Mavver Napisano 8 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2021 (edytowane) Hej, mam Meride z hamulcami Tektro m275. Przejechałem na nich ponad 500km i nie jestem zadowolony z mocy hamowania. Mam wrażenie że vrbake w poprzednim rowerze hamowały lepiej. Wymiana klocków/tarczy pomoże? Klocki może na metaliczne? Ewentualnie jaki zrobić upgrade? Da się sam zacisk i tarcze a klamkę zostawić obecna? Będzie to dobre rozwiązanie? Np zacisk Tektro m475? Edytowane 8 Czerwca 2021 przez Mavver Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 8 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2021 Ja bym poczekał. Tarcze/klocki Tektro zwykle muszą się dotrzeć. Możesz to przyspieszyć np. wyjmując klocki i przejeżdżając papierem ściernym. Jak ciągle będzie za mało to zmiana klocków na półmetaliczne pomoże. To proste, niezbyt mocne hamulce ale nawet takie biją v-brake. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 9 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2021 No i być może musisz się przyzwyczaić, bo praca hamulców tarczowych jest inna niż V-ek. V-ki łapią od razu praktycznie bez modulacji, a tarcze stopniują siłę hamowania. Być może nie lubisz dociskać klamki głębiej i stąd wrażenie braku mocy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mavver Napisano 9 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2021 Ok, to postaram się jeszcze je dotrzeć, próbowałem opisywana wszędzie metoda ale może jeszcze zbyt mało. Zrobię kolejne 500km, jak nadal będzie slabo to wymienię klocki na polmetaliczne a jak nadal to nie wystarczy to wroce po poradę 😉 Modulacja jest o niebo lepsza w tarczowkach w porównaniu z vbrake, może też muszę się trochę przyzwyczaić. Dzięki za pomoc 😉 Ewentualny upgrade na jakiś lepszy zacisk bez zmiany manetki ma sens czy wtedy najlepiej od razu komplet wymienić? Coś z Tektro się dobierze sensownie czy od razu komplet na Deore/Magure wymianiac? Jest sensowne zmieniane tylko przedniego hamulca czy raczej wymienia się od razu przód i tył? Jeśli zmieniamy też manetkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 9 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2021 Lepiej te sprzedać jako komplet i kupić komplet lepszych. Nie licząc powszechnych wspomnianych Tektro tak naprawdę z wyższymi modelami rzadko się spotykałem, podobnie z Magurą. Jeśli chodzi o Shimano - Deorka będzie wystarczająca. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mavver Napisano 15 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2021 Polecicie jakieś dobre klocki do tych tektro 275? Prawie nic nie mogę znaleźć 😔 Może polmetaliczne? Podrzucie kompatybilny model Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
keltu Napisano 15 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2021 P20.11 to dedykowane półmetaliki dla tego modelu, kompatybilne są też Shimanowskie B01S & im pochodne. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mavver Napisano 16 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2021 Coś takiego będzie ok? https://allegro.pl/oferta/okladziny-klocki-hamulcow-shimano-b01s-polmetalicz-10566303795 Nie mogę znaleźć jakiś dedykowanych normalnej firmy. tylko jakieś dziwne mi wyskakują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 16 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2021 Będzie. Wszystkie zamienniki B01S się nadają, te znam i są całkiem okej https://allegro.pl/oferta/shimano-b01s-zamiennik-od-a2z-polmetaliczne-9051385688 https://www.bicyklon.pl/Klocki-hamulcowe-a2z-eco-bp-620 https://www.bicyklon.pl/Klocki-hamulcowe-a2z-blue-az-620 Tu masz u dystrybutora, tych pierwszych używałem, szybko lecą ale dobrze hamują 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mavver Napisano 16 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2021 Super, dzięki bardzo za pomoc 🙂 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mavver Napisano 17 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2021 A tarcza reisin pad only będzie problemem dla polmetalikow? Szybciej się po prostu zużyje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 17 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2021 Nie będzie problemem, śmiało zakładaj. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mavver Napisano 24 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2021 @MikeSkywalker założyłem te niebieskie, półżywiczne a2z, które poleciłeś wyżej i chyba będzie dobrze Niedotarte hamują lepiej niż dotarte żywiczne. Za jakiś czas napiszę jak się sprawują w pełni dotarte i czy nie niszczą zbyt mocno tarczy :). Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mavver Napisano 29 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2021 Przejechałem jakieś 100km na nowych klockach i faktycznie są w stanie dość szybko zablokować koło jeśli tego zechce natomiast tak niezbyt płynnie hamują przy dość mocnym hamowaniu. Wygląda to tak jakby klocki skakały po tarczy - jest takie lekkie szarpanie. Ustawiałem klocki by były równo względem tarczy ale to nie do końca pomogło. Nic nie ociera, tarcza też wydaje się prosta. Klocki mogą nie pasować do tarczy i dlatego taki objaw? Prowadząc rower z lekkim wciśnięciem hamulca tego nie czuć, dopiero przy mocniejszym hamowaniu, szczegolnie hujac samym przodem (w ramach testu). Tłoczki i wszystko ma 800km przebiegu i jest czyste 🙂Zapowietrzone też nie są bo klamka dość sztywna - taka jaką powinna być. Mocniejsze klocki za mocno wgryzają się w tarczę i ona jakoś nie jest w stanie płynnie oddać mocy hamowania? Xd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 29 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2021 Według mnie tarcza musi się dopasować do nowych klocków, poprzednie mogły nieco inaczej ją łapać. Dwa - tarcze ciągle są niedotarte. Trzy - to uroki tanich tarczy Tektro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mavver Napisano 29 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2021 Ok, pojeżdżę jeszcze i zobaczymy czy się ułożą. Tarcze mam akurat Shimano, ale też najtańsza więc zakładam że jakościowa się też niestety nie różni 😝 Mówisz że tarcze po 800km się nadal nie dotarły czy w stosunku do nowych klocków? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 29 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2021 Myślałem że masz Tektro, one to się docierają w nieskończoność. Ale w tym przypadku spróbuj je ogarnąć na nowych klockach, jak nie pomoże to pasuje je zmienić na lepsze - też założyłem ostatnio do mieszczucha tanie tarcze Shimano i średnio to działa. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mavver Napisano 29 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2021 Ok, wszystko wskazuje na niezgranie tarczy z klockami. Zatem chyba czasem napis Resin pad only ma znaczenie 😝 Dokupiłem tarcze Deore SLX Rt64 CL - jak się uda to założę i dam znać czy wtedy jest lepiej. Póki co wróciłem do żywicznych i efektu piszczenia i pulsacyjnego hamowania nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mavver Napisano 2 Lipca 2021 Autor Udostępnij Napisano 2 Lipca 2021 (edytowane) Potrzebuję pomocy z doborem tarczy. DEORE SM-RT64 180 centerlock. [ Z tego co widzę na stronie Shimano są dwa modele - z lockringiem external i internal. Obecnie mam mocowanie tarczy jakby na zewnątrz piasty, siedząc na rowerze - po lewej od tarczy - czy to oznacza, że mam External? Jesli mam wybór to brać Int czy Ext? (Ext są nieco droższe) Edytowane 2 Lipca 2021 przez Mavver Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 2 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2021 Chodzi o to że jedna nakrętka jest przeznaczona do piast ze sztywną osią, a druga do szybkozamykacza. Jedną przykręcasz "wewnątrz" kluczem do kasety, drugą "zewnątrz" kluczem do suportu HT2. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mavver Napisano 2 Lipca 2021 Autor Udostępnij Napisano 2 Lipca 2021 Mam sztywne osie - czyli powinienem kupić wewnętrzne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 2 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2021 Zewnętrznie ząbkowane - czyli external. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mavver Napisano 2 Lipca 2021 Autor Udostępnij Napisano 2 Lipca 2021 (edytowane) Ok, kupiłem dokładnie tą: https://allegro.pl/oferta/tarcza-hamulcowa-shimano-sm-rt64-180mm-cl-deore-10856686153?snapshot=MjAyMS0wNi0yOVQyMToyMDoyOS42OThaO2J1eWVyOzM0ZmIzMjdhYTA3MTU0MjFlNTllZDNkMTE1NDNkOGZlMDQ3ZjA1N2JhOWU2ZWY1MGUwYjI4MWQ1ODBiNWRiMDk%3D Wg opisu aukcji oznaczenie MEC więc External, powinno byc ok Czy generalnie chodzi w tym o to, że External nie ma adaptera w zestawie a Internal już tak? Zastanawia mnie czy te tarcze się różnią - ta wspominania wyżej, która już kupiłem i ta (poza oznaczeniem - ta wyzej to MEC a niżej Mi3C): https://allegro.pl/oferta/tarcza-hamulcowa-shimano-deore-sm-rt64-180mm-cl-10875543707 Edytowane 2 Lipca 2021 przez Mavver Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 2 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2021 Nie chodzi o żadne adaptery tylko nakrętkę. Internal External Tam w opisie na stronie Shimano masz wyraźnie zaznaczone że chodzi o ząbkowanie tej nakrętki - wewnętrzne albo zewnętrzne. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi