Skocz do zawartości

[kaseta shimano] próba zmiany na single speed

Nexu_158

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam rower kross sign ds, do tych czas miałem kasete shimano 9 rzędowa i blat jednorzędowy z przodu, lecz chciałbym zrobić go bardziej na można powiedzieć dirta i znalazłem reduktor do bębenka piasty dzięki któremu będzie 13 t zębatka z tyłu, do tego kupię napinacz, czy to ma prawo działać? 

To ma prawo działać ale tak naprawdę niewiele zyskujesz - napinacz z jednym kółkiem może być za słaby do utrzymania łańcucha, napinacz z dwoma (Alfine) ma mocniejszą sprężynę ale jest tylko nieznacznie mniejszy niż przerzutka - więc ciągle jest ryzyko jego uszkodzenia. Aczkolwiek można to porównać do przerzutek szosowych z krótkim wózkiem które czasem w dirtówkach i podobnych rowerach montują. 

Reduktor jest w zestawie z zębatką 13T ale można dokupić większe - 15, 18. Co do przełożenia to porównaj to sobie z tymi które masz teraz i będziesz wiedział jakie przełożenie Ci pasuje. 

To jest napinacz który utrzymuje Ci łańcuch na przedniej zębatce. W dobie zębatek narrow wide (do Twojej korby raczej jakąś znajdziesz) można z tego zrezygnować. 

Ty, ponieważ masz w rowerze pionowe haki musisz zastosować coś tego typu https://www.bikester.pl/shimano-alfine-ct-s500-napinacz-czarny-474017.html żeby utrzymać łańcuch na tej jednej zębatce która zostanie. 

Jest jeszcze coś tego typu https://rowerplus.pl/napinacze-lancucha/3569-napinacz-lancucha-singlespeed-force.html ale jak wspomniałem - ma słabszą sprężynę, przy jakiś skokach łańcuch może spaść. 

Córka gania do szkoły z takim jednokółowym napinaczem i jest happy. Wszystko zależy od planowanych przebiegów. Co innego ganianie setki dziennie albo wycieczka do Mongolii, a co innego 4km 5 razy w tygodniu. To samo z podstawą zębatki. Nexu, a ty co planujesz na singlu? Jeśli skaczesz dirt, to poza tym napinaczem jeszcze jakiś wynalazek do trzymania łańcucha się przyda. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...