliwość aby kółka się wytarły czy coś w tym stylu? Załączam fotkę, na której kółko jest owinięte łańcuchem i trochę łańcuch z niego odstaje. Będę wdzięczny za każdą pomoc. Pozdrawiam 

IMG_20210609_221559.jpg

Kup oryginalne kółka Shimano i powinno być po problemie. Dużej filozofii działania tutaj nie ma.

No chyba że masz wybitnie krzywy hak, ale wątpię, bo wtedy przełożenia by źle wchodziły.

Dziękuję za zainteresowanie tematem. Popatrzyłem trochę za kółkami i jeszcze nie zamówiłem ale takie: https://allegro.pl/oferta/kolka-przerzutki-shimano-ultegra-6700-xt-saint-10611037440  powinny być ok. W opisie jest, że pasują do 6500. Stare kółka wyglądają dość dobrze, nie widać śladów podtarć czy wyrobienia w miejscu pracy. Średnica zewnętrzna to ok 41,7mm nie wiem ile powinna wynosić przy nowych. 

Wstawiam fotkę kółek bez łańcucha 

IMG_20210610_172119.jpg

Właśnie te kółka też mi w głowie mieszają, nie wyglądają źle ale są jakby wytarte/za małe do łańcucha, według mnie po nawinięciu na kółko łańcuch nie powinien odstawać tak jak to jest pokazane na fotce w pierwszym poście. Co do samego łańcucha to chodzi luźno, smarowany co ok 300 km. Sam już nie wiem czy kupować nowe kółka. 

Doradźcie panowie. 

Z moich doświadczeń, jedno z następujących w końcu nastąpi:

- w plastiku nie jesteś w stanie osadzić łożyska odpowiednio, przez co po X godzin jazdy łożysko zaczyna latać w oprawie
- łożysko nie jest uszczelnione ( odpowiednio - tzn kaliberk IP65 ) i się syfi
- podparcie jest tylko w jednym punkcie, przez co łożysko zaczyna pracować na boki - najczęściej prowadzące

Miałem tego ze kilkanaście sztuk, plastikowych i aluminiowych, i wszystkie, jak jeden mąż, żyły dużo krócej niż odpowiedniki na ślizgu.

Co do łożyska to jest ono zalane w tworzywie więc raczej o obrobieniu nie ma mowy. Akutat w tym wykonaniu VV łożysko jest uszczelnione uszczelniacze labiryntowym - bezstykowo i mogą się tam dostać odrobiny wilgoci, zanieczyszczenia raczej nie. Natomiast podparcie w bardzo wąskim punkcie może po pewnym czasie powodować luzy. Tu przychylił bym się do stwierdzenia, że tulejka na górnym kółku będzie lepszym rozwiązaniem. Chyba zamówię te co podlinkował Uzurpator. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...