Adikon Napisano 7 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2021 Cześć! Na wstępie pragnę się przywitać, ponieważ jest to mój pierwszy post na forum Przed napisaniem tutaj przejrzałem mnóstwo poprzednich wpisów, poradników i grup rowerowych. Aktualnie mam rower crossowy na ramie mosso 771TB z napędem głównie alivio 3x9. Trasy to 80% asfalt i 20% szutry/las. Teren w większości płaski. Niestety szosa i baranek mi niezbyt pasują, a na tej ramie czuję się bardzo komfortowo, więc chcę zainwestować Opony też będą zmienione w przyszłości na gravelking SS. Osprzęt: -korba TY301 48/38/28 170mm -przerzutka tył alivio rd 3100 shadow -przerzutka przód alivio fd-m430 -kaseta CS-HG400 9rz. 11-32 -hamulce br-m315 -tarcze SM-RT10 160 mm Rozmiar mufy suportu 68mm BSA 68 x 1,37" Przerzutka przód dolny ciąg 34,9 Chciałbym przejść na wyższą grupę, a ta pójdzie do starszej ramy, która służy wszystkim domownikom. Tygodniowo robię około 500 km. Najczęściej korzystam z przełożeń 38 przód i 16,14,12 tył. Na zjazdach zdarza się (rzadko, ale jednak) zapiąć patelnię 48T z przodu i 12T z tyłu. Kadencja w granicach 75-80 i ciągle staram się trenować jazdę z wyższą Liczyłem na kalkulatorach przełożeń itd, ale nadal nie wiem czy szukać napędu 2x czy 3x 😕 Potrzebuję też pomocy przy dobraniu wszystkich podzespołów, ponieważ chciałbym przerzutki deore, a manetki XT (przynajmniej na tylnej przerzutce manetka XT). Niestety o ile bez problemu ogarniam serwis całego roweru tak nie znam się na dobieraniu osprzętu. Problem jest też ze znalezieniem korby 170mm, a tylko to wchodzi w grę. Maksymalnie 172,5, ale to już ostateczność. Naprawdę przeczytałem wszystko co jest dostępne w sieci i moim zdaniem jednak dla mnie lepszą opcją jest napęd 3x jednak chcę poznać wasze opinie na ten temat. Bardzo proszę o podawanie konkretnych modeli podzespołów (manetki, przerzutki, hamulce oraz korba). Jeśli chodzi o montaż i regulację problemu nie ma Pomijamy fakt aktualnych cen oczywiście, a z informacji od znajomych nie zapowiada się, że będzie lepiej, więc chcę teraz wszystko poorobić i sezon przejeździć już na nowym osprzęcie. W sumie dla mnie sezon się nie kończy Z góry bardzo dziękuję za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adikon Napisano 7 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2021 Tutaj dodam to co do tej pory udało mi się znaleźć tylko nie wiem czy ten zestaw będzie kompatybilny i ma sens. No i czy nie będzie problemu z cześciami zamiennymi. -Manetki XT SL-M780 -Przerzutka przednia Shimano Deore FD-T6000 -Przerzutka tylna Shimano Deore RD-T6000 SGS -Kaseta HG50-10/ 11-36 -Korba Shimano DEORE XT FC-T8000 170 mm 48-36-26 Hamulce teoretycznie jeszcze mogłyby zostać. Ten zestaw będzie śmigał czy są lepsze opcje w podobnych pieniądzach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 7 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2021 Korbę za 700zł do roweru wartego w porywach 1000zł? Manetki M780 na obejmę to koszt ~500zł komplet (czasami można prawą używaną wyrwać za 250zł). Od 8 lat są nieprodukowane więc z dostępnością jest kicha. Przerzutkę tył możesz brać rd-m6000-sgs (obskoczy zakres 11-36 z tyłu i 28-38x48 z przodu a dodatkowo ma sprzęgło) - koszt 250zł, rd-t6000 obecnie to koszt min. 350zł Kaseta dzisiaj to 200zł (sunrace) - 250zł (shimano) Na pewno potrzebujesz zmiany? To są spore pieniądze a wartość dodana znikoma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adikon Napisano 7 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2021 Patrzyłem na rd-m6000, ale przy kasecie 36-11 i korbie 48/36/26 już chyba nie da rady i stąd pomysł na inną. Manetki nowe 400 zł komplet, ale chętnie wezmę inne. Nie jestem na nie uparty. Mają po prostu działać dobrze i bardziej precyzyjnie niż obecne. Oczywiście wszystko policzyłem i osprzęt wyniesie około 1800 zł przy obecnych cenach, i zdaję sobie z tego sprawę co napisałem wcześniej 😉. Mam już miejsce dla obecnego osprzętu, a chcę zainwestować w ten konkretnie egzemplarz, ponieważ wreszcie geometria tej ramy jest dla mnie wręcz idealna. 100 kilometrów bez żadnego bólu itd, a jestem po kilku operacjach, więc wiem co mówię 😕. Póki co widzę sens w wymianie samego napędu, a z czasem jeszcze piast na maszynowe, ale to poczeka na lepsze czasy. Może jestem dziwny...nie wiem, ale nawet z autami tak mam i zawsze jestem zadowolony. Jeśli jakieś mi spasuje to po prostu go poprawiam i w niego inwestuję 😁 Korba taka, a nie inna, ponieważ nigdzie nie ma 170mm na takich blatach 😕 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 7 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2021 Skoro już rozważasz 3x to do takich zastosowań 3x8 będzie w zupełności wystarczające za 1/3 tej kwoty. Jak wspomniałem, wartość dodana z wydania tych pozostałych 2/3 kasy w tym przypadku praktycznie żadna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adikon Napisano 7 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2021 Każdą propozycję biorę pod uwagę🙂. Mógłbym Cię prosić o podanie podzespołów jakie wchodzą w skład takiej grupy? Przejrzę sobie na spokojnie. Nie chcę, żeby ktoś mnie źle zrozumiał, ale po prostu pokochałem ten egzemplarz i to tak też z sentymentem podchodzę do niego. Nowego roweru nie chcę, bo miałem kilka i właśnie na tym jak wspomniałem jeździ mi się najwygodniej 😀 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 7 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2021 RD-M592 CS-HG41 lub CS-HG50 KMC X8.silver SL-M3000 FC-MT201 44X32X22 170mm BB-MT52 lub BB-MT800 Względnie dokładając kilkanaście PLN może to być 3x9. Zaoszczędzoną kasę spożytkować w inny sposób ew. nabyć coś co realnie wpłynie na poprawę komfortu (opony, sztyca węglowa, ew. lekkie koła). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adikon Napisano 7 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2021 @Dokumosabardzo Ci dziękuję 😊 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adikon Napisano 7 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2021 W międzyczasie przy przeszukiwaniu OLX itp. trafiłem na korbę deore FC-T6010 48/36/26 (na taką polowałem od początku tylko wszędzie braki). Kupiłem nową w rozmiarze 170 mm, czyli idealnie pode mnie za 350 zł. Myślę, że to całkiem spoko cena. Przerzutka przednia teraz może zostać bez zmian myślę póki działa, a pojemność jest w porządku pod taką korbę. W planach więc na razie zmiana przerzutki tylnej na spokojnie (nadal szukam okazji). Rozważam SHIMANO Deore RD-M6000 już ze sprzęgłem i kaseta 10rz 11-32 (więcej mi nie trzeba). Wtedy pojemność potrzebna wychodzi 43T. Przy kasecie 11-36 już potrzebuję pojemności 47, gdzie sprzęgła brak, a wiem, że może się przydać. Z kolei tarcza 36 jest mi zbędna na sto procent. Pytanie jakie manetki do tego będą dobre i spasują do moich obecnych klamek hamulcowych? Zdaję sobie sprawę z kosztów , ale mam drugi rower trekkingowy do wymiany osprzętu, więc nie będę w żaden sposób stratny, a zaspokoje swoje marzenia o deorce Także proszę o dobranie fajnych manetek do RD-M6000 Z góry bardzo dziękuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 7 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2021 Korbę trafiłeś idealnie. I to zdaje sie jest pusta w środku - dokładnie taka sama jak XT. Różni sie tylko ceną i tym, że ma tańsze tarcze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adikon Napisano 7 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2021 Myślę, że to była dobra decyzja właśnie. Bardzo prawdopodobne, że są puste w środku, ale pewności nie mam. Blaty pasują idealnie do mojego stylu jazdy, bo 40/30/22 niby ok, ale 22 niewykorzystane, a 40 za mało czasem. Teraz kwestia właśnie tej manetki do przerzutki, bo na 90% wezmę rdm6000 ze sprzęgłem. Z tego co się orientuję to świetna zmieniarka. I myślę jeszcze jaki suport wybrać chociaż skłaniam się ku mt800 lub coś z accenta🤔 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 7 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2021 Suportem to sie nie przejmuj, ja własnie kupiłem bb52 za 43 złote Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adikon Napisano 7 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2021 Wiem, że taki mt800 kosztuje dwa razy tyle, ale podobno są o wiele lepsze od bb52. Oczywiście wcale się nie wymądrzam, ponieważ żadnego z nich jeszcze nie miałem 😉. W sumie mam wszystko poukładane w głowie oprócz tych manetek😕 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 7 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2021 Tak swoja drogą jeżeli 40 to za mało przy koronce 11 to popracowałbym nad kadencją ; ) Accenta bym nie brał - ma słabe uszczelnienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adikon Napisano 7 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2021 Cały czas nad tym pracuję. Jestem po operacji kolan, a teraz przepukliny, więc ciągle próbuję doskonalić technikę. Aktualnie najczęściej jest 75-80, ale po rekonwalescencji będę się starał jeździć w granicach 80-90 przynajmniej 🙂 Sprawdziłem i ramię korby jest puste 😀 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
keltu Napisano 7 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2021 Mały offtop - nie wiem czy wiesz ale Prox Minor ma regulowany kąt pochylenia chyba że celowo tak skierowałeś lampkę w ziemię. Piszę bo sam nie miałem o tym pojęcia po zakupie. 😛Jak odchylisz gumkę z boku przegubu to zobaczysz śrubkę - luzujesz, ustawiasz lampkę i dokręcasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adikon Napisano 7 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2021 To mnie teraz zaskoczyłeś. Tego mi brakowało, ale szczerze mówiąc jak normalnie wszystko rozkręcam i poprawiam po swojemu tak tego nie ruszałem. Już ustawiłem jak należy. Dziękuję bardzo 😀 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 7 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2021 Mt800 jest lepszy od bb52 ale nie 2x poza tym w bb52 można wymieniać łożyska a w mt800 są już totalnie nietypowe. Do takiego korbiszona i kasety 11-36 możesz też zastosować rd-m8000-SGS (być może taniej wyjdzie niż egzotyczna u nas rd-t). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adikon Napisano 7 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2021 Wiesz co chcę kasetę 11-32 10rz. Wtedy mam przerzutkę m6000 na długim wózku ze sprzęgłem za 250 zł nówkę. Do tego manetka 150 zł i mam spoko zmieniarkę na fajnych przełożeniach, które mi w zupełności wystarczą 🙂. Dzięki za radę z suportem, bo tego nie wiedziałem 😉 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adikon Napisano 8 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2021 @Dokumosajeśli chciałbym kasetę 10rz na przykład 11-36 i przerzutkę rd-8000 SGS o której wspomniałeś, a jest ona na 11rz to będzie to działać? Jaką wtedy manetkę trzeba kupić? @Dokumosajeśli chciałbym kasetę 10rz na przykład 11-36 i przerzutkę rd-8000 SGS o której wspomniałeś, a jest ona na 11rz to będzie to działać? Jaką wtedy manetkę trzeba kupić? I podaj mi też jeśli możesz jaka manetka (chyba na obejmę, bo obecne hamulce zostają póki co jakie są) do przerzutki m6000 10 rz takiej jak na dołączonej fotce🙂. Ogólnie właśnie nie wiem jaki typ mocowania itd. musi być. W przyszłości będę zmieniał heble na m6000 również. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 8 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2021 Do 10rz i przerzutki m8000 każda manetka Shimano mtb 10rz. Na obejmę są najbardziej uniwersalne. Ale jak zamierzasz zmieniać hamulce to powinieneś kupić manetkę z najnowszych wypustów (czyli sl-m4100 do 10rz) bo starsze będą kolidować z nowymi hamulcami np. m6100 (starsze, jak m6000 są już niedostępne). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adikon Napisano 8 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2021 Właśnie o to mi chodziło, żeby wszystko było w miarę przyszłościowe. Bardzo dziękuję 🙂 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adikon Napisano 8 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2021 Niestety manetki pod 10rz XT brak, a chcę pozostać przy obecnym heblach, więc zestaw będzie wyglądał tak: -korba fct6010 48/36/26 -manetka przód alivio -przerzutka przód alivio fd-m430 -manetka tył m6000 deore -przerzutka tył m6000 deore ze sprzęgłem SGS 43T -kaseta 10rz 11-32 XT MTB Pytanie czy obecna przerzutka przednia ogarnie mi 10 rzędową kasetę? Nie będzie nic ocierać? Szczerze mówiąc przedniej zmieniarki nie chciałbym zmieniać na razie, ale jeśli trzeba to wolę od razu zamówić komplet. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ahaja Napisano 8 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2021 Na olx masz nowe oba typy (SL-M780): - na obejmę albo te - do klamki I-spec A RD-M6000 będzie pasować ale w wersji SGS - długi wózek. Maksymalna różnica zębów z przodu to 22T. Pojemność całkowita 43T czyli z kasetą 32 musi być OK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adikon Napisano 8 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2021 Tak przerzutka tylna oczywiście SGS tak jak napisałem 😉. 11-32 w zupełności mi wystarczy. Dziękuję za linki do manetek😀. W takim przypadku zdecyduję się już chyba na zakup przedniej FD-T6000. Jeszcze to 150 zł mogę dorzucić 😁. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.