Lukasz_31 Napisano 9 Czerwca 2021 Napisano 9 Czerwca 2021 Witam, jak w tytule mam problem z suportem, tzn wydaje mi się że to suport, gdyż w czasie jazdy przy pedałowaniu co jakiś czas całkiem nieźle trzaśnie, na dodatek czuć luz tak, że chodzi na bok cała korba z łańcuchem co dodatkowo skutkuje zahaczaniem łańcucha o elementy napędu podczas jazdy - jednym słowem nie da się jechać. Rower kupiłem 4 lata temu i od tamtej pory z tym elementem nie było problemu, tak więc zdaję sobie sprawę, że będzie to wymagało naprawy, a raczej wymiany suportu na nowy, zwłaszcza że problem pojawił się po kilku dniach od ulewnej burzy w której nieźle przemokłem (rower zresztą też), tak że nawet widać rdzawy osad w okolicy pedałów przy suporcie. Mam takie pytanie ile taki nowy suport, czyszczenie montaż nowego może kosztować? czy lepiej zamówić samemu suport? pozdrawiam.
Adikon Napisano 9 Czerwca 2021 Napisano 9 Czerwca 2021 Musisz podać jaki to rodzaj suportu(octalink, kwadrat, hollowtech czy hollowtech 2 itd), jaka mufa ramy i jaka korba. Z Twojej wypowiedzi wynika, że faktycznie może to być zajechany suport (łożyska). Sama wymiana nie stanowi większego problemu, ale musisz doliczyć klucz oraz ewentualne problemy z jego wykręceniem jeśli jest zapieczony. Sam suport to w zależności od rodzaju granice 100 zł. Strzelam, ponieważ nadal nie wiem jaki to rodzaj 😉
Lukasz_31 Napisano 9 Czerwca 2021 Autor Napisano 9 Czerwca 2021 powiem szczerze, że nie mam pojęcia jaki to może być suport mój rower to crossowy Romet Orkan 3M, próbowałem znaleźć specyfikację na stronie producenta, ale akurat suport nie jest w niej wymieniony, może ktoś się orientuje jaki tam może być rodzaj
Adikon Napisano 9 Czerwca 2021 Napisano 9 Czerwca 2021 Zwykły kwadrat. Korba ty301 suport BB-UN100 lub BB-UN26 Do tego potrzebujesz klucz do suportu typu kwadrat. Sprawdź najpierw jeszcze czy korby są dokręcone. W sumie od tego powinieneś zacząć, a zapomniałem napisać. Ten suport jest dość wytrzymały, więc może wystarczy dokręcić śruby korb. Są pod zaślepkami (takie kółka plastikowe w korbie po obu stronach). Śruba będzie w zaznaczonym na foto miejscu pod dekielkiem, który trzeba podważyć śrubokrętem lub nożykiem. Będziesz potrzebował klucza nasadowego. To częsty przypadek 😉. Po prostu od czasu do czasu trzeba dokręcać.
Lukasz_31 Napisano 9 Czerwca 2021 Autor Napisano 9 Czerwca 2021 dzięki za łopatologiczne wyjaśnienie bo do mnie tak trzeba jutro sprawdzę, dokręcę i dam znać czy pomogło.
Adikon Napisano 9 Czerwca 2021 Napisano 9 Czerwca 2021 Nie ma problemu 😉. Podejrzewam, że to będzie to. Daj znać, a jeśli nie pomoże będziemy kombinować dalej. Polecam też odkręcić pedały, wyczyścić wszystko, dać kropelkę smaru na gwint i wkręcić. Będzie już na jakiś czas spokój 😉. Po prostu od czasu do czasu warto sprawdzić śruby czy są dokręcone i ewentualnie poprawić. Powodzonka 😉
Lukasz_31 Napisano 11 Czerwca 2021 Autor Napisano 11 Czerwca 2021 Sprawdziłem korbę i wszystko ok, zakręcona ani drgnie, więc tak na 99% jest to problem z suportem, dzwoniłem do kilku serwisów i dowiedziałem się, że obecnie panuje "szczyt sezonowy w naprawach" , dwa serwisy w ogóle nie mają czasu, w trzecim czas oczekiwania 4 dni i koszt wymiany około 100 zł. Po weekendzie odstawię "Romka" do warsztatu .
Axles Napisano 12 Czerwca 2021 Napisano 12 Czerwca 2021 Dzień dobry, moja pierwsza wymiana suportu, jeden ukręcony ściągacz do korb, później zabawa z suppotem ale mam go. Prośba o dobór konkretnego suportu co starczy na lata, teraz miałem Neco 68 BC1,37" x24T 122,5mm a mam niepewność czy to co oglądam będzie pasowało, bym nie musiał później odsyłać, płaćić i czekać. Edit: Kupiłem to mam nadzieję, że nie pośpieszyłem się i będzie git: https://allegro.pl/oferta/shimano-bb-un300-suport-kwadrat-68-122-5mm-bsa-10248118681 Doradźcie proszę jak to zabezpieczyć na przyszłość żebym nie musiał łamać kluczy przy ściąganiu następnym razem? Oczyścić wnętrze kwadratów korb, środek mufy ale czy dać tam smaru jakiegoś i na gwintach suportu by było łatwiej?
Mihau_ Napisano 12 Czerwca 2021 Napisano 12 Czerwca 2021 Jakimś zwykłym smarem łt możesz lekko potraktować. Ale generalnie nie myśl, że da się kilka lat jeździć w różnych warunkach nie ruszając korby/suportu i zawsze lekko zejdzie
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.