n3wbie Napisano 9 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2021 Cześć, zwracam się do ekspertów z pytaniem odnośnie wymiany tarczy i klocków. Mam w rowerze hamulce shimano BL-MT201 z zaciskiem BR-MT200 i tarczami SM-RT10-S 160mm. Hanulce powoli się kończą, klocki raczej do wymiany, tarcza z tylu ma grubość 1.4-1.5mm, z przodu 1.5-1.6mm, wiec chyba też. I z tym się wiąże moje pytanie czy warto kupić te same tarcze z oryginalnymi klockami czy może lepiej zainwestować w coś lepszego? Może ktos może coś polecić? Zastanawiałam się czy może nie przeskoczyć na deore albo sram level T razem z klamkami? Czy różnica byłaby odczuwalna? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 9 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2021 Klocki od deore nie pasują. Tarcze od deore są za wąskie. Jeśli hamowało i nie narzekałeś specjalnie to kup to co było. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
n3wbie Napisano 9 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2021 W kwestii wymiany to miałem na myśli wymianę całości na deore lub sram (klamki, tarcze, zacisk, klocki). Slyszalem ze sram level t to już naprawdę dobre hamulce. A odnośnie tych altusow które są to kilka razy w górach czy w borach tucholskich mnie zawiodły po dłuższej jeździe. Natomiast jak na codzień jak jeżdżę pod miastem na płaskim to nigdy nie było problemu z siłą hamowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 9 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2021 SRAMa nie cierpię. Wymiana na Deore = wymiana manetek od przerzutek chyba, że gdzieś jeszcze upolujesz M6000 lub starsze. Możesz sobie z przodu większą tarczę zamontować i kupić lepsze (ale dużo droższe) klocki (IMHO jak nie oryginał Shimano to tylko KoolStop KS-D620). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 9 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2021 Jak najdalej of Leveli. Jak Ci dobrze hamowały to zostań przy swoich. Ja niskie Shimano zmieniłem na 8000 ale to 103 E za sztukę. Pytanie czy masz manetki na obejmę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
n3wbie Napisano 9 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2021 To wybór chyba padnie na wymianę całości na deore m6100 bo najłatwiej dostać komplet w sklepach i popatrzę za tymi klockami koolstop. obecna manetka to altus na obejmę mt201 Duża jest różnica między m6100 deore a m7000 slx? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 9 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2021 Matematycznie wychodzi ~5% na korzyść slx'a (i tak mniej więcej fizycznie jest - są minimalnie mocniejsze) Po prostu taka jest różnica średnicy tłoczków pomiędzy deorką 21mm a slx'em 22mm. Do Twoim manetek (jeśli to jakikolwiek altus) to hamulec m7000 będzie pasował m6100 niestety nie. I nie istnieją manetki mt201 (ta sekwencja liter i cyfr występuje tylko w oznaczeniu hamulca - konkretnie klamki) - możesz mieć np. m2000 albo m315 albo któreś ze starszych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
n3wbie Napisano 9 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2021 Klamka to mt201, hamulec mt200, a manetki to napisałem z przejęzyczenia bo chodziło mi o klamki No to chyba nie warto specjalnie dopłacać do slx przy takiej różnicy. dzieki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 9 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2021 Przeczytaj jeszcze raz moją wypowiedź (zresztą nie tylko moją, wyżej koledzy to wcześniej sugerują) - nowe klamki hamulcowe Shimano między innymi bl-m6100 prawdopodobnie nie pasują do Twoich manetek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
n3wbie Napisano 9 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2021 Ale ja tylko odpowiadam na pytanie. Zreszta na które odpowiedz była już w 1 poście bo tam opisałem typ klamek, modele itd. napisalem w 1 poście ze mogę wymienić wszystko, a tutaj co chwile o tym ze nie będzie pasować. nie robi mi różnicy czy wymienię tarcze i zacisk czy tarcze zacisk i klamkę dlatego zastanawiam się nad różnymi wariantami i grupami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q_u Napisano 9 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2021 nie robi mi różnicy czy wymienię tarcze i zacisk czy tarcze zacisk i klamkę dlatego zastanawiam się nad różnymi wariantami i grupami. Ale tu mowa o manetkach. Wszystkie Shimano serii Mx1xx mają nowy sposób mocownia i gryzą się z manetkami nie z serii i-spec ev. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
n3wbie Napisano 9 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2021 A faktycznie! Nie rozumiałem wcześniej o co chodzi z tymi manetkami, to faktycznie mógłby być spory problem. Słuszna uwaga. Grupa to SHIMANO ALIVIO M3100. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 9 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2021 Podstawowe pytanie na które nie odpowiedziałeś: Co Ci przeszkadzało w dotychczasowych hamulcach póki miały dobre klocki i tarcze ? Ja musiałem wymienić (zapowietrzał sie gdy kładłem rower poziomo, potem wogóle się zapowietrzał) to sie nie bawiłem i wziąłem https://www.bike-discount.de/en/buy/shimano-xt-disc-brake-br-m8000-1700mm-rear-with-g02a-resin-453736, przód dostępny za 2 tygodnie https://www.bike-discount.de/en/buy/shimano-xt-disc-brake-br-m8000-1000mm-front-with-g02a-resin-453734 Jak chcesz mieć kotwice to z przodu czterotłoczkowe : https://www.bike-discount.de/en/buy/shimano-xt-br-m8020-8000-disc-brake-set-678894 ale to "too much of a brakes" jak nie jeździsz w górach. Dwutłoczkowe wystarczą w zupełności - dziś mi koleś niespodziewanie zajechał drogę i ani sie obejrzałem a stalem na przednim kole. Jak Ci dotychczs nic nie przeszkadzało - nie zmieniaj. Jak były za słabe - wziąłbym dwutłoczkowe. Pewnei niedługo będa niedostepne i będziesz sie męczył z ustawieniem manetek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
n3wbie Napisano 9 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2021 Manetka to SL-M2010 Tak mi się wydaje ze zostanę przy tym co było. Tak jak pisałem wyżej generalnie jestem zadowolony, chciałem podpytać o możliwości. Wyczytałem na stronie shimano ze do tych zacisków mógłby wejsc tez tarcze 180mm. Mogę kupić 180 zamiast 160? Nie wiem czy można ufać tej specyfikacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 10 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2021 Można. Wymaga to dodatkowych adapterów montowanych pod zaciski. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.