Zbyszek.K Napisano 9 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2021 Przyszedł czas na wymianę łańcucha, po zdjęciu przeliczyłem oczka i wyszło mi 110 a chcąc kupić wychodzi mi 114 do 116 oczek. Po umyciu i dokonaniu oględzin stwierdziłem że coś jest nie tak, jedna strona jest ewidentnie starta tj. (lewa) nie do umycia. Prawa z napisem firmy jest ok (w mojej ocenie) czyżby "Szybkierowery" założyły mi jakiś inny łańcuch niż do 2x11?. Dodam że w czasie jazdy napęd chodzi bezszelestnie, przerzutka chodzi płynnie bez zacięć. Moje pytanie do znawców, czy po oględzinach na załączonych zdjęciach jest coś nie tak, czy tak może być. Drugie pytanie to w końcu jaki łańcuch kupić? 110? 114? czy 116? do shimano 105 2x11 do szosy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 9 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2021 Ale wiesz, że łańcuchy się skraca, tak? Długość dobiera się do konkretnej konfiguracji i zależy ona od pojemności napędu, rodzaju i wielkości ramy. 114 i 116 ogniw to najczęściej występujące w handlu długości łańcuchów Shimano, Łańcuch z jednej strony jest bardziej wytarty, bo zmieniając bieg na lżejszy - w górę kasety - tarcie i opory są większe. Jeśli wyszło ci 110 ogniw w obecnym łańcuchu i możesz kupić łańcuch o takiej długości, to to zrób. Nie będziesz musiał skracać, o czym jak widać nie masz pojęcia, a więc i narzędzi. Coś jednak czuję, że niedługo po zakupie i wymianie łańcucha pojawi się nowy wątek - "przeskakiwanie nowego łańcucha na kasecie". Jesteś pewien, że napęd przyjmie nowy łańcuch? Z jakich powodów go wymieniasz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zbyszek.K Napisano 9 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2021 Teraz już wiem. Dziękuję czas jeździć na cięższym przełożeniu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 9 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2021 Jak nie masz pewności, to za pierwszym razem kup ciut dłuższy. Ja właśnie wymieniłem łańcuch na ten: Shimano CN-HG901 11rz 116 łańcuch XTR Dura Ace 10253951135 - Allegro.pl też szosa 11r Zgodnie z zaleceniem SHIMANO gdzie, jeżeli kaseta >27z to zasada duże-duże + 2 ogniwa: DM-CN0001-05-POL.pdf (shimano.com) Spinka w tym łańcuchu dość ciasno się zapina w porównaniu do tych łańcuchów, które wcześniej wymieniałem. Spinka ma kierunek zaznaczony strzałką, do tego ja stosuję taką zasadę, że napisy mam na zewnątrz. Potrzebny skuwacz i narzędzie to zapinania-rozpinania. Rękawiczki gumowe też zalecane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zbyszek.K Napisano 9 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2021 Wróciłem: I tu mnie macie zawsze sobie powtarzam że lepiej się 100 razy spytać niż później żałować. Jestem laikiem w kwestii zakupu części do roweru, chcę się usamodzielnić a nie oddawać rowery do serwisu (choć tutaj przy serwisie czapki z głów) lepszego w Szczecinie nie znajdziesz. (nie wiem czy mogę go reklamować). Do sedna sprawy: łańcuch chcę wymienić bo przy czyszczeniu zauważyłem że niektóre oczka ciężko "chodzą" mycie w benzynie nic nie dało, dużo oleju również nie pomogło. Ewidentnie jak by coś je w środku hamowało. Zębatki w mojej ocenie nie są zniszczone, dlatego uważałem że łańcuch nie powinien "skakać". Tu zębatka jeszcze przed myciem. Jeszcze raz dziękuję za wszystkie podpowiedzi szczególnie te o rękawiczkach gumowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 9 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2021 Zdjęcie zębatki z takiej strony że ocena może być przekłamana, ale wygląda niemal jak nowa. Albo ważysz 40kg albo na tej kasecie przejechałeś tyle co nic - przyjmie nowy łańcuch bez problemu. PS. Jak dobry serwis to spoko - najwyżej ktoś ze Szczecina potwierdzi albo wejdzie w polemikę z Twoją oceną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zbyszek.K Napisano 9 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2021 Rower ma dwa sezony, zrobione tak około 2500 km. nie ważę 40 kg. jedynie jeżdżę na miękkich przełożeniach. Serwis to BukBike na Bukowym... moja ocena jest taka, lepszego nie ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 9 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2021 4 godziny temu, Zbyszek.K napisał: Po umyciu i dokonaniu oględzin stwierdziłem że coś jest nie tak, jedna strona jest ewidentnie starta tj. (lewa) nie do umycia. Nic nie jest starte. Tylko ten konkretny łańcuch jest kierunkowy i napis ma tylko z 1 strony ( powinien być na zewnątrz ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zbyszek.K Napisano 9 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2021 że jest kierunkowy to wiem, może źle określiłem "starte" powinno być bardziej wytarty (otarte) Jutro wezmę się za doprowadzenie tylnej kasety do porządku i zobaczę dokładnie jak wyglądają "zęby". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JWO Napisano 10 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2021 Ale oprócz tych "otarć" coś się jeszcze dzieje z tym łańcuchem? 2500km po płaskim (zakładam że w Szczecinie nie ma gór), to nie tak dużo. Może nie trzeba go jeszcze wymieniać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zbyszek.K Napisano 10 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2021 Wymienić chciałem dlatego, że niektóre oczka ciężko "chodzą". Piszę w czasie przeszłym, wczoraj pokazałem łańcuch sąsiadowi, stwierdził że jak chcę go wymienić a ten wyrzucić to mam mu położyć na wycieraczce on go wyrzuci . Konkluzja: Łańcuch zostaje obejrzał też zębatki i tutaj szyderczo powiedział, że ojojo... zębatki też do wymiany on je też weźmie bo zbiera złom... taki żarcik. Pozostaje mi tylko podziękować Wszystkim za zainteresowanie i przeprosić za zawracanie głowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.