wkg Napisano 8 Czerwca 2021 Napisano 8 Czerwca 2021 (edytowane) Są różne systemy hamulcowe, różni producenci. Poniżej masz schemat układu hamulcowego otwartego - pewnie z auta bo jest dwuobwodowy ale mniejsza o to, patrz na Circuit 1: Pushrod nie jest naciskany, Fluid intake and return port umożliwia swobodny przepływ płynu między zbiorniczkiem (Fluid reservoir) a cylindrem i tłokiem. Zapewnie to zapełnienie zbiornika mimo zwiększającej sie pojemności układu spowodowanej zużyciem klocków (lub temperaturą). Oczywiste jest, że przy przechyleniu takiego układu i niskim poziomie płynu w zbiorniczku płyn wypłynie grawitacyjnie z tłoka a w jego miejscu pojawi sie powietrze. Podczas pracy tłoka Fluid intake and return port jest zamknięty i ciśnienie działa na układ przesuwając tłoczki. Mam nadzieję, że teraz już wszystko jasne. Edytowane 8 Czerwca 2021 przez wkg Cytuj
Q_u Napisano 8 Czerwca 2021 Napisano 8 Czerwca 2021 Oczywiste jest, że przy przechyleniu takiego układu i niskim poziomie płynu w zbiorniczku płyn wypłynie grawitacyjnie z tłoka a w jego miejscu pojawi sie powietrze. Tak, ale już Ci pisałem, że ja piszę o odpowietrzonym i prawidłowo zalanym objętościowo hamulcu. Piszę o swoim przypadku. A Ty piszesz o przypadku, gdy coś nie tak, gdy mało płynu. Stąd to zamieszanie i stąd nie mogę zrozumieć jak to się ma dziać gdy wszystko jest odpowiednio zrobione. Cytuj
wkg Napisano 8 Czerwca 2021 Napisano 8 Czerwca 2021 (edytowane) Nie. Ja piszę i wrzuciłem diagramy prawidłowo działających, odpowietrzonych, zalanych objętościowo modelowych układach hamulcowych. Po prostu wydaje mi się, że nie rozumiesz idei i potrzeby kompensacji której naturalną konsekwencją jest zapowietrzenie przechylonego układu. Jak widzisz na pierwszym diagramie przy nienaciśniętym tłoku cały układ jest otwarty. To bardzo proste - przy pełnym zbiorniczku i rozpychaniu bez większej siły tłoczków w zacisku płyn siknie górą bez przeszkód. Tam nie ma żadnych zaworków. Prościej niż na powyższych diagramach już nie można - tak wygląda każdy układ z pompa hamulcową - a narozbierałem i naskladałem się tego. W dniu 6.06.2021 o 10:17, Q_u napisał: @zekker co Ty z tym postawieniem kołami i zapowietrzaniem. Przecież to mit jak stąd do Japonii. Otóż nie. To norma. Postaw samochód do góry kołami to zobaczysz. Edytowane 8 Czerwca 2021 przez wkg Cytuj
fw66 Napisano 8 Czerwca 2021 Napisano 8 Czerwca 2021 (edytowane) Te schematy nie pochodzą od hamulca rowerowego. Zakładam, że nie masz u siebie zbiorniczka wyrównawczego z odkręcanym korkiem do uzupełniania płynu jak w aucie. Rowerem z idealnie odpowietrzonym układem możesz jeździć po suficie i będzie hamował normalnie Edytowane 8 Czerwca 2021 przez fw66 Cytuj
Q_u Napisano 8 Czerwca 2021 Napisano 8 Czerwca 2021 Rowerem z idealnie odpowietrzonym układem możesz jeździć po suficie i będzie hamował normalnie No właśnie też tak sądziłem, ale zaczyna się mieszanie, że nie bo i tak się zapowietrzy. Ok, nie muszę tego rozumieć, skoro ktoś twierdzi, że się zapowietrzy nawet z odpowietrzonym i w pełni zalanym układem to widocznie ja czegoś nie mogę pojąć. Cytuj
wkg Napisano 8 Czerwca 2021 Napisano 8 Czerwca 2021 (edytowane) @fw66 Ależ oczywiście, że mam zbiorniczek wyrównawczy - każdy w każdym hamulcu hydraulicznym go ma. Tak jak i odkręcany korek do uzupełniania płynu jak w aucie. I Ty tez masz - jeżeli masz hamulec hydrauliczny. 2 minuty temu, Q_u napisał: skoro ktoś twierdzi, że się zapowietrzy nawet z odpowietrzonym i w pełni zalanym układem Zapowietrzony już się nie zapowietrzy Tylko odpowietrzone moga się zapowietrzyć Gdybyś miał rację układy nigdy by się nie zapowietrzały - a to o czym pisze to tylko jeden ze sposobów na to przykre zjawisko. Edytowane 8 Czerwca 2021 przez wkg Cytuj
dovectra Napisano 8 Czerwca 2021 Napisano 8 Czerwca 2021 3 minuty temu, fw66 napisał: Te schematy nie pochodzą od hamulca rowerowego. No tak , rowerowe mają zamknięty szczelnie gumowa membraną zbiorniczek wyrównawczy, co by nie ciekło. A nad membraną jest dekielek z dziurką żeby powietrze mogło swobodnie naciskać na membranę. Dlatego można sobie rower przewozić jak się komu podoba i nic się nie dzieje. Przynajmniej u mnie tak jest. Cytuj
fw66 Napisano 8 Czerwca 2021 Napisano 8 Czerwca 2021 (edytowane) U Was tak jest, bo prawdopodobnie w rowerach macie hamulce rowerowe. Niektórzy tutaj najwidoczniej uzywają samochodowych. Edytowane 8 Czerwca 2021 przez fw66 Cytuj
wkg Napisano 8 Czerwca 2021 Napisano 8 Czerwca 2021 (edytowane) 38 minut temu, dovectra napisał: No tak , rowerowe mają zamknięty szczelnie gumowa membraną zbiorniczek wyrównawczy, co by nie ciekło Co by nie ciekło co i gdzie ? Płyn ze zbiorniczka. Ale problem który dotyka wielu przy np wymianie dętki gdy rower stoi do góry kołami niema z tym nic wspólnego. Po prostu w tańszych hamulcach szczególnie membrana przepuszcza powietrze. Edytowane 8 Czerwca 2021 przez wkg Cytuj
Q_u Napisano 8 Czerwca 2021 Napisano 8 Czerwca 2021 Dokładnie to robi membrana. W samochodzie masz otwarty zbiorniczek wyrównawczy, a układzie hamulcowym w rowerze masz membranę chroniącą układ właśnie przed zapowietrzeniem. Nie wiem teraz w zasadzie czego bronisz. Dobrze, że dovectra i fw66 upewnili mnie w moim toku rozumowania. Cytuj
wkg Napisano 8 Czerwca 2021 Napisano 8 Czerwca 2021 @Q_u Nie przed zapowietrzeniem tylko przed wyciekiem płynu Niczego nie bronię, tłumaczę po prostu podstawy - to, że nie wszystkim się zapowietrza nie oznacza, że nie może - bo może co potwierdza doświadczenie. Żeby membrana działała musiałaby nie dopuszczać do pojawienia się powietrza w zbiorniczku. Bo cały problem dzieje się na linii zbiorniczej - cylinder. Cytuj
dovectra Napisano 8 Czerwca 2021 Napisano 8 Czerwca 2021 (edytowane) 10 minut temu, wkg napisał: Ale problem który dotyka wielu przy np wymianie dętki gdy rower stoi do góry kołami niema z tym nic wspólnego. NIe wiem nic takiego nigdy nie miałem, żeby od odwrócenia do góry kołami coś się zapowietrzało. Jak tak jest to jest usterka. Edytowane 8 Czerwca 2021 przez dovectra Cytuj
wkg Napisano 8 Czerwca 2021 Napisano 8 Czerwca 2021 Jasne i Ci nie życzę. Ja miałem i kosztowało mnie 103 E + przesyłka Cytuj
Q_u Napisano 8 Czerwca 2021 Napisano 8 Czerwca 2021 Bronisz swojej tezy na upartego, gdzie od samego początku piszę, że taka sytuacja nie pojawi się przy odpowietrzonym i dobrze zalanym hamulcu. Ty wprowadzasz zamęt pisząc, że się taka sytuacja pojawi (tylko dopiero jak się zrobi gówno burza piszesz, że opisujesz to na przykładzie niepoprawnie działającego hamulca - czyli nie wtedy o czym ja piszę). Wiem, że niektórzy nie lubią nie mieć racji, ale trochę przyginasz tym swoim sposobem odwracania kota ogonem. 3 minuty temu, wkg napisał: Jasne i Ci nie życzę. Ja miałem i kosztowało mnie 103 E + przesyłka Bo miałeś uwalony hamulec!!! Nie mieszaj poprawnie działającego hamulca z przypadkami kiedy miały wadę, usterkę. Cytuj
fw66 Napisano 8 Czerwca 2021 Napisano 8 Czerwca 2021 (edytowane) Ten piękny rysunek z painta który Ktoś tu wcześniej wrzucił powinien zakończyć dyskusję Edytowane 8 Czerwca 2021 przez fw66 Cytuj
wkg Napisano 8 Czerwca 2021 Napisano 8 Czerwca 2021 (edytowane) 12 minut temu, Q_u napisał: Bo miałeś uwalony hamulec!!! Pewnie tak ale to typowa usterka. Po prostu wygląda na to, że ta membarana cienko działa skoro często sie to powtarza - szczególnie przy niskim poziomie płynu gdy jest mocno napięta. Na szczęście dolanie płynu pomaga. A o czym piszę : A no o tym: W dniu 5.06.2021 o 21:19, mateuszsokolowski napisał: Witam ostatnio podczas jazdy usłyszałem, że klocki obcierają o tarczę. Wykonałem czynności pokazane na filmie poniżej, co prawda klocki ocierają już mniej ale za to klamka hamulca stała się "miękka", wcześniej wystarczyło lekko nacisnąć i rower stawał w miejscu, a teraz trzeba wcisnąć prawie do chwytu. W dniu 5.06.2021 o 22:58, To_JaT napisał: dolej płynu i odpowietrz Pisze o często spotykanym problemie i prostej, słusznej radzie jak go rozwiązać. A że - dosyć niegrzecznie - mieszasz to tłumaczę na spokojnie. Bo problem istnieje - to fakt. I nie każdy chce wyskakiwac z kasy na nowy hamulec. Edytowane 8 Czerwca 2021 przez wkg Cytuj
Q_u Napisano 8 Czerwca 2021 Napisano 8 Czerwca 2021 A że - dosyć niegrzecznie - mieszasz I pisze to człowiek, który w co 3 swoim wpisie miesza w wątkach inne tematy. Pozdrawiam Cytuj
wkg Napisano 8 Czerwca 2021 Napisano 8 Czerwca 2021 Szkoda słów, nie mam ochoty na dalszą rozmowę na tym poziomie. Mam nadzieję, że wątek pomoże innym z miękką klamką po odwróceniu roweru. Dolać płynu - zwykle pomaga. Cytuj
Gość Napisano 8 Czerwca 2021 Napisano 8 Czerwca 2021 czasem jak to w życiu, beczkę soli zjesz z drugim człowiekiem i go nie poznasz... Napisałbyś słowo przepraszam, to straciłeś pół dnia, gdzie ja zarobiłem na pół roweru, ehh rodacy... Pokazujesz i tłumaczysz układ, który nie jest układem rowerowym, zapewne w samochodzie dokładnie tak by się stało jak opisałeś i powietrze by się dostało, ale to jest forum rowerowe.' Jak w tym kraju ma być dobrze hehe Cytuj
Q_u Napisano 8 Czerwca 2021 Napisano 8 Czerwca 2021 (edytowane) Problem w tym, że woli namieszać, potem drugiego pojechać niż przyznać rację, że się mylił. Z mojej strony koniec. Edytowane 8 Czerwca 2021 przez Q_u Cytuj
wkg Napisano 8 Czerwca 2021 Napisano 8 Czerwca 2021 6 godzin temu, omegagl napisał: Napisałbyś słowo przepraszam, to straciłeś pół dnia, gdzie ja zarobiłem na pół roweru, ehh rodacy... Powiedz to zapowietrzającym sie hamulcom. Cytuj
zekker Napisano 9 Czerwca 2021 Napisano 9 Czerwca 2021 23 godziny temu, fw66 napisał: To całkiem prosty układ z elastyczną membraną. Powtórzę pytanie: 23 godziny temu, zekker napisał: Ile objętości "zjadają" zużyte klocki? Czy membrana jest na tyle elastyczna, że to zrekompensuje, a jednocześnie nie wytworzy podciśnienia wyciągającego płyn z tłoczków? 21 godzin temu, dovectra napisał: No tak , rowerowe mają zamknięty szczelnie gumowa membraną zbiorniczek wyrównawczy, co by nie ciekło. Skoro są szczelne, to skąd te problemy z zapowietrzaniem się? Czemu tyle poradników w sieci jak odpowietrzyć, skoro to nie powinno się dziać, bo układ jest szczelny? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi