endorfinek Napisano 6 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2021 (edytowane) Dzień dobry, jako świeżak chciałbym serdecznie przywitać bywalców forum, jestem Paweł a to jest mój pierwszy post. Szykuję lekki rowerek coś a la ostre koło, ale na alu ramie mtb Centurion. Kierownica z drewna olchowego 24mm a teraz przyszła kolej na sztycę, też z drewna, lecz średnica 30mm i pojawiła się zagwozdka- jak połączyć to z siodełkiem :/ Rozmyśłałem nad nałożeniem końcówki sztycy 31,6 razem z jarzmem, lecz może są jakieś adaptery w przystępnej cenie? W gooogle znalazłem rozwiązane najbliższe idealnemu- jarzmo sztycy do Dedacciai Scuro, lecz to na średnicę 38 i cena zaporowa. Kierownicę i sztycę postanowiłem założyć z drewna, ponieważ są lekkie, w pewnym stopniu amortyzują i zapewniają fajny design. Edytowane 6 Czerwca 2021 przez endorfinek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojcio Napisano 6 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2021 (edytowane) Można obciąć górne 10cm zwykłej sztycy, obtoczyć tę drewnianą i wpasować wklejając. Średnica pewnie nie jest równo 30 - zmierz suwmiarką. Dobierzesz sztycę Alu z takim jarzmem jak chcesz i połączenie będzie gładkie. Drewno musi wchodzić w metal. Ostatecznie można jakoś to połączenie ozdobnie wyfrezować. Po taniości są jarzma do sztyc stalowych https://cw-p.pl/jarzemko-jarzmo-siodla-rowerowego-czarne-lub-srebrne-p-11203.html ale to na pewno będzie słabsze połączenie od wklejenia w rurkę Jedno zastrzeżenie - nie wiem. O gorsze - pęknięta kierownica czy sztyca. Drewno jest materiałem niepowtarzalnym. Nie wiadomo co w środku. O tym jak mocny jest dany kawałek dowiesz się jak się złamie. Siły w rowerze są duże. Ja bym się bał sztycy i kierownicy bezmarkowej… ale liczę, że jak masz taki pomysł, to masz więcej doświadczenia z drewnem. Olcha jest miękka i łupliwa - to już z internetu nie z doświadczenia. Edytowane 6 Czerwca 2021 przez Wojcio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
endorfinek Napisano 6 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2021 Dzięx za komentarz. Tak planowałem zrobić, jednak to patent,który się sprawdzi ze sztycą nowego typu, czyli ze zintegrowanym jarzmem, bo te stare, klasyczne nie są dostępne w średnicy poniżej 30mm. Odnośnie bezpieczeństwa jestem świadom ryzyka, lecz wyposażony w małą masę ciała i porządny wielki kask typu orzeszek , będę oblatywał wehikuł w dni robocze w parkach. Drewno jest czyste w środku, korników nie widać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojcio Napisano 6 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2021 Ale przecież pod klasyczne jarzemko drewno można obtoczyć. Co do bezpieczeństwa - widziałem jak gość złamał kierownicę - sporo krwi. Złamanie sztycy to prawdopodobieństwo kołka w d… . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
endorfinek Napisano 6 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2021 Typowe jarzemko ma otwór montażowy 22mm a wałek drewniany 30. Nie będę zwężał końca sztycy ze względów bezpiczeństwa. Ludzie robią projekty ram z bambusowych rurek, a ja się mam obawiać, że połamię solidny kawałek drewnianego wałka 30mm ?:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q_u Napisano 7 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2021 Dreszcze mnie przeszły jak oczami wyobraźni zobaczyłem pęknięty kij. P.S. Złamałem leżący w rogu w piwnicy (oparty o ścianę) drewniany wałek bukowy który służył w karniszu wcześniej. Spadł na niego worek 20kg piasku do akwarium leżący jakieś 1,5 wyżej na półce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
endorfinek Napisano 7 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2021 Maniak witaj.. Ale z całym szacunkiem dla Twojej wyobraźni ja nie widzę możliwości złamania w ten sposób bukowego kija od szpadla/łopaty, bo o takim mowa. Mam kire bukową 40cm fi22 i żyję 3 miesiąc, kwestia rozłożenia ciężaru ciała, pozycja jazdy moderate. Nie można wsadzać pierws. lepszego kija a były przypadki- użyte jakieś lekkie kije od miotły, potem na forach pytania, jak wyjąć kikut.. Drewno bukowe, orzech ameryk., i o podobnej tward. gatunki się nadają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojcio Napisano 7 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2021 Pisałeś o olchowym kiju. Potem był edit. Materiał ma znaczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q_u Napisano 7 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2021 1 godzinę temu, endorfinek napisał: Ale z całym szacunkiem dla Twojej wyobraźni ja nie widzę możliwości złamania w ten sposób bukowego kija Spoko, w końcu to Twój tyłek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi