Kakas89 Napisano 7 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2021 (edytowane) Witam, piszę z prośbą o pomoc. Mianowicie zakochałem się w rowerze Merida Silex 400, ale za żadne skarby już nigdzie nie dostanę, więc szukałem dalej w podobnym zakresie cenowym i natrafiłem na ten oto rower https://www.norco.com/bike-archives/2020/search-xr-s2/ Chciałbym jednak prosić o opinie ramy i widelca tego modelu. Widzę, że jest to rama ze Stali chromowo-molibdenowa, jaka jest wagowo różnica między tą, a aluminiową. I czy waszym zdaniem koniecznie powinnoa być aluminiowa? Raczej nie planuje jeździć ze sakwami. A apropos widelca, w opisie jest napisane "Mid-Modulus Carbon", czy to nie jest całkowicie karbonowy widelec zatem? Pozdrawiam i z góry dziękuję za poświęcenie czasu. Edytowane 7 Czerwca 2021 przez Kakas89 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 7 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2021 PressFit w stalowej ramie. Obłęd Mid Modulus dotyczy sztywności karbonu. High Modulus jest bardziej sztywny. Słusznie wybrali. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kakas89 Napisano 7 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2021 Czyli raczej odradzasz? Mógłbyś coś więcej o ramie proszę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 7 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2021 (edytowane) Nie, nie odradzam, z pressfitem da się żyć. Po prostu nigdy jeszcze takiego rozwiązania w stali nie widziałem - zamiast kluczem zmieniasz suport praską. O ramie nic nie powiem - stal na pewno będzie nieco cięższa od alu i będzie inaczej pracować. Stalowe rowery są często bardziej wiotkie ale nie jest to regułą. Author Ronin trzęsie się na boki jak osika a Fuji Jari jest sztywny. Rower mi się podoba, jest na GRX-ie, niezłe koła, sztywne osie ... ładny. Co do geometrii się nie wypowiem. Trzeba by sie przymierzyć, przejechać, raczej bardziej sportowy niż Silex ale tu nie mam wiedzy. Na gravela - fajny rower na pierwszy rzut oka. Nie wiem jak cena. Jak się nie ścigasz - poważnie bym rozważył. Edytowane 7 Czerwca 2021 przez wkg 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kipcior Napisano 7 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2021 Ładny kolor Stal siłą rzeczy będzie cięższa. Niestety producent się nie chwali wagą, w testach też nie widać więc trzeba domniemywać, że nie jest najlepiej. Silex 400 waży w standardzie 10,4kg więc Norco na pewno ponad 11kg tylko nie wiadomo jak bardzo ponad. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
some1 Napisano 7 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2021 (edytowane) Stack 600 w rozmiarze L (58) oznacza, że kierownica będzie raczej nisko, bardziej w stronę klasycznej szosy niż progresywnego gravela. Merida ma w tym samym rozmiarze 645, choć to akurat skrajność w drugą stronę. Edytowane 7 Czerwca 2021 przez some1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kakas89 Napisano 7 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2021 5 minut temu, wkg napisał: Nie, nie odradzam, z pressfitem da się żyć. Po prostu nigdy jeszcze takiego rozwiązania w stali nie widziałem - zamiast kluczem zmieniasz suport praską. O ramie nic nie powiem - stal na pewno będzie nieco cięższa od alu i będzie inaczej pracować. Stalowe rowery są często bardziej wiotkie ale nie jest to regułą. Author Ronin trzęsie się na boki jak osika a Fuji Jari jest sztywny. Rower mi się podoba, jest na GRX-ie, niezłe koła, sztywne osie ... ładny. Co do geometrii się nie wypowiem. Trzeba by sie przymierzyć, przejechać, raczej bardziej sportowy niż Silex ale tu nie mam wiedzy. Na gravela - fajny rower na pierwszy rzut oka. Nie wiem jak cena. Jak sienie ścigasz - poważnie bym rozważył. No raczej do tej pory jeździłem rekreacyjnie na moim mtb, ale zauważyłem, że częściej jednak asfalt stąd decyzja o Gravelu, i nie nie ścigam się, ale lubię jednak trasy około 70km zatem zależy mi na wygodnej pozycji. Szczerze nie znam się, ale widzę, że ty mógłbyś jednak doradzić na co zwrócić uwagę przy geometrii ramy, ten rower już jednak odpuszczam 👎😜 21 minut temu, wkg napisał: Nie, nie odradzam, z pressfitem da się żyć. Po prostu nigdy jeszcze takiego rozwiązania w stali nie widziałem - zamiast kluczem zmieniasz suport praską. A jaka opcja lepsza, rozumiem, że nie "pressfit", to na co mam patrzeć? Dodam, że mieszkam w UK, wiec jeśli byś mógł, nazwę po angielsku też? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 7 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2021 A jeździłeś na tej Meridzie ? Wyprostowana pozycja wcale nie musi być wygodna. I dlaczego gravel ? Jeździsz po szutrach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kakas89 Napisano 7 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2021 22 minuty temu, kipcior napisał: Stal siłą rzeczy będzie cięższa. Niestety producent się nie chwali wagą, w testach też nie widać więc trzeba domniemywać, że nie jest najlepiej. Ok, stal odpada, będę szukał aluminium 😊 1 minutę temu, wkg napisał: A jeździłeś na tej Meridzie ? Wyprostowana pozycja wcale nie musi być wygodna. I dlaczego gravel ? Jeździsz po szutrach ? Nie jeździłem, ale bardzo intensywnie obserwowałem opinie ludzi, i ogólnie geometria podobna do mojego mtb. Tak ścieżki są wybierane asfalt i szuter, leśne ścieżki również. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 7 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2021 4 minuty temu, Kakas89 napisał: A jaka opcja lepsza, rozumiem, że nie "pressfit", to na co mam patrzeć? Dodam, że mieszkam w UK, wiec jeśli byś mógł, nazwę po angielsku też? BSA - normalny suport na gwint. PressFit jest wciskany. Nie przykładał bym jednak do tego większej wagi. Na PressFity Shimano ludzie raczej nie narzekają. Tyle,ze to raczej rozwiązanie do carbonowych ew.aluminiowych ram. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kakas89 Napisano 7 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2021 27 minut temu, some1 napisał: Stack 600 w rozmiarze L (58) oznacza, że kierownica będzie raczej nisko, bardziej w stronę klasycznej szosy niż progresywnego gravela. Merida ma w tym samym rozmiarze 645, choć to akurat skrajność w drugą stronę. Mam 170cm wzrostu, więc raczej na M patrzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pitof Napisano 7 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2021 Godzinę temu, Kakas89 napisał: Widzę, że jest to rama ze Stali chromowo-molibdenowa, jaka jest wagowo różnica między tą, a aluminiową. Dla zobrazowania, pierwsza edycja ramy gravela Niner RLT 9 Steel, wykonana z drogiej stali Reynolds 853, ważyła razem z hakiem i tylną ośką ok. 2,38 kg. Tak więc goła rama pewnie troszkę ponad 2 kg: https://www.ninerbikes.com/products/rlt-9-steel/ Mocno uśredniając będzie to jakieś 0,5 kg więcej w stosunku do solidnej ramy aluminiowej. Takiej, która nie jest maksymalnie odchudzoną szosową konstrukcją. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi