kris220492 Napisano 6 Czerwca 2021 Napisano 6 Czerwca 2021 Witam, kupiłem używany rower Kross Level B6 2017, ale mam problem z napędem gdyż przeskakuje łańcuch na przełożeniu 2-9/10. Kupiłem nowy łańcuch Shimano CN-HG54 i patrząc na korbę duży blat moim zdaniem jest zużyty. Pytanie moje jaki model zębatki by pasował do tej korby? Czy nie lepiej było by wymienić cała korbę na taki model Korby Sr Suntour CW15 XCM Octalink 175mm 24/38T?
remover Napisano 6 Czerwca 2021 Napisano 6 Czerwca 2021 No na zdjęciach blat wygląda rzeczywiście na zużyty. Ktoś pewnie jeździł wyłącznie na twardych przełożeniach. Nie ma to jak kupić MTB do jazdy nie zgodnie z przeznaczeniem. Na octalink nie ma co patrzyć, on już nie żyje. Masz HTII i z tym zostań. Internety twierdzą że w tej korbie jest BCD104\64. Kupić zębatkę dedykowana do tej korby mi sie wydaję nie uda się, ale może będą pasować zębatki od Shimano lub inne. Trzeba zdjąć i porównać mocowania z tym co jest dostepne w sklepach na BCD 104. PS. A co z kasetą? Najmniejsze zębatki też powinny byc w kiepskem stanie. Może to na kasecie przeskakuje?
marvelo Napisano 6 Czerwca 2021 Napisano 6 Czerwca 2021 Na moje oko ten blat powinien jeszcze współpracować z nowym łańcuchem, a przeskakiwanie jest na kasecie.
kris220492 Napisano 7 Czerwca 2021 Autor Napisano 7 Czerwca 2021 Po założeniu nowego łańcucha przeskakiwanie jest bardzo rzadkie, ale mam odczucie na pedale jak przeskoczy czyli bym stawiał na przedni blat, jeśli się mylę proszę o poprawę. Czy bez ściągania korby jak kolega doradził, ktoś jest wstanie podać model blatu do korby który by pasował? Drugie pytanie czy w razie potrzeby wymiany kasety trzeba kupić cała czy można wymienić tylko koronki 9 i 10 biegu? Pytam bo zazwyczaj zamawiam graty do roweru przez internet i chciał bym mieć jasną sytuację. Pozdrawiam
remover Napisano 7 Czerwca 2021 Napisano 7 Czerwca 2021 Nie musisz ściągać korbę, wystarczy odkręcić blat. Jezeli kaseta nie nitowana, to ajmniejsze zebatki generalnie są do kupienia, szczególnie jak to jest jakiś popularny model kasety. Ale teraz dostępność i ceny na kasety i części są chore.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.