winhelm Napisano 6 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2021 Witam wszystkich, ktoś może określić wrażenia z jazdy na przekładni Nexus 8 ? Posiadam Nexus 7 i chciałbym wiedzieć czy jest sens wymiany na Nexus 8. Czy będzie to odczuwalna różnica warta zachodu ? czy jednak dać sobie spokój Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZieleniakRM Napisano 6 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2021 Hej, jest różnica. Ale osobiście polecam pójść krok dalej i zainwestować w Alfine 8. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojcio Napisano 6 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2021 I ja i żona mamy nexusy 8 w rowerach miejskich. Żona z torpedo, a ja bez hamulca. I jest fajnie, duży zakres, gładka zmiana, wiele już lat pracy. Ale nie mogę tego porównać do 7, bo nigdy nie jechałem. Tylko to przekładni 3 biegowych - przepaść. W porównaniu do zewnętrzych przerzutek nexus ma większe opory, do turystyki wolałbym przerzutkę. Ale w mieście nexus 8. Ale nexus 7 to 244%, 8 to 307% na alfine 11 to 400% i moim zdaniem zmiana 7 na 8 ma sens po awarii, albo w nowym rowerze, ale nie jako ulepszenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
winhelm Napisano 6 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2021 45 minut temu, ZieleniakRM napisał: Hej, jest różnica. Ale osobiście polecam pójść krok dalej i zainwestować w Alfine 8. Z tego co widzę Alfine jest do hamulców tarczowych, a ja mam rolkowe i przy nich chce pozostać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZieleniakRM Napisano 6 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2021 No to jesteś skazany na Nexusa. Ale zatem polecam przynajmniej założyć manetkę od Alfine'a, pasuje i działa bardziej precyzyjnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Joker86 Napisano 6 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2021 Moim zdaniem przy aktualnych cenach,nie ma najmniejszego sensu inwestować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
winhelm Napisano 6 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2021 40 minut temu, ZieleniakRM napisał: No to jesteś skazany na Nexusa. Ale zatem polecam przynajmniej założyć manetkę od Alfine'a, pasuje i działa bardziej precyzyjnie. Właśnie miałem o to pytać, zamiast kręcić kółkiem to można mega wygodnie manetkami. Ale czy to będzie współpracowało ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZieleniakRM Napisano 6 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2021 Nexus 8 i Alfine 8 mają ten sam index i przełożenia. Dotyczy to Alfine'a 8 top-normal i low-normal. Low-normal jest starszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
inforobert Napisano 25 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2021 Dokładnie, na stronie nexusa odczytasz czy to piasta top czy low. To jest ważne aby manetka działała prawidłowo. Ja mam Nexusa 8 Premium (z czerwonym paskiem, ma łożyska igiełkowe) SG-8R25 z manetką Alfine (low-normal), bardzo dobrze spisuje się w mieście, lesie, szutrach, nigdy nie wrócę do klasycznej przerzutki, szybkość i pewność działania w każdych warunkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
winhelm Napisano 26 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2021 Sprawdzałem na stronie Shimano i obecnie Nexus8 jest zwykły oraz z niebieskim paskiem oznaczony jako "DI2", jestem laikiem i nie mam pojęcia czym one się różnią. Którą wersję wybrać SG-C6061-8R to ta z niebieskim paskiem oznaczona jako DI2, czy SG-C6011-8R ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
inforobert Napisano 27 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2021 DI2 to elektroniczna zmiana przełożeń. Droższa wersja. Tańsza wersja działa analogowo , bez prądu, z użyciem manetki alfine/nexus. Manetka Alfine jest bardziej poręczna. Jak masz hamulec rolkowy lub v-brake to zastosuj nexus, jak chcesz mieć hamulec tarczowy to pozostaje tylko Alfine 8 lub 11. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
winhelm Napisano 27 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2021 Mam hamulce rolkowe, podsumowując, zakładam piastę Nexus 8 i do tego manetkę Alfine. Zobaczymy jak to zadziała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
winhelm Napisano 27 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2021 W dniu 7.06.2021 o 00:32, ZieleniakRM napisał: Nexus 8 i Alfine 8 mają ten sam index i przełożenia. Dotyczy to Alfine'a 8 top-normal i low-normal. Low-normal jest starszy. Pojawił się pewien mętlik, część osób pisze że manetka Alfine top-normal będzie działać z przekładnią Nexus low-normal, a część osób że manetka również musi być low-normal. Jak jest prawda ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
inforobert Napisano 27 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2021 Prawda jest taka że są dwie manetki Alfine top i low. Piasta SG-C6011-8R , Shifting structure Low Normal https://productinfo.shimano.com/download?path=pdfs/archive/2016-2017_Specifications_v023_en.pdf https://productinfo.shimano.com/#/spec/URBAN/Internal Geared Hub?q=SG-C6011-8R&header=false&matchmodel=1 Manetka SL-S503 low normal https://productinfo.shimano.com/download?path=pdfs/archive/2016-2017_Line-up_chart_v017_en.pdf Manetka SL-S500 top normal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZieleniakRM Napisano 28 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2021 Nie ma znaczenia, testowałem. Tyle że numerki nie będą się zgadzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
winhelm Napisano 29 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2021 Znaczy że będzie bieg 1 a na wskaźniku 8, to samo znalazłem na Niemieckim forum, ktoś pytał właśnie czy to będzie współgrało i odpowiedź była że bez problemu lecz w odwrotną stronę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
inforobert Napisano 29 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2021 Osobiście nie testowałem, ale czytałem opinie i potwierdza się zdanie, iż tylko numery biegów będą na opak. Lecz logika mi podpowiada że to nie zadziała. W jedna przerzutka zwalnia naciąg linki, inna zwiększa naciąg linki. Kup taką jaka ma być. Jeśli nie możesz znaleźć, skorzystaj z wyszukiwarki duckduckgo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelpiwowarczyk Napisano 27 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2023 Odkurzę, bo temat wiąże się z tematem na jaki wyewoluowała dyskusja w tym wątku. Przymierzam się do roweru z piastą wielobiegową. Teraz jeżdżę na przerzutce zewnętrznej typu „low normal” (m760) + manetki obrotowe. Czyli jak przekręcam manetkę w ten sposób, jakbym w motocyklu dodawał gazu (czyli skracam linkę), przerzucam na wyższy (twardszy) bieg. Jeżeli dobrze rozumiem, Shimanowskie piasty wielobiegowe są standardowo typu „low normal”, więc jak zastosuję manetkę obrotową od Nexusa 8, to taka Alfine 8 (SG-S7001-8) będzie mi działać tak samo, jak w dotychczasowym rowerze? Bardzo mi zależy, żebyście potwierdzili to rozumowanie. Zależy mi, by w nowym rowerze manetka działała tak samo, jak mi działa teraz. Wie ktoś może, jakie jest ratio w manetkach do Nexus/Alfine? Takie jak w starych przerzutkach zewnętrznych Shimano? Czy taka SRAM Attack Grip Shift, która ma Shimanowskie ratio, będzie poprawnie działała? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
inforobert Napisano 28 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2023 (edytowane) Przełożenia do porównania są tutaj https://www.gear-calculator.com/ Tutaj wpisujesz model piasty i masz informacje jaka manetka pasuje i czy to jest top normal czy low normal https://si.shimano.com/pl/ https://productinfo.shimano.com/#/spec https://productinfo.shimano.com/#/com Edytowane 28 Sierpnia 2023 przez inforobert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi