papaj42 Napisano 7 Czerwca 2021 Napisano 7 Czerwca 2021 Witajcie, Mam 189cm wzrostu i 87cm przekroku. Mam opcję kupić RC520 ale jedynie rozmiar L, a jestem na krawędzi rozmiarówki między L a XL. To jest rama 56,4 gdzie wg kalkulatora powinienem mieć 58. Powiedzcie mi, czy taki rozmiar dla mnie odpada z miejsca czy będę w stanie po bike fittingu w miarę komfortowo na nim jeździć? Dodam, że to moja pierwsza szosa i raczej nie będzie katowana, ma służyć do dojazdów do pracy i małych tripów weekendowych (50-100 km).
Mareq_BB Napisano 7 Czerwca 2021 Napisano 7 Czerwca 2021 Sprawa trochę indywidualna. Mam RC500 ale to ta sama rama. Mam 184 cm i przekrok 89 cm. Jeżdżę na L-ce i czasem mam wrażenie, że wolałbym mniejszy. Lubię bardziej agresywną pozycję. Kierownicę mam już najniżej jak się da i 80% czasu spędzam w dolnym chwycie. Najlepiej by było jakbyś mógł się przymierzyć. Poza tym podobno jak się jest na granicy rozmiarów to lepszym wyborem jest mniejszy rozmiar.
chrismel Napisano 7 Czerwca 2021 Napisano 7 Czerwca 2021 Jeżeli szukamy roweru o bardziej sportowej geometrii to mniejszy rozmiar będzie faktycznie lepszym wyborem. Jeżeli zależy nam na bardziej komfortowej pozycji warto wziąć rozmiar większy. Więc to kwestia indywidualna. Oczywiście mówię o sytuacji kiedy jesteśmy na granicy rozmiarów.
sebna Napisano 14 Czerwca 2021 Napisano 14 Czerwca 2021 @chrismel czy mógł byś wytłumaczyć dlaczego mniejsza rama to bardziej sportowo a duża to bardziej komfortowo? Czytałem gdzieś chyba, ale było to w odniesieniu do trekkingów itp. itd., że mniejsza rama to więcej komfortu bo jedzie się w pozycji bardziej wyprostowanej a im większa tym ręce dalej wysunięte i pochylenie pleców większe. Pytam bo sam jestem między ramami a myślę o szosie. Pozdrawiam
chrismel Napisano 14 Czerwca 2021 Napisano 14 Czerwca 2021 @sebnaObejrzyj: https://www.youtube.com/watch?v=81t6LwQIajQ
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.