thardy Napisano 8 Czerwca 2021 Napisano 8 Czerwca 2021 Witam. Zwracam się z prośbą o pomoc w doborze opony przedniej. Jestem bardzo przeciętnym użytkownikiem roweru. Głównie jeżdżę po mieście (kostka/asfalt/jakiś lekki szutr-kamyczki). Do tej pory miałem założone: tył - Continental Race King 2.0 -- 26x2.0 przód - Continental Explorer -- 26x2.1 Złapałem kapcia z przodu i z powodu małej ilości bieżnika oraz ogromnych ilości przetarć na bokach opony postanowiłem ją wymienić. Problem tylko, że nie wiem na jaką. Race King z tyłu mimo sporej ilości bieżnika także ma przetarcia na bokach co mnie nieco martwi. Byłem wybadać temat w lokalnym sklepie rowerowym i sprzedawca powiedział właśnie, że to typowe dla opon z Continentala, ponieważ są lekkie oraz mają małe opory toczenia, ale minusem jest to, że przyoszczędzono gumy na bokach. Z tego względu postanowiłem założyć temat i podpytać czy nie ma jakieś lepszej alternatywy dla mojego pierwotnego pomysłu - kupienia kolejnego Race King'a na przód. Dodam, że naprawdę jestem rowerowym laikiem po prostu używam go jako środka transportu po mieście + czasem jakiś minimalny offroad. Pan w sklepie zaproponował mi jakieś zwykłe, grubsze opony, ale od razu zaznaczył, że opony są cięższe i rower nie będzie już tak śmigał, co mnie trochę zniechęciło, ponieważ przyzwyczaiłem się, że mój rower "idzie jak rakieta" :D. Sorrki za trochę długi tekst. Jeśli ktoś wytrwał do końca i ma jakieś opinie/propozycje chętnie przeczytam. Pozdrawiam.
kipcior Napisano 8 Czerwca 2021 Napisano 8 Czerwca 2021 Z rozmiarem 26" robi się problem. Spróbuj poszukać moje ulubione Vittoria Mezcal, jest równie szybka co Race King ale lepsza w terenie. Alternatywnie na przód i tylko na przód może być też Schwalbe Rocket Ron.
thardy Napisano 8 Czerwca 2021 Autor Napisano 8 Czerwca 2021 Dzięki za propozycję, ale to nie ten budżet cenowy. Jak wspominałem używam roweru jako środka transportu po mieście - raczej na krótkich odcinkach (zwykle do 3km). Dlatego szukam czegoś w przedziale cenowym Race Kinga a nawet może czegoś tańszego.
kipcior Napisano 8 Czerwca 2021 Napisano 8 Czerwca 2021 To nie ma tak, albo tanie albo szybkie albo wytrzymałe Widzę, że cenie drucianego Mezcala jest zwijany Race King tubless ready. To musi mieć mocniejsze ścianki niż zwykły, żeby się mleko nie wylewało. https://allegro.pl/oferta/opona-continental-race-king-ii-26x2-2-zwijana-tlr-10147031869 A jak nie to dalej bierz najtańszego Race Kinga i tyle. Nic szybszego za bardzo nie będzie. W podobnej cenie jeszcze jest Smart Sam, wolniejszy ale ścianki może mieć lepsze.
dovectra Napisano 8 Czerwca 2021 Napisano 8 Czerwca 2021 "bierz najtańszego Race Kinga i tyle. Nic szybszego za bardzo nie będzie. " i tyle
Q_u Napisano 8 Czerwca 2021 Napisano 8 Czerwca 2021 11 minut temu, kipcior napisał: W podobnej cenie jeszcze jest Smart Sam, wolniejszy ale ścianki może mieć lepsze. Owszem ścianki ma mocniejsze, ale łapie flaki tam gdzie Race King nie. Przynajmniej ja albo mój pech na Schwalbe w rok 5 gum, Race King ani razu. A trasy jeżdze te same.
thardy Napisano 14 Czerwca 2021 Autor Napisano 14 Czerwca 2021 Panowie zdecydowałem się na Race King'a i nawet zamówiłem taką samą wersję na przód jaką mam na tyle (26x2.0) 10 dni temu. Niestety dziś dostałem telefon i Pan przeprosił mnie, ale nie mają 2.0 na stanie i oferuje mi 2.2 w tych samych pieniądzach. Będzie duża różnica jak będę miał 2.2 z przodu a 2.0 z tyłu. Przypomnę, że głównie jeżdżę po miejskich ścieżkach rowerowych (asfalt/kostka brukowa/czasem jakiś lekki szuter)? Zgodzić się na propozycję ze sklepu czy szukać 2.0 gdzie indziej?
abdesign Napisano 14 Czerwca 2021 Napisano 14 Czerwca 2021 W rekreacyjnej jeździe po mieście - żadnej.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.